Home » Blog » Plante amare pentru o viaţă dulce
Blog

Plante amare pentru o viaţă dulce

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinkstock
Deloc prietenoase la gust, plantele amare sunt pline de calităţi: favorizează digestia, tratează constipaţia şi ajută la dezintoxicarea organismului.
499492809.jpg

Nu degeaba, cunoscătorii beau după o masă copioasă un „digestiv”, băutură amară care să le înlesnească digestia. Specialiştii susţin că în momentul în care papilele gustative sunt „asaltate” de gustul amar, transmit creierului informaţia că sistemul gastrointestinal are nevoie să secrete mai multă gastrină, un hormon care să coordoneze nivelul de acid gastric sau bilă, esenţiale în procesul digestiei. Iată, aşadar, 5 plante amare care-ţi vor îndulci viaţa.

 

 

PELINUL

 

Este regele plantelor amare. Recomandat mai ales celor care au un regim de viaţă sedentar, a căror digestie este dificilă, pelinul se adresează şi persoanelor cărora bila le face zile amare! Protejează ficatul şi contribuie la eliminarea toxinelor, dar şi la regenerarea celulei hepatice. Previne balonarea, creşte pofta de mâncare şi elimină paraziţii intestinali. 

 

Cum îl administrezi – din cauza gustului foarte neplăcut, e mai bine să-l iei sub formă de tinctură, câte 30-40 de picături de 3 ori pe zi. Vinul de pelin din care vei lua câte 2-3 linguri înainte de masă te ajută la digestie.

 

Efecte adverse – dacă faci tratament timp îndelungat cu această plantă, e posibl să dea un soi de dependenţă. Nu lua o doză mai mare dcât cea indicată şi în nici un caz nu face tratament cu el dacă eşti însărcinată.

 

 

ANGHINAREA

 

Tratamentul cu preparate pe bază de anghinare este indicat în bolile de ficat sau rinichi. Măreşte secreţia biliară şi reglează nivelul de colesterol din sânge. Pe lângă acestea, cura cu anghinare grăbeşte eliminarea ureei şi a toxinelor din sânge, având rezultate deosebite în tratarea bolilor aparatului divestiv, constipaţiei, vărsăturilor sau colitei de putrefacţie.

 

Cum o administrezi – bea câte o cană cu infuzie de 3 ori pe zi, înainte de mesele principale. Se poate folosi şi sub formă de suc.

 

Efecte adverse – nu are. Cu toate acestea, e bine să nu consumi anghinare în cazul manifestărilor acute ale afecţiunilor hepato-biliare.

 

 

ŢINTAURA

 

Este cel mai bun antitoxic natural, iar o cură cu ţintaură te va ajuta să eliberezi organismul de toxinele acumulate şi să creşti imunitatea organismului. În caz de răceală, reduce febra şi durerile musculare. Tratează constipaţia, împiedică formarea gazelor intestinale, contribuie la eliminarea calculior biliari şi este recomandată mai ales pentru obezitate.

 

Cum o administrezi – la fel ca la pelin, sub formă de tinctură, vei lua câte 30-40 de picături de 3-4 ori pe zi. Din vinul de ţintaură ia câte 3 linguri după fiecare masă.

 

Efecte adverse – nu are. Cu toate astea, nu trebuie să faci cură cu ţintaură dacă eşti însărcinată deoarece produce contracţii uterine.

 

 

ROSTOPASCA

 

Ca orice plantă amară care se respectă, este foarte bună pentru ficat şi bilă. Curăţă sângele de toxine şi ajută la formarea de noi globule roşii. Reface celulele hepatice, iar bolnavii de hepatită ar trebui să includă obligatoriu în schema de tratament şi preparate pe bază de rostopască pentru a grăbi vindecarea. Calmează spasmele digestive şi durerile de cap provocate de afecţiunile bilei. În plus, duce la eliminarea calculilor biliari şi grăbeşte vindecarea herpesului.

 

Cum o administrezi – pentru un efect rapid, ţine sub limbă vreme de câteva minute o linguriţă cu pulbere de plantă uscată. Poţi apela însă şi la tinctură – câte 50-60 de picături de 3 ori pe zi.

 

Efecte adverse  – dacă depăşeşti doza recomandată, poate da tuse sau probleme de respiraţie.

 

 

UNGURAŞUL

 

Foarte bogat în potasiu, unguraşul este bun nu numai pentru afecţiunile digestive, ci şi pentru reglarea ritmului cardiac. Creşte pofta de mâncare şi combate diareea sau febra în caz de răceală. Favorizeză expectoraţia şi contribuie rezolvarea problemelor cauzate de astmul bronşic.

 

Cum îl administrezi – prepară o infuzie din plantă şi ia câte 1 lingură înainte de mesele principale. Pentru eficienţă, cea mai bună este tinctura, din care ia câte 10-20 de picături de 3 ori pe zi.

 

Efecte adverse – nu se cunosc. Nu se administrează însă în perioada sarcinei.

 

 

 

10 sfaturi de aur pentru o sănătate de fier

 

1. Cătină pentru piele fină

 

Pentru protecţie, dar şi pentru catifelarea mâinilor, masează-le uşor seara, înainte de culcare sau imediat după ce ai folosit detergent.

 

2. Castanele şi sănătatea

 

Consumă castane comestibile sub formă de piure deoarece au efect energizant şi antiseptic.

 

3. Mărarul, prietenul femeilor

 

Pentru dereglările de ciclu menstrual, ia de 3 ori pe zi câte o linguriţă cu pulbere de seminţe de mărar. Urmează cura 3 săptămâni.

 

4. Piper pentru guturai

 

Dacă simţi că te ia răceala, prepară un ceai de plante, eventual busuioc sau mentă, şi pune în el un vârf de cuţit cu piper. 

 

5. Dafinul îţi redă vocea

 

Când rămâi fără voce din cauza răcelii, foarte bună este gargara cu infuzie din frunze de dafin. Repetă tratamentul de 3 ori pe zi.

 

 

6. Lămâia calmează durerile

 

Lămâia este foarte bună pentru calmarea durerilor de gât. Aplică felii de lămâie pe gât şi lasă-le să acţioneze o oră.

 

7. Adio, frisoane!

 

Frisoanele provocate de vreo răceală puternică pot fi calmate prin fricţiuni cu oţet de măceşe.

 

8. Alun pentru varice

 

Tinctura din frunze de alun este un bun remediu în cazul apariţiei varicelor. Ia câte 20 de picături pe zi

 

9. Scapă de herpes!

 

O dată cu apariţia veziculelor de herpes, este bine să aplici de mai multe ori pe zi pe zona afectată alifie cu propolis.

 

10. Glezne umflate

 

Pentru stoparea efectelor neplăute ale umflării gleznelor, trebuie să bei zilnic o cană sau două cu ceai de păpădie şi coada şoricelului. 

 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.