Home » Interviuri » Portret de vegan: Diana Luppa
Interviuri

Portret de vegan: Diana Luppa

Despre sine, Diana spune că e „o persoană suficient de norocoasă încât să facă ce vrea… fetița ei de 1 an și 6 luni. Când aceasta doarme, sau e ‹‹tati time››, mă ocup cu mare drag de Asociația Vegetarienilor din România. E un proiect frumos, mă inspiră și-mi dă sentimentul că aduc o
contribuție în lume. În rest, am 31 de ani și un background de 10 ani în marketing, publicitate și media; acum 4 ani am decis să schimb direcția și să fac ceva ce are sens pentru mine. Atunci s-a născut blogul 1001 Vegetarieni.ro, care anul acesta s-a transformat în mult mai amplul proiect
Asociația Vegetarienilor din România.
unnamed_2.jpg

Cum ai ajuns la vegetarian/vegan?

Acum 8 ani vegetarienii mi se păreau niște ciudați. Nu prea înțelegeam de ce se priveazăde bunătățile vieții. Iar veganii mi se păreau o specie extremistă și îndepărtată. Să trăiești doar cu garnitură și salată mi se părea extrem de stupid și foarte nesănătos. 

Acum 7 ani am devenit vegetariană. Pur și simplu, într-o zi n-am mai putut să mănânc carne. Mă gândeam că am mâncat prea multă în ultima perioadă și am nevoie de o pauză, apoi totul va reveni la normal. Însă au trecut câteva săptămâni și eu încă nu reușeam să mănânc carne. Am gătit de câteva ori pui, însă după o înghițitură, reveneam cu mare drag la garnitură și la salată, iar carnea ramânea în farfurie. Îmi era din ce în ce mai clar spre ce mă îndreptam. Am început să mă documentez și pe măsură ce trecea timpul am început să iau decizia și cu creierul. Și să fiu din ce în ce mai încântată de asta. Aici ar fi poate de impact să spun că am avut rezultate fabuloase, că am slăbit 50 kg, m-am vindecat de boli și am căpătat energie până la cer. Însă eu nu am astfel de povești. Sunt tânără, am făcut sport toată viața, greutatea mea a fost mereu ok, sănătate și energie am avut tot timpul, și înainte, și după ce-am devenit vegetariană. Pentru mine nu a fost un remediu, ci o alegere de viață. Corpul meu a făcut primul această alegere, apoi și mintea mea.

Vrei să salvezi lumea? Cum? Cât de dificil sau ușor este?

Nu sună rău deloc ideea de a salva lumea, însă nu sunt foarte atașată de asta. Îmi place stilul mai relaxat de a comunica; nu sunt adepta înverșunărilor. Oricum rămâne de văzut dacă lumea va fi salvată sau nu. Cred căs untem într-un punct în care orice e posibil. Poate ne trezim mâine dimineață, 7 miliarde de suflete conștiente, care dintr-o dată fac alegerile corecte pentru ele și planetă. Sau poate nu. Poate e suficientă   masa critică, de 5%. Habar n-am. Eu îmi fac cu bucurie feliuța mea, și sunt curioasăce o săse întâmple mai departe.

Grație tehnologiei, azi lumea e mică. Cum te ajuți de tehnologie ca săte faci auzită? Ai un blog cu legume

Da, am un blog, care se transformăîn site-ul Asociației, și comunicăm bine pe social media. Însă nu ne limităm doar la online. Cred că doar în ultimele 6 luni am organizat peste 20 de evenimente în București și în țară. Și planificăm mult mai multe. 

Vorbește-ne despre Asociația celor 1001 vegetarieni. Sunteți …de poveste? Cum? Câte prietenii s-au legat în rândul asociației? Promovați doar hrana sănătoasă ori îndemnați lumea să facă și mișcare? Ce înseamnă stil de viață sănătos?

Am cunoscut oameni tare frumoși în contextul Asociației. Mă impresionează generozitatea celor care oferă din timpul și energia lor pentru a sprijini activ o cauză în care cred. Voluntarii sunt o specie aparte, care mă inspiră mereu. Sigur că îndemnăm lumea să facă și mișcare. Alimentația e o parte importantă, însă nu e suficient doar să mănânci sănătos pentru a avea o viață sănătoasă. Sunt importante și mișcarea, atitudinea față de sine, de cei din jur, față de viață.

Cum crezi căva reuși omul modern să refacă legătura cu natura?

E o temă la care mă gândesc, însă la care nu am un răspuns. Cred că am devenit mai conștienți că trebuie să refacem această legătură, însă e ruptă de ceva timp și nu mai știm cum să procedăm. Mă bucur când citesc despre orășeni mutați la sat și maniaci ai IT-ului transformați în agricultori organici. Mă bucur că sunt din ce în ce mai mulți oameni care își pun intrebarea: cum refac legătura cu natura?

