Home » Blog » Provocări în bucătărie în timpul pandemiei
Blog

Provocări în bucătărie în timpul pandemiei

bucatarie pandemie

„Nevoia te duce pe unde nu ți-e voia“ spune o vorbă din bătrâni. Așa s-a întâmplat în cazul multora dintre noi, în perioada carantinei. Gătitul a luat locul consumului de preparate din restaurante și al gustărilor frugale, cumpărate din supermarketuri. Unii au considerat că e un regres, alții o reîntoarcere la bunele obiceiuri românești.

Carantina ne-a limitat libertatea, capacitatea de a alege, obligându-ne să ne adaptăm în funcție de condițiile impuse. Nu a trecut mult și am descoperit că nu e chiar așa de rău și că, de fapt, ne-au fost șlefuite răbdarea, capacitatea de a inventa și a ne reinventa…

Cum nu putem exclude hrana din programul nostru zilnic, bucătăria a devenit locul pe care l-am vizitat mai des, dar și un teren propice pentru manifestarea creativității.

Buget redus și prospețime

Ajustarea bugetului ne-a condus la opțiuni la care nu ne-am gândit. Am redescoperit supa și ciorba, preparate pe care psihologii le includ în categoria mâncărurilor aducătoare de confort emoțional și pe care, inconștient, le asociem cu copilăria sau cu consistența laptelui matern. Spornice și sărace în calorii, au contribuit și la o mai bună digestie, în condițiile în care lipsa de mișcare predispune la constipație. Tot în ideea îmbunătățirii digestiei, dar și a păstrării bugetului redus, am adoptat (sau ar fi fost bine să facem asta) o dietă bazată pe mai multe fibre: legume, fructe, semințe și făinuri integrale.

Citește și: Învață să reduci risipa alimentară pentru a salva planeta și… portofelul

De câte ori lista de cumpărături nu a trebuit revizuită la fața locului, în magazin, iar acest fapt a fost în beneficiul nostru? Lipsa drojdiei a făcut din rețeta de pâine cu maia o adevărată vedetă a internetului, iar pâinea integrală, cu semințe, ne-a readus gustul aluaturilor bunicii, proaspăt scoase din cuptor și cu mai puține adaosuri. Absența de pe tarabele piețelor a trufandalelor primăverii ne-a trimis la rezervele de murături – o opțiune foarte potrivită, mai ales că li se cunoaște ajutorul în digestie.

Porții ajustate

Cu o activitate fizică mai puțin intensă, carantina ne-a învățat să ne ajustăm porțiile, dar și să renunțăm la dulciuri concentrate, ca să nu fim obligați să ne schimbăm măsura hainelor. Pentru mulți dintre noi, carantina a fost primul prilej de a face cunoștință cu noțiuni de bază în ceea ce privește echilibrul în nutriție.

Am devenit mai atenți la ce și cât punem în farfurie, la asocierile periculoase, care ne-ar fi putut pune în dificultate (având în vedere că am avut acces limitat la cabinetele medicale). Alegerile noastre alimentare au reprezentat un act de responsabilitate față de propria persoană și față de cei pe care îi îngrijim.

Jocul de-a bucătăria

Mulți dintre părinți s-au bucurat de privilegiul de a petrece alături de copii timp de calitate, în care au transformat activitățile gospodărești într-un joc plăcut. Cei mici au avut ocazia să-și îmbunătățească îndemânarea, să-și satisfacă o parte din curiozități, să-și creeze noi deprinderi. În multe familii sau cupluri, a opta pentru o rețetă sau alta a implicat un mic episod de brainstorming. S-a ajuns la consens prin adevărate exerciții de diplomație, de toleranță ori de empatie.

Citește și: 5 activități de făcut în casă cu copilul

Beneficii pentru trup și minte

Gătitul acasă a însemnat mai multă mâncare fără adaosuri, sănătoasă, preparată la foc domol, ca pe vremea bunicii. Totodată, îndeletnicirile din bucătărie au darul de a ne scăpa de epuizarea mentală la care ne conduce uneori lucrul în fața ecranelor. Conectarea la astfel de activități practice, precum gătitul, prin toate simțurile, duce la relaxarea minții, limpezimea gândurilor, iar dacă rezultatele muncii sunt mulțumitoare, chiar și la neașteptate satisfacții.

Sub orice zâmbet sincer, de mulțumire, se ascunde o bogată secreție de endorfine excelente pentru organism.

Ce am învățat în izolare și ne poate fi de folos pe viitor:

 • să gătim mai des;
 • să gospodărim mai atent resursele din cămară sau frigider;
 • să ne compunem meniul zilnic cu mai mult discernământ;
 • să îi încurajăm pe cei ce gătesc și să le apreciem eforturile;
 • să facem schimb de idei și rețete sănătoase;
 • să refacem legătura cu bucătăria tradițională și să verificăm caietul de rețete al bunicii;
 • să gătim în echipă, acceptând diferențele de opinie;
 • să inventăm rețete sănătoase și economice;
 • să ne bucurăm de compania celor din familie, mai mult decât ce avem în farfurie;
 • să fim recunoscători

 

 

Text: Sonia Stanciu

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Alina Neamtu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE