Home » Blog » Regulile de buna purtare la masa
Blog

Regulile de buna purtare la masa

Sursa
e-cuisine.ro
Foto
Guliver/Thinckstock
Tu stii care sunt regulile de buna purtare in timpul unei mese?
reguli_la_masa_154050541.jpg

Regulile de bună purtare și bună creștere reprezintă respectul față de semenii noștri și față de forma de organizare socială din care facem parte. Reamintindu-le copiilor aceste „norme” de bună purtare, îi vom ajuta să se integreze mai ușor în societate, dar nu este niciodată prea târziu să ne însușim noi aceste reguli și un comportament care să respecte codul bunelor maniere. De cele mai multe ori, o atitudine relaxată, stresul sau lipsa timpului ne fac să uităm regulile de bună purtare în momente în care familia este reunită. Haideți să ne aducem aminte cele mai elementare reguli de bună purtare la masă, pentru a ne bucura de momente mai frumoase, pline de respect de sine și față de ceilalți.

1.    Poziția la masă. De cele mai multe ori, la o masă festivă există cartonașe cu nume pentru invitați, pentru ca aceștia să își găsească locurile mai ușor. În caz contrar, așteptați invitația gazdei pentru a lua loc. Atunci când sunteți așezați, nu vă întindeți picioarele pe sub masă, sau prin mijlocul camerei dacă sunteți spre exemplu, pe o canapea sau pe un fotoliu, dar nici nu le adunați sub scaun, și evitați poziția picior peste picior. La masă coatele se păstrează pe lângă corp, și nu este nevoie să vă aplecați peste farfurie când mâncați. O regulă importantă, bine cunoscută, este că nu ne poziționăm niciodată coatele pe masă. Mâinile da, dar nu și coatele.

2.    Folosirea tacâmurilor. Unele feluri de mâncare, precum și tacâmurile aferente pot da bătăi de cap uneori, dar respectând o regulă simplă, puteți evita situațiile jenante. Se începe cu tacâmurile cele mai îndepărtate de farfurie, și se merge către interior. Dacă sunteți invitat la cineva acasă, varianta ușoară este să așteptați prima mișcare a gazdei și să o urmați și dumneavoastră. Atunci când mestecăm, este indicat să lăsăm tacâmurile jos. Niciodată nu le punem înapoi pe masă (riscăm să murdărim fața de masă), și nici sprijinite de marginea farfuriei sau de alte recipiente de pe masă. Când terminați de mâncat, poziționați furculița și cuțitul în poziții paralele în farfurie, verticale, și așa gazda sau chelnerul vor înțelege că nu mai doriți să mâncați. O gazdă politicoasă nu va insistă inutil pe lângă musafirii ce au hotărât să nu mai mănânce, deoarece se pot crea situații jenante. Și paharele sunt așezate pe masă într-o ordine, de obicei de la stânga la dreaptă în felul următor: paharul pentru vin roșu, cel pentru vin alb, paharul de șampanie și apoi paharul pentru apă.

3.    Când mâncăm, așteptăm și urmărim mișcările gazdei, și nu începem până nu a fost servită toată lumea prezentă. Atunci când ai luat ceva în gură și nu poți înghiți pentru că nu îți place, spre exemplu, cel mai bine pune într-un șervețel, dar cât mai discret, pentru a nu pune gazda într-o postură neplăcută. Scobitorile nu se folosesc la masă și nu se suflă nasul, este dizgrațios. Atunci când gustările sunt așezate pe farfuria de prezentare, puneți-vă din farfuria de prezentare în farfuria dumneavoastră, și apoi mâncați. Atunci când mâncăm supă nu o bem din bol, nu băgam toată lingura în gură, dar nici nu soarbem cu zgomot. Supa se soarbe în liniște de la marginea lingurii. Nu ne umplem gura cu mâncare, și nici farfuria, este neplăcut să ne servim din tot ce este prezentat pe masă, apoi să lăsăm jumătate din mâncare în farfurie.

4.    Conversațiile în timpul mesei. Chiar dacă avem ceva de povestit, putem face asta într-un mod plăcut, în niciun caz cu gura plină, deoarece este dezagreabil. Este un gest frumos și recomandat să complimentati bucătarul, dar nu scoateți un carnețel și nu cereți toate rețetele de la felurile de mâncare prezentate. De asemenea, nu este momentul potrivit pentru critici și sfaturi culinare, fie ele și constructive.  Evitați de asemenea discuțiile neplăcute, glumele indecente, șicanele sau observațiile și încercați să comunicați cât mai frumos cu copilul dumneavoastră, chiar dacă a făcut o greșeală. Ideal ar fi ca telefoanele mobile să fie setate pe modul silențios, și să nu vorbim la telefon în timpul mesei.

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.