Familia Luppa trăiește și crește în lumea legumelor și fructelor. Cine a fost promotorul acestui stil de viață? Părinții voștri cum au reacționat? Dar prietenii? Aveți prieteni omnivori? Fetița ta crește sănătoasă, e voinică și voioasă chiar dacăa re alimentație vegetariană.

Da, familia Luppa trăiește în lumea abundentă a legumelor, fructelor, cerealelor, leguminoaselor, nucilor și semințelor. Eu am inițiat povestea și sunt tare recunoscătoare că m-am bucurat de încrederea și totala colaborare a soțului meu. Familia mea a avut câteva etape. Au început cu Nu e ok ce faci, o să te îmbolnăvești, a continuat cu Ce săți fac de mâncare când vii?, și acum o parte dintre ei sunt vegetarieni.

Bineînțeles că avem prieteni omnivori; nu aduc vorba la masă despre faptul ca sunt veg decât dacă sunt întrebată. La început eram tare încântată de stilul ăsta de viață și voiam să le spun tuturor ce fain e. Fără să vreau intram în tot felul de discuții,
cu oameni care se simțeau atacați de atitudinea mea. Mi-am dat seama că au dreptate. Nu e dreptul meu să predic sau să judec opțiunile personale ale celorlalți. Fiecare are dreptul să facă ce vrea și alegerea lui să fie respectată de către ceilalți. Acum foarte rar mai intru în discuții, doar când cineva vrea să-mi arate cu tot dinadinsul că alegerile mele sunt greșite. Atunci aduc argumente, însă încerc s-o fac într-un stil relaxat.

Fetița mea crește sănătoasă, e voinică și voioasă și e vegană. Este firesc să fie așa, deoarece toate documentările mele m-au dus la concluzia căe cea mai sănătoasă variantă pentru ea.

Dă-ne exemplu de un meniu dintr-o zi în familia ta. Cum este un tort aniversar în lumea ta? O petrecere pe ce mâncăruri se bazează? Dieta vegetariană îți limitează viața în vreun fel?

Dimineața bem smoothie de cele mai multe ori. Din banane, afine, semințe de chia, susan, chlorella, scorțișoară. O adevărată nebunie, care e extrem de sănătoasă, ușor de făcut și taaare bunăla gust.

Chiar și Evei, fetiței mele, îi place. La prânz, ieri am făcut supă cremă de roșii și paella cu legume. Sunt pasionată de bucătăriile spaniolă, italiană, indiană, marocană. Au o mulțime de variante vegetariene absolut delicioase, iar eu știu să le fac pe toate. Seara am făcut o shaworma vegană cu de toate, de n-au mai rămas lipii prin casă.

Un tort aniversar… cred ca unul din lucrurile care se cunosc despre gătitul raw este ca dulciurile sunt senzaționale! Torturile raw sunt extrem de bune și nu foarte complicat de făcut. Și pentru o petrecere sunt o mulțime de variante, inclusiv burgeri de nu-ți dai seama că nu au picior de animal pe-acolo.

Universul vegetarianului este cumva magic. Când ești afară, ai senzația unei lumi restrictive, însă când faci pasul înăuntru, ceva minunat se-ntâmplă  și descoperi o mulțime de alimente, feluri de mâncare și rețete de care nu știai și la care nu te-ai fi gândit. Descoperi cătrăiești într-o lume mai abundentă decât înainte. E o experiență despre care vorbesc mulți vegetarieni. Așa că nu mă simt limitată în niciun fel de faptul că sunt vegană  înțeleg însă că asta poate fi greu de conceput pentru cineva care nu este.

Dincolo de sănătate, care sunt celelalte beneficii pe care ți le oferă?

Sănătatea e foarte importantă. Apoi, ador faptul ca niciun animal nu este rănit datorită alegerilor mele alimentare. Asta e o dimen­siune care a venit în timp și care îmi dăun anume confort interior. La fel și faptul că particip activ la susținerea planetei frumoase pe care trăim. Industria cărnii poluează mai mult decât industria transporturilor. E cel mai mare poluator al apei, aerului și pământului. Este principalul motiv al defrișărilor și discuția este amplă. Nu mai trăiesc în zona mea limitată, cu discursuri de genul Ce pot săschimb eu, sunt doar un om, hai cănu e atât de rău. Și asta, din nou, îmi dă forță și inspirație săt răiesc frumos.

Este o dietă care te costă mult? De unde îți faci cumpărăturile? Spre ce surse ne sfătuiești să ne îndreptăm?

