1. Dizolvă drojdia în puţină apă și amestecă ușor până ce se desfac toate cocoloașele. Într-un castron, cerne făina şi presară o linguriţă cu sare.
2. În mijloc, toarnă drojdia dizolvată și restul de apă caldă și amestecă mai întâi cu o lingură, apoi cu degetele, până ce se formează o cocă moale și elastică.
3. Unge cu puţin ulei, acoperă cu o folie şi lasă să crească 60 de minute într-un loc cald. Împarte aluatul în două foi, după dimensiunea tăvii de copt.
4. Între timp, curăţă şi taie ceapa şi cartofii şi pune-le la călit în puţin ulei. Toarnă apă cât să le acopere, adaugă sare și piper după gust și acoperă. Lasă să fiarbă acoperit, la foc domol.
5. Dacă scade prea mult și legumele nu s-au pătruns, completează cu apă. Spre final, presară boia (dulce sau iute) după gust. Întinde compoziţia de legume peste prima foaie de aluat, nivelează uşor şi acoperă cu a doua foaie.
6. Rulează marginile spre interior pentru a nu se desface la cuptor. Dă la cuptorul încins 45-50 de minute și taie numai după ce s-a răcit.
Truc. Pentru un aspect deosebit, înainte de a băga plăcinta în cuptor, unge-o cu pastă de tomate. Încearc-o şi cu umplutură de varză!
450 g făină
15 g drojdie
250 ml apă caldă
sare
ulei
pentru umplutură:
1 kg cartofi
1 kg ceapă
boia dulce
sare
piper
ulei
Adaugă comentariu