Home » Blog » Propolisul, doctor priceput
Blog

Propolisul, doctor priceput

Text
Georgiana Hagiu
Sursa
Femeia de azi
Foto
© Grafvision – Fotolia.com
Este atât de eficient, încât înseşi albinele îl folosesc la nevoie. Îţi vom dezvălui mai jos câteva dintre calităţile propolisului, cel mai puternic medicament din natură.
fotolia_49149330_subscription_xl.jpg_c_grafvision_-_fotolia.com_.jpg

* Propolisul este un bun cicatrizant, tocmai de aceea fiind deseori recomandat pentru ulcerul gastric. În plus, dacă îl administrezi cum trebuie, ajută la scăderea acidităţii gastrice şi grăbeşte procesul digestiei. Prepară din frunze de rostopască o infuzie în care toarnă 2-3 linguriţe cu sirop de propolis. Este un bun cicatrizant, care calmează durerile provocate de gastrită sau ulcer. Fă o cură de o lună, timp în care bea 2 căni cu infuzie pe zi.

 

* Favorizează secreţia de bilă şi protejează organsimul împotriva infestării cu virusul hepatic. Ia câte 30 de picături de tinctură pe o bucăţică de pâine de 4 ori pe zi. Ai grijă însă ca mucoasa stomacală să nu fie afectată de alcoolul din compoziţia tincturii! Tocmai de aceea nu trebuie să depăşeşti această doză.

 

* Propolisul ajută la întărirea pereţilor vaselor capilare. Reduce fragilitatea acestora şi contribuie la refacerea elasticităţii lor. 30 de picături de tinctură de propolis luate în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, vor reduce cantitatea de colesterol rău din sânge.

 

* În asociere cu mierea polifloră, cu efect tonic şi fortifiant, propolisul este recomandat mai ales persoanelor care fac un efort fizic susţinut, cum sunt sportivii. Administrat în cure de 30 de zile, urmate de pauze de o lună şi apoi reluate, contribuie la creşterea performanţelor sportive. Tonifică musculatura, îmbunătăţeşte ritmul cardiac şi înlătură oboseala. Acelaşi efect energizant îl are şi asupra celor care fac un efort intelectual susţinut, a tinerilor aflaţi în perioada examenelor.

 

* Din lunga listă de proprietăţi vindecătoare pe care le are acest produs al stupului, cea mai importantă pare a fi cea anticancerigenă. Propolisul are efect antioxidant şi luptă cu această maladie, fiind un antitumoral recunoscut deja de către specialişti. În special cancerul de piele găseşte în propolis şi toate produsele care îl au în componenţă un inamic redutabil.

 

* Tratamentul cu tinctură sau sirop de propolis este recomandat şi celor care suferă de alcoolism. Este un bun hepatoprotector, înlăturând efectele devastatoare ale alcoolului asupra acestui organ vital. În plus, contribuie cu succes la regenerarea celulelor şi a ţesuturilor.

 

* Datorită prezenţei în compoziţia sa a unui puternic bactericid, propolisul este recomandat cu mare încredere pentru vindecarea multor afecţiuni dermatologice – răni purulente sau eczeme. În plus, ajută la refacerea ţesuturilor afectate de răni mai vechi. Chiar dacă produce usturimi la aplicare, trebuie să foloseşti tinctura de propolis pentru a curăţa zona afectată. În final, masează uşor cu puţin unguent care să conţină propolis sau gălbenele.

 

 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.