Puiul întreg la cuptor este o alegere minunată pentru masa de Duminică.
Dificultate: mediu
Timp de preparare: mediu
Porții: 4-6
Ingrediente:
- 1 pui mare (2 kg)
- sare de mare
- piper negru
- 1-2 linguri ulei de măsline
- 1 căpățână de usturoi, tăiată în două
- 1 mână crenguțe de cimbru
- câteva crenguțe de rozmarin
- 300 g morcovi tineri
- 300 g napi tineri, spălați și tăiați
- 100 ml vin alb sec
- 300 ml fond de pui
Modalitate de preparare:
- Se încinge cuptorul la 230 grade C.
- Se freacă puiul cu sare, piper și un strop de ulei de măsline peste tot.
- Se așează puiul într-o tavă mare de cuptor, se umple cu o jumătate de căpățână de usturoi, 2-3 jumătăți de lămâie și câteva crenguțe de ierburi aromatice.
- Puiul se lasă la copt 20 de minute, apoi se micșorează intensitatea temperaturii la 200 de grade și se adaugă legumele.
- Jumătatea de căpățână de usturoi, de lămâie și ierburile se așează în jurul puiului.
- Se stropește puiul cu puțin ulei de măsline, sare și piper. Se lasă la copt încă 35-40 de minute sau până când se rumenește pasărea.
- Când puiul este gata, se tranferă pe un platou, se acoperă cu folie de aluminiu și se lasă deoparte 10-15 minute la cald.
- Transferă și legumele pe un platou și menține-le fierbinți.
- Scurge grăsimea din tavă, apoi pune tava pe plită, adaugă vinul și curăță sedimentele de pe fundul tăvii, apoi lasă la fiert până scade la jumătate.
- Toarnă fondul de pui și fierbe în continuare până scade la jumătate.
- Adaugă zeama care s-a scurs de la pui, apoi strecoară într-o cană caldă.
- Servește și stropește puiul și legumele cu sosul obținut.
Credit Foto: 123RF
*Imaginile sunt oferitre cu titlu de prezentare
Facebook Comments
Adaugă comentariu