Cum să faci cel mai bun pui fript te învață nimeni altul decât Jamie Oliver !
Dificultate: ușor
Timp de preparare: mediu
Porții: 4
Pui fript
Ingrediente:
- 1 kg cartofi
- 1 lămâie
- 4 fire rozmarin
- 1 pui ( 1,8 kg )
- ulei de măsline
- 500 g morcovi
- 1 ceapă
- 2 bucățele unt nesărat
- 1 portocală
- 2 fire cimbru proaspăt
- 2 căței usturoi
- 1 lingură cu vârf făină simplă
- 1/2 varză Savoia
- 250 g mazăre congelată
Modalitate de preparare:
- Încingeți cuptorul la 200 grade.
- Curățați cartofii, tăindu-i în jumătați pe cei mari, apoi opăriți-i împreună cu lămâia într-o oală mare cu apă sărată clocotită, timp de 12 minute.
- Între timp puneți jumătate din frunzele de rozmarin în mojar și zdrobiți-le cu sare și piper, după care, într-o tavă cu margini înalte, folosiți-le pentru a tapeta foarte bine puiul, adăugând puțin ulei.
- Curățați morcovii și ceapa, apoi tăiați ceapa în 8 felii și așezați-o sub pui împreună cu fâșiile de coajă ale morcovilor.
- Tăiați morcovii pe diagonală în bucăți de 3 cm și puneți-le într-un vas pentru copt de mărime potrivită, împreună cu o bucată de unt cât o nucă.
- Adăugați coaja de la portocală, apoi stoarceți zeama înăuntru .
- Presărați deasupra frunzele de cimbru, plus un praf de sare și piper, amestecați bine, acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați deoparte.
- Scurgeți cartofii și scuturați oala pentru a-i răsfira.
- Folosind un clește de bucătărie, scoateți lămâia, înțepați-o cu un cuțit și introduceți-o înăuntrul puiului.
- Rumeniți puiul 1 oră și 20 de minute sau până când devine auriu și este pătruns.
- Răsturnați cartofii într-o tavă înaltă, împreună cu puțin ulei, cu un praf de sare și piper și răsfirați deasupra frunzele de rozmarin rămase.
- Zdrobiți usturoiul și adăugați-l, amestecând bine, introduceți cartofii în cuptor alături de vasul cu morcovi, sub tava cu puiul, timp de 1 oră sau până când toate s-au rumenit, scuturând tăvile din când în când.
- Scoateți puiul pe un platou și acoperiți-l, lăsând cartofii și morcovii în cuptor.
- Cu 1 lingură, mutați sosul din tavă într-un borcan curat și păstrați-l pentru altă dată.
- Așezați tava la foc moderat pe aragaz și puneți în ea făina, adăugând 600 ml apă clocotită și orice altă zeamă rămasă de la pui.
- Omogenizați bine și fierbeți la foc mic până ce obțineți consistența dorită, apoi treceți sosul prin strecurătoare și turnați-l într-o oală.
- Înlăturați cotorul verzei, apoi rupeți frunzele și fierbeți-le în apă clocotită cam 5 minute, adăugând mazărea în ultimele 2 minute.
- Scurgeți și amestecați cu untul rămas.
- Serviți preparatul, inclusiv sosul și garniturile, aranjându-l frumos în mijlocul mesei.
Aceasta este rețeta lui Jamie Oliver pentru un pui fript perfect.
Autor: Daniela Niculi
Credit Foto: 123RF
Facebook Comments
Adaugă comentariu