Tradițional

Rețetă tradițională din Ardeal: Tinsurică

Se pune laptele la fiert. Dupa ce a dat în clocot se adaugă smântâna și apoi făina Gold Maya, în ploaie, amestecând permanent până se transformă într-un sos gros.

Se adaugă sare Kotanyi.

Se mănâncă dimineața sau seara, caldă, cu bucăți de pâine sau mămăligă. Adevărata savoare a mâncării stă în „întingerea”cu bucăți de pâine sau a mămăligă în sosul alb (tinsurică). De aici provine și numele de ”Tinsurică” sau ”Intinsură”.

 

Secretul bucătarului. Pentru a evita formarea „cocoloașelor” în tinsurică se amestecă permanent pe durata preparării.

 

Ca multe alte mâncăruri tradiționale cu specific pastoral, „Tinsurica”sau ”Întinsura” a fost un fel de mâncare făcut de către crescătorii de animale fiind întâlnit în mai multe zone muntoase (Apuseni, Rânca.) 

 

 

Există mai multe variante de rețete, cu diferite ingrediente „albe” fiind adesea înlocuit laptele cu unt și/sau brânză.

 

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com și pe pagina de Facebook.

 

Reteta a fost preparată de Dan-Silviu Boerescu a.k.a. Bucătărescu, în cadrul Campaniei ”Descoperă tradițiile culinare românești!”.  Fotografiile rețetei au fost realizate de Point Studio iar filmul de preparare a fost produs de New Multimedia Solutions.

Poza principala

tinsurica_-_web_mica.jpg

Lapte

Smântână

1 lingura (cu vârf) făină Gold Maya

Sare

Reţeta face parte din a doua ediție a programului de educație culinară “Descoperă tradiţiile culinare româneşti”. Rețeta tradițională din Ardeal ”Tinsurică” (sau ”Întinsură”) provine din satul Lăzești, Comuna Vadul Moților (Județul Alba) .
Numar de portii
2
Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE