Home » Blog » Principalele tipuri de cutite de bucatarie si rolul acestora
Blog

Principalele tipuri de cutite de bucatarie si rolul acestora

cutite de bucatarie

In orice bucatarie exista un spatiu destinat depozitarii tacamurilor, in cadrul caruia isi au locul lingurile si linguritele, furculitele si cutitele si alte ustensile utilizate la gatit. De cele mai multe ori, insa, acest spatiu este ingramadit cu o multime de cutite, unele mari altele mici si fine, unele zimtate sau cu gauri sau altele cu varf ascutit sau bont.

Cu toate acestea, atunci cand vine vorba sa le folosim pe fiecare in scopul pentru care au fost produse, putini dintre noi cunoastem care este menirea diferitelor tipuri de lame. Astfel, putem compromite o experienta culinara placuta, pentru ca rezultatul folosirii cutitelor nu tine numai de indemanarea celui ce le foloseste, ci si de cunostintele lui referitoare la rolul pentru care acestea au fost proiectate.

Cutite de baza

Orice bucatar experimentat are in arsenalul sau de ustensile patru cutite de bucatarie de baza, pe care le detaliem mai jos.

  • Cutitul bucatarului

Alintat “cel mai bun prieten din bucatarie”, datorita versatilitatii si usurintei de manuire, acest cutit are o lama lata de aproximativ 4cm in punctul de la baza manerului si usor curbata spre varf, cu o lungime obisnuita de 20cm. Acesta a fost proiectat initial pentru a usura transarea carnurilor, insa datorita designului sau ergonomic, a ajuns sa fie folosit in mod universal pentru orice nevoie de feliere, maruntire, tocare sau dezosare.

  • Cutitul de legume

Pe locul doi ca si frecventa de utilizare se afla cutitul de legume. Cu o lama care de obicei este mai scurta decat manerul, acest cutit reprezinta alegerea perfecta pentru curatarea legumelor de orice fel, permitand o manevrare ce necesita atentie la detalii si precizie.

  • Cutitul de paine

Nimic nu este mai dificil decat felierea unei franzele proaspete, care se zdrobeste sub apasarea cutitului necorespunzator. Aici iti sare in ajutor cutitul de paine, a carui lama lunga este prevazuta cu zimti, obtinandu-se astfel felii intregi si de aceeasi grosime, fara strivirea painii.

  • Cutitul pentru dezosare si filetare

Cu o lama curbata, subtire si flexibila, cutitul pentru dezosare si filetare este conceput pentru a desprinde carnea de os, ajungand cu usurinta in spatii greu de accesat. Gradul de flexibilitate dicteaza tipul de carne pentru care poate fi folosit – o lama mai rigida ajuta la filetarea carnii de vita sau porc, iar o lama usor de indoit este de preferat atunci cand se portioneaza puiul sau pestele.

Cutite speciale

Mergem mai departe la cateva cutite speciale, care nu sunt folosite cu aceeasi frecventa ca cele de baza, insa care pot face diferenta atunci cand exista in bucatarie, la momentul potrivit.

  • Satarul

Fiind un cutit mare, cu o lama lata, grea si dreptunghiulara, care se ingusteaza intr-un tais ascutit, satarul este folosit cu precadere in macelarie. Desi nu este o unealta esentiala in bucatarie, acesta poate deveni un ajutor de nadejde in preajma sarbatorilor, atunci cand se transeaza bucati mari de carne.

  • Cutitul pentru patiserie

Ideal pentru felierea blaturilor de tort, cutitul pentru patiserie are o lama lunga, de aceeasi latime de la baza pana la varf, cu tais prevazut cu zimti fini. Partea neascutita a lamei poate fi folosita pentru intinderea uniforma a diferitelor creme, ceea ce il face un aliat al maestrilor cofetari si al amatorilor de dulciuri facute in casa.

  • Cutitul pentru rosii

Fratele mai mic al cutitului de paine, din cauza aspectului lor similar, cutitul pentru rosii este mai scurt si mai ascutit. Cu ajutorul acestuia, vei reusi sa feliezi rosiile fara a le zdrobi, obtinandu-se taieturi curate, care nu rup coaja.

  • Cutitul pentru branza

Cutitele destinate felierii lactatelor moi ca branza brie sau Roquefort, cascavalul, gouda, sau emmentaler au lame perforate, care impiedica lipirea branzei de metalul cutitului si un varf rotunjit, care inlesneste intinderea produsului pe o felie de paine.

Cutite pentru servire
Vom aprofunda acum categoria cutitelor pentru servire, care se folosesc in timpul mesei si nu la prepararea acesteia.

Nelipsit de la masa la care se serveste carne, cutitul pentru friptura are o lama ingusta, cu varf ascutit si care este adesea zimtata, pentru a permite taierea diferitelor tipuri de carne cu lejeritate.

  • Cutitul pentru peste

Folosit la servirea pestelui, acesta este tacamul care ne pune adesea in dificultate. Design-ul sau este foarte atent proiectat, acesta fiind prevazut cu o lama lata, asemanatoare unei spatule si cu un varf ascutit. Lama cutitului este destinata ridicarii carnii de pe oase si pentru indepartarea pielii sau poate fi folosita pentru sos. Varful poate sa separe bucatile de carne de somon, de exemplu, pentru a le putea transfera apoi in furculita.

  • Cutitul pentru stridii

Creat pentru a desface cele doua parti ale cochiliei stridiilor, acest tip de cutit are o lama scurta, insa extrem de ascutita pe ambele parti, intrucat trebuie sa poata desprinde carnea moale si fragila de carapacea interioara. Manerul este, de asemenea, scurt, pentru a putea fi manevrat cu usurinta in interiorul palmei.

Acum ca stii pentru ce a fost proiectat fiecare tip de cutit in parte, vei putea sa eviti momentele in care o simpla feliere, tocare sau maruntire risca sa strice preparatul final. Nu uita de siguranta si intretinere! Lamele ascutite trebuie sa fie utilizate cu mare atentie, iar o intretinere corecta (curatarea cu detergenti care nu ataca materialul si ascutirea frecventa) le poate prelungi uzul. Cel mai important lucru este sa exersezi, iar obisnuinta va da tonul alegerii cutitului potrivit fiecarei ocazii.

Facebook Comments

Otilia Ignat

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.