Home » Aperitive, salate, sosuri » Placintă de brânză fiartă în lapte
Aperitive, salate, sosuri

Placintă de brânză fiartă în lapte

1. Pentru foile de plăcintă, se pune făina Arpis într-un vas, se face o adâncitura în mijloc, se pune uleiul Arpis, apa călduță, oțetul și sarea. Se amestecă cu lingura, încorporând treptat din făina Arpis, după care se frământă aluatul cu mâna. 

2. acoperă și se lasă, la loc cald, circa 15 minute. Se împarte aluatul în mai multe bucăți, care se întind în foi subțiri și se folosesc la pregătirea plăcintei.

3. Pentru plăcintă, se rade brânza intr-un lighenaș și se adaugă ouăle și smântâna. Se omogenizează bine. Se pot folosi mai multe resturi de branză. 

4. Se unge tava cu unt sau cu Ulei Arpis, se așează 4 foi de placintă și se adaugă jumătate din brânză. Se intinde bine. Se aseaza alte 4 foi si se intinde restul de branza. La final se pun alte 4 foi si se toarna litrul de lapte deasupra.

5. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit pentru o ora și jumătate la foc mic. 

6. Se scoate tava și se acoperă cu un prosop curat de bucătărie un sfert de oră. Se servește caldă. Se pune și puțină smântână deasupra. Este bună și rece.

 

Secretele bucătarului:

Dacă brânza este foarte sărată, se ține o oră în apă rece.

Se pot folosi foi de placintă congelate, cumpărate.  Foile de plăcintă congelate se lasă la dezghețat în frigider. 

 

Rețetele tradiționale din Moldova au fost puse la dispoziția proiectului de: Larisa Elena Buduroes, Casa Oprescu, Pensiunea Octogon, Mariana Robescu și Adrian Buzoianu.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum și pe pagina de Facebook.

 

Poza principala

poza_mica.jpg

Pentru foile de plăcintă:

500 g făină albă Arpis pentru pâine sau făină Arpis pentru produse de patiserie și cozonac

1 pahar apă călduță

4 linguri ulei Arpis

1 lingură oțet

1 linguriță sare

 

Pentru plăcinta cu brânză fiartă în lapte:

12 foi de plăcintă (proaspăt pregatite sau congelate)

1 kg telemea de vacă

1 l lapte

5 ouă

3 linguri smântână

unt sau Ulei Arpis pentru uns tava

Reţeta face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti” .
Numar de portii
8-10
Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.