Home » Aperitive, salate, sosuri » Preparatele bucătăriei franceze, etalonul gustului
Aperitive, salate, sosuri Mâncăruri

Preparatele bucătăriei franceze, etalonul gustului

mancare franceza

Atunci când ne gândim la preparatele bucătăriei franceze, cu ușurință o putem ridica la rang de artă, pentru delicioasele preparate, pentru eleganță și pentru savoarea combinațiilor de ingrediente.

Gastronomia franceză cuprinde toate stilurile dezvoltate de-a lungul timpului pe teritoriul țării – a evoluat în urma schimbărilor sociale și politice, păstrând elemente din tradiția locală, în același timp primind influențe din Imperiu.

Multe dintre produsele agricole ale Franței, precum brânzeturile, preparatele din carne sau vinurile, ocupă un loc special în gastronomia franceză, având nenumărate varietăți în fiecare regiune, cu izul local și farmecul său.

În Franța anului 1926, ghidul Michelin a început să indice restaurantele remarcabile, iar din 1993 a fost introdus sistemul de „stele Michelin”, încă în vigoare și astăzi. Atât bucătarii pot avea stele Michelin, cât și restaurantele unde ei gătesc.

Se știe că francezilor nu le lipsește niciodată paharul de vin roșu care însoțește masa de prânz, și, deși consumă cantități ridicate de grăsimi saturate, majoritatea are o condiție fizică de invidiat. Ei se mențin în formă și la vârste înaintate, iar acest lucru se datorează faptului că sunt adepți ai bucătăriei gourmet.

Printre mâncărurile preferate ale francezilor este imperios necesar să menționăm fileul de rață, ragu-ul de vițel, couscous, foie gras, brânzeturile, ratatouille (o tocană de legume tradițională, din regiunea Provence), coq au vin (în traducere „cocoș în vin”; acest fel se gătește rar cu carne de cocoș, termenul folosindu-se chiar dacă în preparat se folosește găină sau pui), Pot-au-feu („oală pe foc”, preparat realizat din mai multe tipuri de carne și felurite legume, date la cuptor 3-4 ore, până aromele se împletesc) și tartar de vită.

Francezii preferă rețete cu carne de miel, capră, vită, pui; în prepararea fripturilor se folosesc din plin condimente, usturoi și vin, ingrediente cheie ce învăluie carnea într-o aromă deosebită.

De obicei, la micul dejun francezii servesc cafea (espresso sau cafe au lait), croissante, tartine din binecunoscuta baghetă (felii de baghetă unse cu unt și dulceață cel mai adesea), pain au chocolat și pain au raisins (specialități de patiserie cu ciocolată și stafide) și brânzeturi.

Ei iubesc și sosurile, care însoțesc întotdeuna preparatele. Acestea au un gust elegant și se bazează foarte mult pe 2 ingrediente principale: vinul și smântâna. În sosurile pe care francezii le preferă se mai găsesc și ingrediente ca frunzele de dafin, ceapa, morcovii, făina sau supa de pește ori de carne. Cele cinci sosuri de bază din bucataria franceză sunt: Béchamel (lapte, faină, unt, ceapă, nucșoară si cuișoare), Velouté (preparat din faină și unt, dar cu adaos de fond alb de peşte, pui sau viţel în locul laptelui), Spaniol (fond de vițel, faină, unt, legume și, foarte important, roșii), Olandez (unt, galbenușuri și zeamă de lamâie) și sosul de roșii. Fiecare din cele cinci sosuri clasice sunt bază pentru rețetele altor câteva zeci de sosuri.

Foie gras

foie gras

Este considerat deliciul bucătăriei din Franța. Este un preparat pe bază de ficat de gâscă. Aceste animale sunt îngrășate special pentru a obține ingredientul esențial pentru foie gras. Are un gust bogat, puțin untos, foarte diferit de cel pe care îl are în mod normal ficatul de rață sau de gâscă. Este fie un preparat solid, fie transformat în mousse, pateu sau parfait. Se mai consumă și ca garnitură pentru fripturi, iar modul în care este produs este foarte controversat, deoarece organizațiile care luptă pentru drepturile animalelor contestă tratamentul aplicat gâștelor pentru a fi ingrășate.

Brânzeturile

branzeturi

Pentru a vă face o idee despre cât de iubite sunt brânzeturile în Franța, menționăm că există undeva între 350 și 400 de soiuri diferite. Franța împarte aceste brânzeturi în trei categorii principale: cele presate, brânzeturi albastre și cele moi. În general, la prepararea acestor brânzeturi se folosește laptele de vacă, cel de capră și cel de oaie. Cele mai iubite sortimente de brânzeturi sunt Brie, Roquefort, Camembert, Comté, Cru des Érables, Bleu Bénédictin, care se servesc la fiecare masă, assiette de fromages, alături de fructe.

Supă de ceapă

supa de ceapa

Pe bază de carne și ceapă, această supă se servește cu crutoane și brânză așezată asupra unei bucăți de pâine. Se servește de obicei ca aperitiv.

Cele mai populare deserturi: macarons și ecleruri

mancare franceza

Macarons au devenit foarte populare și în România în ultimii ani. Pe bază de bezea dulce, ele sunt preparate cu albuș de ou, zahăr, făină de migdale și colorant alimentar.

Eclerurile nu au nevoie de nicio prezentare; acest produs de patiserie făcut din aluat choux umplut cu cremă și completat cu glazură este iubit de toată lumea!

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Diana Colcer

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.