Home » Mâncăruri » Pui fript, rețeta maestrului bucătar Jamie Oliver
Mâncăruri

Pui fript, rețeta maestrului bucătar Jamie Oliver

Cum să faci cel mai bun pui fript te învață nimeni altul decât Jamie Oliver !

Dificultate: ușor

Timp de preparare: mediu

Porții: 4

Pui fript

Ingrediente:

  • 1 kg cartofi
  • 1 lămâie
  • 4 fire rozmarin
  • 1 pui ( 1,8 kg )
  • ulei de măsline
  • 500 g morcovi
  • 1 ceapă
  • 2 bucățele unt nesărat
  • 1 portocală
  • 2 fire cimbru proaspăt
  • 2 căței usturoi
  • 1 lingură cu vârf făină simplă
  • 1/2 varză Savoia
  • 250 g mazăre congelată

Modalitate de preparare:

  1. Încingeți cuptorul la 200 grade.
  2. Curățați cartofii, tăindu-i în jumătați pe cei mari, apoi opăriți-i împreună cu lămâia într-o oală mare cu apă sărată clocotită, timp de 12 minute.
  3. Între timp puneți jumătate din frunzele de rozmarin în mojar și zdrobiți-le cu sare și piper, după care, într-o tavă cu margini înalte, folosiți-le pentru a tapeta foarte bine puiul, adăugând puțin ulei.
  4. Curățați morcovii și ceapa, apoi tăiați ceapa în 8 felii și așezați-o sub pui împreună cu fâșiile de coajă ale morcovilor.
  5. Tăiați morcovii pe diagonală în bucăți de 3 cm și puneți-le într-un vas pentru copt de mărime potrivită, împreună cu o bucată de unt cât o nucă.
  6. Adăugați coaja de la portocală, apoi stoarceți zeama înăuntru .
  7. Presărați deasupra frunzele de cimbru, plus un praf de sare și piper, amestecați bine, acoperiți cu folie de aluminiu și lăsați deoparte.
  8. Scurgeți cartofii și scuturați oala pentru a-i răsfira.
  9. Folosind un clește de bucătărie, scoateți lămâia, înțepați-o  cu un cuțit și introduceți-o înăuntrul puiului.
  10. Rumeniți puiul 1 oră și 20 de minute sau până când devine auriu și este pătruns.
  11. Răsturnați cartofii într-o tavă înaltă, împreună cu puțin ulei, cu un praf de sare și piper și răsfirați deasupra frunzele de rozmarin rămase.
  12. Zdrobiți usturoiul și adăugați-l, amestecând bine, introduceți cartofii în cuptor alături de vasul cu morcovi, sub tava cu puiul, timp de 1 oră sau până când toate s-au rumenit, scuturând tăvile din când în când.
  13. Scoateți puiul pe un platou și acoperiți-l, lăsând cartofii și morcovii în cuptor.
  14. Cu 1 lingură, mutați sosul din  tavă într-un borcan curat și păstrați-l pentru altă dată.
  15. Așezați tava la foc moderat pe aragaz și puneți în ea făina, adăugând 600 ml apă clocotită și orice altă zeamă rămasă de la pui.
  16. Omogenizați bine și fierbeți la foc mic până ce obțineți consistența dorită, apoi treceți sosul prin strecurătoare și turnați-l într-o oală.
  17. Înlăturați cotorul verzei, apoi rupeți frunzele și fierbeți-le în apă clocotită cam 5 minute, adăugând mazărea în ultimele 2 minute.
  18. Scurgeți și amestecați cu untul rămas.
  19. Serviți preparatul, inclusiv sosul și garniturile, aranjându-l frumos în mijlocul mesei.

Aceasta este rețeta lui Jamie Oliver pentru un pui fript perfect.

Autor: Daniela Niculi

Credit Foto: 123RF

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.