Home » Promo » Pestele, sanatos si bun pentru silueta
Promo

Pestele, sanatos si bun pentru silueta

Text
Alexandra Badita
Foto
Shutterstock
Pestele a fost intotdeauna recomandat drept cea mai sanatoasa carne, datorita continutului scazut de calorii si al aportului bogat de vitamine si Omega 3. Rodica Tenu, Country Nutritionist la Unilever Food Solutions recomanda pestele si garniturile cele mai potrivite pentru toate varstele si preferintele.
peste2.jpg

eCuisine.ro: Ce beneficii aduce consumul de peste, mai ales in timpul sezonului de toamna?

Rodica Tenu: Introducerea pestelui ca preparat in dieta aduce o serie de beneficii, mai specific aduce un aport de proteine cu valoare biologica ridicata, micronutrienti, fosfor, vitamine si grasimi din grupa Omega 3, absolut necesare pentru dezvoltarea si functionarea normala a organismului.

Ce tipuri de peste contin cei mai multi agenti nutritivi?

Pestele gras, de tipul somon, somn, macrou, calcan, crap contine o cantitate mai mare de grasimi bune din grupul Omega 3 si implicit mai multi agenti nutritivi decat alte tipuri de peste.

Cum ne ajuta pestele sa ne mentinem silueta de vara dupa venirea sezonului racoros, cand suntem predispusi la acumularea kilogramelor din cauza lipsei de activitate fizica?

Pestele are un aport caloric mai mic decat al altor tipuri de carne. In plus, senzatia de satietate care apare in urma consumului unui fel de mancare cu peste este destul de pronuntata. Desigur, conteaza foarte mult si ce garnitura alegem pentru acest peste si este bine sa optam pentru legume la gratar, orez sau chiar cartofi, dar nu prajiti, ci preparati cu foarte putina grasime in cuptor sau natur. Iar daca urmarim sa ne mentinem silueta, este bine sa optam chiar pentru variantele de peste mai slab: pastrav, dorada, salau.

Care este cea mai sanatoasa metoda de preparare?

Cel mai bine este sa preparam pestele la cuptor, apoi, pe gratar si doar in ultimul rand sa-l prajim.

Cat de benefic este pestele pentru copii?

Pestele este foarte bun pentru copii, mai ales prin prisma completarii necesarului de Omega 3. Asa cum ne atrag atentia specialistii, nu numai in tara noastra, dar la nivel international, aportul de grasimi Omega 3 este mult sub nivelul recomandat de societatile internationale de sanatate si nutritie. De aceea, nu trebuie sa uitam ca acizii grasi Omega 3 sunt esentiali in dezvoltarea si functionarea optima a creierului, in dezvoltarea si functionarea optima a retinei si, de fapt, in functionarea normala a fiecarei celule din organismul nostru.

De la ce varsta le putem da celor mici fructe de mare?

In general, recomandarile concrete de alimentatie pentru copii le fac medicii pediatri, tocmai pentru ca au in vedere modul individual de dezvoltare al fiecarui copil, alergiile pe care le au copiii si nivelul lor de sanatate general. De obicei, pestele e foarte bun pentru cei mici, dar, din nou, privind varsta de la care le putem da celor mici fructe de mare, sfaturile nutritionistilor ar trebui sa fie strans legate de cele ale pediatrilor.

Cum trebuie gatite fructele de mare (calamar, creveti, caracatita etc.) pentru a fi usor digerabile?

In principiu, fructele de mare se fierb si apoi se marineaza. Este nevoie insa de ceva experienta pentru a le pregati cum trebuie. In functie de marimea lor, pot fi pregatite la gratar, fierte in vin, usturoi si ierburi aromatice sau mai exotic, servite in supe scazute, cu adaos de sos de usturoi si paine prajita si ierburi aromatice. Difera modul de preparare foarte mult in functie de zona de unde provin, in functie de tipul de bucatarie care le foloseste.

La noi in tara, vin mai mult congelate si rareori proaspete in cutii cu gheata (si cateodata prefierte), desi am putea folosi fructe de mare provenite din tara. Putini stiu de rapane (acei melci spirala din Marea Neagra), care se pregatesc la gratar sau cu sos de rosii, usturoi, condimente si patrunjel tocat marunt, servite cu un vin alb demisec. Foarte atente trebuie sa fie insa persoanele cu alergii alimentare, cand comanda un meniu exotic sau care contine fructe de mare, sa se asigure ca preparatul pe care il comanda nu contine ingrediente cu efect alergogen.

Ce garnituri completeaza numarul nutrientilor necesari din farfurie?

Recomand legumele, preferabil la gratar, la cuptor sau sotate intr-o margarina de buna calitate. Pentru a completa meniul, este nevoie de carbohidrati lenti, cum ar fi orez, paste din grau dur, preferabil integral sau chiar paine integrala sau cartofi.

Ce alt aliment il recomandati ca “izvor de sanatate” in acest anotimp?

Nu este vorba de un anumit aliment, ci de echilibru: echilibru si variatie in alimentatie si implicit echilibru in stilul de viata. Recomand legumele in stare cruda sau preparate in asa fel incat sa ramana putin crocante, uleiuri vegetale in locul grasimilor animale, peste sau carne slaba in loc de carne grasa, garnitura de cartofi, orez, paste, preparata preferabil prin fierbere sau la cuptor, nu prin prajire.

Pentru o alimentatie echilibrata, masa de pranz ar trebui sa se incadreze intre 700 si 1.000 kilocalorii, iar cina sa nu depaseasca 400 de kilocalorii. Nu e bine ca desertul sa nu treaca de 100 de kilocalorii, o alegere potrivita in acest sens fiind inghetata, in special cea pe baza de lapte. In rest, e bine sa-l intrebi pe chelner cum sunt preparati cartofii din garnitura, daca sunt pregatiti la cuptor sau la tigaie, in ulei, sau daca tipul de carne preferat e facut la gratar ori in tigaie. Dupa aceea, mingea e la tine.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.