
Ambele afecţiuni atacă articulaţiile. În cazul reumatismului, acestea se inflamează, iar în artroze, cartilajele articulaţiilor se alterează, cauza fiind degenerativă. De multe ori, durerile sunt insuportabile, însă calmantele alopatice, cu două tăişuri, nu sunt singurele remedii pentru aceste neplăceri, plantele fiind şi ele o sursă de alinare fără efecte secundare nedorite.
Coada-calului era folosită, în trecut, pentru curăţatul vaselor, însă această plantă vindecă multe boli ale organismului nostru. Pe lângă oprirea vărsăturilor şi sângerărilor, ea are un efect calmant rapid în cazul durerilor reumatismale.
• Peste o linguriţă de coada-calului, toarnă 250 ml de apă şi fierbe timp de 15 minute la foc mic. Strecoară şi bea călduţ, de trei ori pe zi, între mese.
Urzica este deosebit de utilă în reumatismul „învechit“. Ea anihilează predispoziţia la răceli şi combate afecţiunile artritice şi reumatice. Este adevărat că o ceaşcă de infuzie pe zi nu e suficientă în crize, ci trebuie să se bea minimum doi litri în timpul zilei, cu înghiţituri mici.
• În sezon, aplică direct pe articulaţie frunze de urzică proaspăt culese, leagă cu un bandaj de tifon pentru 5-15 minute. Imediat, va apărea urzicarea, care va pune sângele în mişcare şi va produce o încălzire a întregii zone. Articulaţiile se dezumflă şi se elasticizează, iar durerile se estompează.
• Opăreşte două linguri cu plantă uscată cu 250 ml de apă fiartă, acoperă vasul pentru 10-15 minute, apoi bea această infuzie cu înghiţituri mici. În criză, se recomandă 6-8 căni pe zi.
Frasinul are acţiune diuretică, sudorifică, antigutoasă, antiinflamatoare şi analgezică. Sunt utile frunzele, florile, dar mai ales mugurii.
• Toarnă 400 ml de apă peste 30 g de muguri de mesteacăn şi fierbe zece minute la foc mic. Lasă să stea o oră, strecoară şi bea câte un pahar, de patru ori pe zi, la o oră după masă.
• Opăreşte două linguri cu frunze sau flori uscate cu 250 g de apă fiartă şi lasă la infuzat zece minute. Bea două căni pe zi, între mese.
Frunzele de coacăz, datorită substanţelor pectice şi sărurilor de potasiu, au acţiune antiinflamatoare la nivelul articulaţiilor şi măresc diureza, fapt pentru care se folosesc în tratarea unor boli reumatice care însoţesc insuficienţa cardiacă, precum şi pentru prevenirea accidentelor vasculare. La fel de bun este sucul de coacăz-negru.
• Bea în fiecare zi un pahar cu suc proaspăt de coacăze, neîndulcit, de preferat între mese. Sau consumă după fiecare masă 100 g de coacăze.
• Toarnă 200 ml de apă fiartă peste două linguri cu frunze de coacăz şi lasă la infuzat 15 minute, apoi strecoară şi bea câte 100 ml, de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, după masă.
Stiai?
Fasolea verde face minuni
Se fierb, 2-3 ore, 15-20 g teci de fasole într-un litru de apă. Se răceşte şi se bea o jumătate de pahar, de 4-5 ori pe zi.
Adaugă comentariu