Popular mai ales în Orientul Mijlociu, humusul a devenit un preparat foarte apreciat și în România. Îl poți găsi și în magazine, deja preparat, dar niciun produs nu se va compara cu un humus proaspăt, preparat acasă.
Mai mult, există numeroase rețete de humus pe care le poți încerca, fie că urmezi o rețetă sau le inventezi chiar tu. Astfel, poți folosi și ardei copți, avocado sau sfeclă roșie, mazăre ori dovleac, ca în rețetele de mai jos.
În general, humusul se poate consuma pe pâine prăjită sau pittă, pe o lipie, ca bază cremoasă ori ca gustare, alături de morcovi, castraveți sau roșii.
Iată cum să pregătești cel mai delicios humus:
Humus clasic
Ingrediente (6 porții)
- 250 gr năut uscat
- 2 linguri tahini
- zeama de la o lămâie
- 5 linguri ulei de măsline
- 2-3 căței de usturoi
- sare
Mod de preparare
Boabele uscate de năut se lasă la înmuiat în apă călduță peste noapte. Apoi, se clătesc și se pun la fiert timp de jumătate de oră. Dacă te grăbești, poți înlocui cu năut la conservă.
Se pune năutul într-un vas alături de restul ingredientelor și se pasează bine cu un blender de mână, până când compoziția devine cremoasă și omogenă.
Dacă humusul ți se pare prea solid, mai adaugă puțină apă (în care a fiert sau cea din conservă).
Sfatul eCuisine: adaugă puțin turmeric, pentru o culoare mai apetisantă.
Încearcă și: Sos cu tahini din 3 ingrediente
Humus de mazăre
Ingrediente (4 porții)
- 200 g mazăre fiartă
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 1 linguriță tahini
- sucul de la jumătate de lămâie
- 2 linguri ulei măsline
- pâine tip pitta, pentru a servi
- tije de legume pentru a servi
Mod de preparare
Se mixează toate ingredientele împreună, folosind un procesor de alimente.
Se adaugă 1-2 linguri de apă, apoi se continuă mixarea.
Se transferă amestecul într-un bol și se servește cu legume curde în loc de pâine sau pâine tip pitta.
Încearcă și: Omletă cu sote de mazăre
Humus cu sfeclă roșie
Ingrediente (6 porții)
- 400 g năut la conservă
- 250 g sfeclă fiartă
- jumătate linguriță sare
- sucul de la jumătate de lămâie
- 2 linguri pastă tahini
- 2 lingurițe chimen
- 100 ml ulei măsline
- 2 linguri pastă hrean
- pătrunjel
Mod de preparare
Procesați ingredientele, cu excepția hreanului și a pătrunjelului. Mixați bine, până la omogenizare.
Când este gata, răsturnați humusul într-un bol și încorporați pasta de hrean.
Serviți cu pătrunjel tocat.
Încearcă și: Sfeclă roșie umplută cu orez (rețetă vegană/de post)
Humus cu dovleac
Ingrediente (10 porții)
- 2 linguri tahini
- 2 linguri suc lămâie
- 1 linguriță semințe chimen
- 1 linguriță ulei măsline
- 3/4 linguriță sare
- 1/8 linguriță piper roșu
- 500 g dovleac piure
- 1 cățel usturoi
- 2 linguri pătrunjel tocat
- semințe de dovleac (opțional)
Mod de preparare
Adăugați într-un blender ingredientele, mai puțin pătrunjelul.
Pulsați la viteză mare până la obținerea unei consistențe cremoase.
Repartizați hummusul în boluri și garnisiți cu semințe de dovleac prăjite.
Serviți cu nachos sau pita.
Poftă bună!
Încearcă și: Mere umplute cu dovleac
Surse foto: 123rf, fotolia, iStock
Adaugă comentariu