Cu toate acestea, nu se bucură de aceeaşi popularitate că şi lămâile, portocalele, grepfrutul sau mandarinele, multă lume considerându-l un fruct hibrid, ceea ce este complet neadevărat. Dimpotrivă, pomelo este unul dintre cele trei aşa-numite „citrice originale”, alături de lămâi şi mandarine.
Originar din Asia de Sud-Est, pomelo arată ca un grepfrut, doar că este mai mare şi cântăreşte mai mult (1-2 kg). Coaja lui este verde deschis spre galben, iar miezul de regulă alb, rareori roz sau roşu. Deşi arată ca un grepfrut, gustul este complet diferit: mai dulce, poate doar puţin amărui, dar deloc acrişor.
Citește și: 10 fructe și legume cu un conținut mare de vitamina C
Pomelo – calităţi nutriţionale
În primul rând, ca orice fruct citric, pomelo este bogat în vitamina C. Mai exact, 73% din pomelo este vitamina C, ceea ce înseamnă 61 mg de vitamina C la 100 g pomelo.
Pe scurt, un singur fruct îţi asigură de şase ori doza necesară zilnică de vitamina C. Plus 25% din necesarul zilnic de fibre şi 37% din doza zilnică de potasiu!
De asemenea, pomelo conţine doar 38 kcal/100 g, ceea ce îl recomandă ca fruct perfect pentru slăbire.
Pomelo – beneficii pentru sănătate
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii ale consumului constant de pomelo:
Întăreşte sistemul imunitar
Deoarece este bogat în vitamina C, pomelo ajută sistemul imunitar să facă faţă stresului şi viruşilor. Vitamina C nu poate vindeca răceala, dar o poate preveni, iar odată ce ai răcit, te fereşte de complicaţii precum febră, tuse, pneumonie sau infecţii ale plămânilor. De asemenea, o concentraţie mare de vitamina C în sânge scade riscul de a face infarct cu 42%!
Citește și: Oțet de mere de casă. Beneficii, utilizări și o rețetă simplă
Luptă împotriva cancerului
Coaja fructului este bogată în bioflavonoizi care atacă celulele canceroase, împiedicând răspândirea lor în organism. Astfel, pomelo este un aliat de nădejde în lupta împotriva cancerului mamar, pancreatic şi intestinal, dar şi a cancerului de colon, graţie fibrelor din pomelo care asigură buna funcţionare a sistemului digestiv.
Încetineşte procesul de îmbătrânire
Aici intră în acţiune antioxidanţii pe care îi conţine pomelo, mai cu seamă vitamina C care atacă radicalii liberi, ajutând astfel organismul să se protejeze de boli precum cancer şi afecţiuni ale inimii. Tot vitamina C ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, astfel încât ridurile şi petele pigmentare vor întârzia să apară pe chipul tău dacă mănânci des pomelo.
Reglează tensiunea arterială
Acesta este meritul potasiului din pomelo care, având proprietăţi vasodilatatoare, eliberează tensiunea din vasele de sânge, creşte circulaţia sangvină şi asigură buna oxigenare a organelor. Prin urmare, vei fi la adăpost de ateroscleroză, atac de cord şi accidente vasculare cerebrale!
Asigură o digestie sănătoasă
Deoarece furnizează organismului 25% din necesarul zilnic de fibre, pomelo ajută digestia şi combate probleme precum diareea şi constipaţia, stimulând formarea de sucuri gastrice şi digestive de care organismul are nevoie pentru a digera cele mai complexe proteine.
Slăbeşte şi previne balonarea
Carnitina pamitoyl-transferasa este o enzima care topeşte grăsimile şi care se găseşte în puţine alimente. Din fericire, pomelo este unul dintre ele, alături de grepfrut, de aceea este atât de indicat în curele de slăbire, precum şi ca remediu împotriva balonării.
Menţine sănătatea oaselor
Potasiul contribuie la asimilarea altor minerale esenţiale pentru densitatea osoasă, prin urmare pomelo poate preveni osteoporoza şi fragilizarea oaselor.
Citește și: Salata verde, un aliment benefic siluetei și sănătății
Menţine sănătatea dinţilor
Pomelo ajută şi la menţinerea sănătăţii dentare, graţie vitaminei C care este esenţială pentru producerea de colagen. Acesta întăreşte ţesuturile, organele şi celulele, inclusiv gingiile şi dinţii.
Aşadar, data viitoare când mergi la supermarket, nu mai ignora rafturile cu pomelo. Pentru a alege cel mai bun fruct, verifică să fie greu şi cu coajă tare, care nu se adânceşte atunci când o apeşi cu degetul. Poţi păstra pomelo în frigider până la o săptămână, dar consumă-l în câteva zile dacă îl ţii la temperatura camerei.
Pomelo – contraindicaţii
Pentru că este un fruct foarte bogat în vitamina C şi potasiu, pomelo nu e recomandat persoanelor care suferă de probleme ale ficatului şi ale rinichilor, hipotensiune, gastrită, diaree şi alte tulburări gastrointestinale. Altfel, cu toţii ar trebui să acordăm atenţia cuvenită acestui fruct exotic şi să ne bucurăm de beneficiile lui minunate, consumându-l cât mai des!
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu