Blog

Preparatele specifice bucatariei franceze

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver-Thinkstock
Aducem deliciile Frantei putin mai aproape de tine.
494762231.jpg

Atunci când ne gândim la bucataria franceză, cu ușurință o putem ridica la rang de artă, pentru delicioasele preparate, pentru eleganță și pentru savoarea combinațiilor de ingrediente. Gastronomia franceză cuprinde toate stilurile dezvoltate de-a lungul timpului pe teritoriul țării, și a evoluat în urma schimbărilor sociale și politice, păstrând elemente din tradiția locală, în același timp primind influențe din Imperiu.
Multe dintre produsele agricole ale Franței, precum brânzeturile, preparatele din carne sau vinurile ocupă un loc special în gastronomia franceză, având nenumarate varietăți în fiecare regiune, cu izul local și farmecul său.
In Franța anului 1926 ghidul Michelin a început să indice restaurantele remarcabile, iar din 1993 a fost introdus sistemul de “stele Michelin”, înca în vigoare si astăzi. Atât bucătarii pot avea stele Michelin, cât și restaurantele unde ei gătesc.
Se știe că francezilor nu le lipsește niciodată paharul de vin roșu care insoțeste masa de prânz, si deși consumă cantități ridicate de grăsimi saturate, majoritatea francezilor au o condiție fizică de invidiat și se mențin în formă și la vârste înaintate iar acest lucru se datorează faptului că sunt adepți ai bucătăriei gourmet.
Printre mâncărurile preferate ale francezilor este imperios necesar să menționăm fileul de rață, ragu-ul de vițel, couscous, foie gras, brânzeturile, ratatouille (o tocană de legume tradițională, din regiunea Provence), coq au vin (în traducere „cocos in vin”; acest fel se gătește rar cu carne de cocoș, termenul folosindu-se chiar dacă în preparat se folosește găină sau pui), Pot-au-feu („oală pe foc”, preparat realizat din mai multe tipuri de carne și felurite legume, date la cuptor 3-4 ore, până aromele se împletesc) si tartar de vită.

Francezii preferă rețete cu carne de miel, capră, vită, pui; în prepararea fripturilor se folosesc din plin condimente, usturoi și vin, ingrediente cheie ce invăluie carnea intr-o aromă deosebită.
De obicei, la micul dejun francezii servesc cafea (espresso sau cafe au lait), croissante, tartine din binecunoscuta baghetă (felii de baghetă unse cu unt si dulceață cel mai adesea), pain au chocolat si pain au raisins (specialități de patiserie cu ciocolată și stafide)și brânzeturi.

Francezii iubesc sosurile care însoțesc preparatele bucătăriei lor. Ele au un gust elegant și se bazează foarte mult pe 2 ingrediente principale: vinul și smântâna. În sosurile pe care francezii le preferă se mai găsesc și ingrediente ca frunzele de dafin, ceapa, morcovii, făina sau supa de pește sau de carne. Cele cinci sosuri de bază din bucataria franceză sunt: Béchamel (lapte, faină, unt, ceapă, nucșoară si cuișoare), Velouté (preparat din faină și unt, dar cu adaos de fond alb de peşte, pui sau viţel în locul laptelui), Spaniol ( fond de vițel, faină, unt, legume și, foarte important, roșii), Olandez (unt, galbenușuri și zeamă de lamâie) și sosul de roșii. Fiecare din cele cinci sosuri clasice sunt bază pentru rețetele altor câteva zeci de sosuri.

Foie gras
Este considerat deliciul bucătăriei din Franța. Este un preparat pe bază de ficat de gâscă. Aceste animale sunt îngrășate special pentru a obține ingredientul esențial pentru foie gras. Are un gust bogat, puțin untos, foarte diferit de cel pe care îl are în mod normal ficatul de rață sau de gâscă. Este fie un preparat solid, fie transformat în mousse, pateu sau parfait. El se mai consumă ca și garnitură pentru fripturi, iar modul în care este produs este foarte controversat, deoarece organizațiile care luptă pentru drepturile animalelor contestă tratamentul aplicat gâștelor pentru a fi ingrășate.

Brânzeturile
Pentru a vă face o idee despre cât de iubite sunt brânzeturile în Franța, menționăm că există undeva între 350 și 400 de soiuri diferite. Franța împarte aceste brânzeturi în trei categorii principale: cele presate, brânzeturi albastre și cele moi. În general, la prepararea acestor brânzeturi se folosește laptele de vacă, cel de capră și cel de oaie. Cele mai iubite sortimente de brânzeturi sunt Brie, Roquefort, Camembert, Comté, Cru des Érables, Bleu Bénédictin si se servesc la fiecare masă, assiette de fromages, alaturi de fructe.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE