Blog

Primele verdeturi de primavara si ce beneficii aduc ele sanatatii

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Profită de verdeţurile primăverii şi include-le în meniul tău zilnic pentru a-ţi menţine sănătatea în formă maximă!
primele_verdeturi_de_primavara_si_ce_beneficii_aduc_ele_sanatatii.jpg

După atâtea luni de iarnă în care am dus dorul legumelor proaspete, iată că primele verdeţuri au început să apară pe tarabele din pieţe.

Fie că le consumi în stare proaspătă, fie că le găteşti în supe, ciorbe, salate, tocăniţe şi alte mâncăruri, sau sub formă de ceai ori suc, aceste 6 verdeţuri de primăvară vor aduce numai beneficii sănătăţii tale!

 

Mărar

Pe lângă vitaminele A, B şi C, calciu, sulf, fier, magneziu şi sodiu, mărarul conţine ulei volatil bogat în carvona, un puternic antioxidant cu efect anticancerigen. Principalele beneficii ale consumului de mărar sunt:

Te slăbeşte şi estompează celulita. Nu numai că are capacitatea de a aplatiza abdomenul, dar mărarul are proprietăţi diuretice care împiedică retenţia de lichide din organism; prin urmare, celulita nu va mai fi atât de vizibilă.

Previne osteoporoza şi întăreşte oasele, datorită concentraţiei mari de calciu. O linguriţă cu seminţe de mărar conţine mai mult calciu decât o cană cu lapte!

Susţine buna funcţionare a rinichilor, consumul de mărar ajutând la tratarea cistitelor şi infecţiilor renale.

Calmează durerile andominale, reduce acumularea de gaze, iar pe nou-născuţi îi fereşte de colici.

Tonifiază sânii. Frunzele şi seminţele de mărar conţin estrogen, hormonul feminin responsabil cu creşterea naturală a sânilor şi menţinerea supleţii pielii.

Seminţele de mărar, minuni vindecătoare

 

Pătrunjel

Conţine mai multă vitamina C decât citricele sau varza, dar şi cantităţi însemnate de betacaroten, acid folic, vitamina B12, proteine, minerale (potasiu, calciu, fosfor, magneziu, fier), ulei volatil şi flavonoizi. Principalele beneficii ale consumului de pătrunjel sunt:

Întăreşte sistemul imunitar datorită conţinutului ridicat de vitamina C, betacaroten, vitamina B12 şi acizi graşi esenţiali. Tot vitamina C din pătrunjel, precum şi conţinutul ridicat de fier, ajută la prevenirea anemiei.

Este antioxidant, antibacterian şi antidiareic, în plus inhibă formarea tumorilor (în special a celor existente la nivelul plămânilor).

Ajută digestia şi facilitează eliminarea scaunului, datorită conţinutului ridicat de enzime.

Este o plantă excelentă pentru femei, deoarece stimulează producţia de estrogen şi restabileşte circulaţia sangvină normală la nivelul uterului. De asemenea, poate ameliora sindromul premenstrual, menstruaţia întârziată şi menopauza.

 

Leuştean

Aromatul leuştean conţine amidon, zahăr, ulei volatil, taninuri, grăsimi, săruri minerale şi cumarină, o substanţă cu efecte pozitive asupra tumorilor, astmului, inflamaţiilor, hipertensiunii şi osteoporozei. Principalele beneficii ale consumului de leuştean sunt:

Este un excelent diuretic. Ajută corpul să elimine excesul de apă şi îmbunătăţeşte activitatea rinichilor, ceea ce îl face un aliat de nădejde în curele de slăbire.

Păstrează părul sănătos, datorită conţinutului bogat în vitamina A, C şi zinc, care întăresc firele de păr, reduc căderea lor şi menţin secreţia uleiului natural al scalpului.

Stimulează menstruaţia şi ameliorează durerile menstruale (mai ales ceaiul de leuştean), este bun contra gazelor, elimină balonarea, normalizează scaunele şi scade tensiunea arterială.

