1. Punem la înmuiat stafidele în apă călduţă amestecată cu o lingură cu esenţă de rom, cât să le acopere. După 30 de minute le punem la scurs într-o sită.
2. Pentru aluat, punem făina într-un vas adânc, facem o gropiţă în centrul ei şi adăugăm drojdia dizolvată în laptele călduţ amestecat cu o linguriţă cu zahăr.
3. Lăsăm la dospit, 15-20 de minute, într-un loc călduţ. Adăugăm apoi restul de zahăr, untul la temperatura camerei tăiat cubuleţe, ouăle, zahărul vanilat şi puţină coajă rasă de portocală. Frământăm toate aceste ingredient până obţinem un aluat elastic.
4. În funcţie de făina folosită, aluatul mai poate cere făină. În acest caz, adăugăm câte o lingură rasă cu făină până când aluatul se desprinde de pe mâini. Lăsăm aluatul la crescut pentru 30 de minute, într-un loc călduţ.
5. Tapetăm forma cu unt, acoperim fundul cu hârtie de copt, iar marginile formei le pudrăm cu făină. Împărţim aluatul în două bucăţi egale. Întindem o bucată într-o foaie rotundă de dimensiunea formei şi înaltă de 1,5 cm şi o aşezăm în formă.
6. Din a doua bucată de aluat modelăm trei şnururi pe care le împletim şi le aşezăm în formă. Lăsăm din nou la crescut 30-45 de minute. În mijloc turnăm brânza de vaci bine scursă şi amestecată cu zahărul, zahărul vanilat, ouăle, grişul, făina, stafidele şi coaja rasă de portocale. Ungem împletitura cu un gălbenuş.
7. Coacem pasca în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru 50 de minute. După ce s-a răcorit o pudrăm cu zahăr.
pentru aluat:
550 g făină
25 g drojdie proaspata
250 ml lapte
90 g unt
2 pliculețe cu zahăr vanilat
90 g zahăr
2 ouă
coajă de portocală
pentru umplutură:
500 g brânză de vaci
3 ouă
180 g zahăr
40 g făină
20 g griş
150 g stafide
1 plic zahăr vanilat
1 lingură cu esenţă de rom
coajă de portocală
pentru uns:
1 galbenus
3 linguri cu lapte
Adaugă comentariu