Home » Pizza, sanatoasa ori ba?

Pizza, sanatoasa ori ba?

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinkstock
Pizza este un preparat ce a cucerit pe toata lumea, devenind un fel de mâncare universal.
153137047.jpg

Blatul se păstrează dar ceea ce presăram peste el poate fi foarte variat, după gusturile noastre și după tradițiile locale. Pizza poate fi consumata în orice moment al zilei, în tot timpul anului, și de către toate vârstele. Dar este acest fel de mâncare și sănătos?

 

Haideți să pornim împreuna într-o călătorie scurtă ce are ca obiectiv a determina cât de sănătoasa este pizza!

Începând cu blatul, cel mai important aspect referitor la sănătatea consumatorilor este că acesta este cel mai adesea făcut din făină albă rafinată. Prin procesarea bobului de grâu, se elimina vitaminele, enzimele, mineralele ( cobalt, fier, mangan, molibden, cupru, etc.), în lipsa cărora făina devine mai nesănătoasa, iar consumul acesteia presupune mari dezechilibre în corpul uman.

 

De cele mai multe ori, blatul de pizza este cumpărat congelat de către restaurante, iar mai apoi in bucătăriile acestora se adaugă ingredientele de deasupra. Aspectul cel mai neplăcut in legătură cu blatul de pizza cumpărat din comerț este ca el conține si ingrediente nedorite: zahăr și sare în exces, aditivi, arome și coloranți în unele cazuri.

 

În cazul în care doriți să preparați o variantă sănătoasă de blat de pizza, cel mai bine îl preparați chiar acasă, din faină de cereale integrale; bogate in fibre, vitamine și minerale, vor contribui la funcționarea optimă a sistemului digestiv și la instalarea senzației de sațietate.

 

De cele mai multe ori, brânza care este presărată pe pizza în comerț este de calitate îndoielnică: este degresată și nu mai conține grăsimile naturale, sănătoase, pe care brânza le conține în mod normal. În altă ordine de idei, combinația de grăsimi și carbohidrați nu este benefică pentru organism și determină realizarea depozitelor de țesut adipos. Adăugând mezeluri (carnați, salamuri) la pizza, devine și mai nesănătoasa, din cauza aromelor artificiale si a  conservanților din acestea, printre altele.

 

Sosurile pentru pizza sunt preparate cu conservanți și cu arome artificiale de cele mai multe ori, iar alternativa ar fi un sos preparat în casă, din roșii și condimente. În acest fel veți evita și conținutul ridicat de sare, care reprezintă o cantitate ridicată de sodiu în organism, care nu este deloc benefică pentru organism.

O alta soluție pentru o variantă sănătoasa de pizza este cea cu legume din abundență, care are vitamine și minerale din plin, nu conține grăsimi saturate și este plină de fibre atât de benefice pentru sistemul digestiv.

 

In concluzie, pizza poate fi atât sănătoasa, cât și nocivă, totul depinzând de ingrediente și de modul de preparare. Alegerea este doar a noastră!

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.