Atenţie! Leuşteanul este contraindicat femeilor însărcinate şi celor care alăptează, deoarece poate provoca contracţii ale uterului şi activarea perioadei de menstruaţie.

5 leacuri cu leuştean

 

Ştevie

Această plantă mai dulce decât zahărul, dar care nu conţine calorii, este bogată în vitamine precum C şi K, săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, fier, zinc), proteine şi fibre. Principalele beneficii ale consumului de ştevie sunt:

Are efect anticancerigen. Kampferolul din ştevie este un antioxidant care poate reduce riscul de cancer pancreatic cu 23%!

Combate diabetul şi obezitatea. Reglează nivelul de zahăr din sânge, stimulând totodată producţia de insulină, iar pigmenţii din ştevie au rol în reglarea greutăţii corporale. În plus, este un înlocuitor excelent al zahărului.

Întinereşte organismul, detoxifică sângele şi combate stresul oxidativ datorită conţinutului ridicat de vitamine şi minerale.

Tratează indigestia şi arsurile stomacale, hipertensiunea (deoarece reduce tensiunea arterială şi stabilizează circulaţia sângelui) şi hiperglicemia (inhibă poftă de dulciuri şi alimente grase).

Previne şi tratează probleme ale pielii precum acnee, riduri, psoriazis, mătreaţă, eczeme şi dermatite, graţie proprietăţilor antioxidante, antibacteriene şi antiseptice.

 

Leurdă

Pe lângă multele vitamine (A, B, C), plus calciu, fier, sodiu şi cupru, leurda conţine alicină – o substanţă cu proprietăţi antivirale, şi adenozină – substanţă ce reduce colesterolul. Principalele beneficii ale consumului de leurdă sunt:

Are efect anticancerigen. Seleniul şi compuşii pe bază de sulf din leurdă au o acţiune antitumorală foarte puternică, mai cu seama în cazul cancerului de colon, tiroidian, testicular, genital feminin, pulmonar şi urinar.

Are efect anti-inflamator, contribuind la vindecarea sechelelor de după accidentele vasculare, a varicelor şi hemoroizilor.

Are efect anti-îmbătrânire, substanţele din leurdă neutralizând radicalii liberi din cauza cărora are loc procesul de îmbătrânire.

Menţine inima sănătoasă. Leurda este un bun vasodilatator, reglează bătăile inimii, tonifică muşchiul inimii, menţine elasticitatea vaselor de sânge şi împiedică formarea cheagurilor de sânge.

Tratează astmul, graţie substanţelor cu efecte bronholdilatatoare, expectorante şi antiseptice, iar substanţele antivirale şi antibiotice din leurdă ajută la tratarea bronşitelor, virozelor, gripelor şi pneumoniilor.

Leurda, planta de sezon care curăţă ficatul şi sângele

 

Lobodă

Loboda conţine cantităţi impresionante de proteine pentru o plantă (peste 17 grame de proteine la 100 grame de lobodă), dar şi betacaroten, antocianine şi fenoli – antioxidanţi puternici care previn îmbătrânirea prematură, stimulează sănătatea creierului şi îmbunătăţesc memoria. Principalele beneficii ale consumului de lobodă sunt:

Este un puternic detoxifiant. Detoxifică organismul, purifică sângele, previne formarea de cheaguri de sânge, încetineşte procesul de îmbătrânire şi ajută la regenerarea celulară.

Are efecte diuretice şi laxative şi stimulează metabolismul, fiind ideală în curele de slăbire şi detoxifiere.

Reduce riscul de accident vascular, graţie conţinutului ridicat de vitamina K.

Ajută la tratarea afecţiunilor pulmonare şi durerilor de stomac, tusei şi gâtului inflamat, asteniilor, alergiilor şi astmului.

 

Profită de verdeţurile primăverii şi include mărarul, pătrunjelul, loboda, leurda, stevia şi leuşteanul în meniul tău zilnic!

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE