Home » Blog » Prazul, delicata ceapa oltenească
Blog

Prazul, delicata ceapa oltenească

Sursa
Revista Sanatatea de Azi
Foto
Fotolia
Românii spun despre praz că ar fi ceapa oltenească, iar francezii îl consideră o legumă rafinată.
52_fotolia_2681531_subscription_l_praz2.jpg

Originar din Orientul Mijlociu, prazul este o rudă foarte apropiată a cepei şi usturoiului. Nu are acelaşi gust puternic şi picant, este dulce şi delicat. Poate fi consumat atât crud, cât şi gătit în modalităţi foarte variate, utilizându-se frageda sa parte albă, gustoasă şi parfumată.

Bun la multe
Bogat în vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E şi C, precum şi în minerale: fier, calciu, potasiu, fosfor, magneziu şi zinc şi cu un conţinut redus de calorii (doar 43 la 100 g), prazul este indicat în problemele respiratorii, în curele de slăbire, pentru prevenirea celulitei, în afecţiunile renale, hepatice şi cistite şi este un bun diuretic şi laxativ. Poate fi folosit şi pentru uz extern – partea albă se aplică pe înţepături de insecte, în timp ce frunza este un bun cicatrizant şi antiseptic în cazul rănilor sau plăgilor.

Ştiai?
Prazul nu este doar leguma Olteniei, ci şi a Ţării Galilor, în semn de recunoaştere pentru Sfântul David, care a ordonat soldaţilor săi să poarte la brâu un praz pentru a se recunoaşte unii pe alţii.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.