Nu cheltui mai mulți bani pe mâncare decât o făceam înainte. Cumpărăturile mi le fac din piață, când e sezon, din supermarket, când nu e sezon de piață, din magazinele naturiste și de pe online. Cumpărate vrac, superalimente cum sunt semințele de chia, spirulina, caju, sunt mai ieftine decât cele ambalate. În plus, pentru aproape orice ingredient se pot găsi variante mai ieftine. De exemplu: nuci românești, semințe de floarea-soarelui crude și de dovleac în loc de caju, nuci braziliene sau macadamia. Sursă de omega 3 sunt și semințele de in, mai ieftine decât cele de chia. O sursă bună de fier este cimbrul uscat, pe care îl poți pune în orice –eu îl pun și în smoothie. În loc de spirulină sau chlorella poți cumpăra sau cultiva acasă   iarbăde grâu. În prima fază poate părea mai scump săfii vegetarian, însă dup ăce experimentezi puțin și afli despre toate variantele, ajungi la aceiași bani sau poate mai jos.

Crezi în teoria potrivit căreia este bine săalegi să pui în farfurie ceea ce îți oferă mediul imediat înconjurător? Din oferta autohtonă ce îți place cel mai mult? Ce ai adoptat din oferta altor meleaguri?

Într-un fel cred în teoria asta. Însă recunosc că nu o respect foarte mult. Cum spuneam, îmi plac bucătăriile italiană, indiană, marocanăși încerc săfiu cât mai aproape de original, respectiv săfolosesc condimentele și produsele lor specifice. Bucătăria românească nu m-a convins și nu mă pasiona nici înainte. Din când în când mai fac chifteluțe vegane sau câte o ciorbă de legume… 

Ai urmat cursuri de nutriționism. Crezi că vegetarienii/veganii au nevoie de suplimente nutritive? Ce anume? În ce condiții?

Din dorința de a afla cât mai multe, am terminat o școală de nutriție. Dar nu cred că vegetarienii au nevoie de suplimente nutritive. Eu nu iau și încă alăptez. Nu e mare filozofie săți iei tot ce ai nevoie din alimentație. Trebuie doar să fii dispus să investești ceva timp și energie pentru a te documenta și a experimenta rețete noi. Majoritatea sunt simple și se fac rapid. 

Comunitatea vegetarienilor este în continuă creștere în lumea largă, iar România nu face excepție. De ce crezi că acest fenomen este în expansiune?

Pentru că suntem din ce în ce mai conștienți de implicațiile stilului nostru de viață. Începem să ne uităm mai departe de mica noastră grădină interioară și să ne gândim și la celelalte ființe care sunt afectate și pe care până acum le-am ignorat cu succes.

Apoi, deja organismele internaționale oferă stilul de viață vegetarian ca o soluție pentru reducerea poluării și construirea unei vieți sustenabile. Asta oferă credibilitate și reduce din temerile celor care cred că un vegetarian are carențe. Cumva, deja se recomandă oficial să fii veg. Națiunile Unite au emis un raport care îndeamn ăîntreaga lume să adopte o dietă bazată predominant pe plante, datorită rolului semnificativ pe care îl are pentru sănătate şi mediu. În plus, anul acesta organizația care îi sfătuiește oficial pe americani ce să mănânce, numită Dietary Guidelines Advisory Committee, recomandă adoptarea unei diete bazate pe plante. E un pas mare, care o să dea și mai mare amploare mișcării vegetariene.

Nu în ultimul rând, au început să se facă studii comparative între vegetarieni și cei care consumă carne, ale căror rezultate concordă  între ele și duc la o singurăconcluzie: e mult mai sănătos să fii vegetarian. Din ce în ce mai mulți medici recomandă asta. 

Ce le-ai recomanda omnivorilor?

Pentru o viață sănătoasă consumați mai multe fructe și legume. Ideea e să facă alegeri conștiente referitor la ceea ce mănâncă, să  nu se lase în seama inerției sau obișnuinței. 

Ce rețete ne recomandăDiana? 

Smoothie cu spanac
Se pasează câteva mâini bune de frunze de spanac cu 2 banane, 2 portocale și 1 măr; se adaugă câte o lingură de semințe de in, de susan, de chia, goji și stafide, plus o linguriță de pudră de roșcove. Se adaugăc  ca 1 l de apă… gata!

 

Budincăde chia 

Ingrediente

pt. 4 porții

3 căni lapte de migdale 

(sau de soia)

1/2 cană semințe de chia

1-3 linguri sirop de arțar (sau miere)

afine, nuci și semințe, felii de banane, căpșuni, scorțișoară, granola…  dupăpreferințe

 

Preparare 

1 | Se amestecă laptele cu semințele de chia și cu îndulcitorul și se lasă deoparte 10 minute. Apoi se amestecă din nou. 

2 | Se poate consuma imediat sau se lasă la frigider 2-3 ore sau chiar peste noapte. Se pun deasupra fructe și/sau semințe în combinațiile preferate. 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE