Home » Mâncăruri » Penne carbonara clasice, rețeta lui Jamie Oliver
Mâncăruri

Penne carbonara clasice, rețeta lui Jamie Oliver

Penne carbonara

Carbonara este un fel italian de paste originar din Roma. Rețeta de bază include ouă, brânză tare, carne de porc afumată și piper negru.

Rețeta clasică este realizată cu spaghete, dar poț folosi orice tip de paste dorești. În privința cărnii de porc, italienii folosesc produse locale precum guanciale sau pancetta, însă în afara italiei cel mai des se folosește bacon. Ca brânzeturi, cel mai des folosite sunt Pecorino Romano și Parmigiano-Reggiano (parmezan).

O rețetă cu o istorie… vagă

Originea acestei rețete cunoscute în întreaga lume rămâne un mister. Datorită numelui, unii consideră că acest preparat sățios era consumat de cărbunarii italieni, în era industrială a țării. Mai mult, există speculații conform cărora felul de mâncare ar fi fost numit în cinstea mișcării politice secrete Carbonari, care a avut un rol important în unificarea Italiei, în secolul al XIX-lea.

Totuși, acestea rămân doar povești, și nu informații care pot fi verificate. Chiar dacă este posibil ca rețeta să fie mai veche, numele de carbonara a fost atestat abia în anul 1950.

Ce nu poate fi pus la îndoială este faptul că aceste paste delicioase își merită popularitatea. Iată cum prepară celebrul Jamie Oliver rețeta de penne carbonara!

Ingrediente (4 porții)

  • 450 g paste tip penne
  • 10 felii bacon afumat și uscat
  • ulei măsline
  • 5 gălbenușuri
  • 100 ml smântână dulce
  • 125 g parmezan ras
  • sare
  • piper negru

Mod de preparare

Fierbeți al dente pastele în apă sărată clocotită, ținând cont de indicațiile de pe cutie.

În timp ce pastele fierb, prăjiți la foc mic feliile de bacon în puțin ulei, până devin crocante.

Rupeți feliile de bacon în bucăți mai mici și puneți-le deoparte.

Într-un castron, bateți gălbenușurile cu smântâna și jumătate din cantitatea de parmezan.

Când pastele au fiert, scurgeți-le de apă și amestecați-le imediat cu baconul, peste care adăugați rapid amestecul din gălbenușuri.

Asezonați folosind mult piper și parmezan după gust.

Serviți alături de un pahar cu vin roșu.

Poftă bună!

Sursă foto: iStock
Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.