Tradițional

Rețetă tradițională veche: „Tașche cu pegmez”

1. Se frământă un aluat neted, elastic și nelipicios din ouă, făină Arpis și un praf de sare. Aluatul se împarte în două părți identice care se întind, pe planul de lucru presărat cu făină, in doua foi dreptunghiulare, cât mai egale.

2. Pe suprafața uneia dintre foi se trasează, cu un cuțit sau cu rola de patiserie – fără a taia aluatul, linii perpendiculare ce vor forma patrate egale. În fiecare pătrat se asează aproximativ 1/2 linguriță de pegmez.

3. Cu pensula înmuiată in albușul puțin bătut, se trasează liniile ce delimitează pătratele, se unge și de jur împrejurul foii de aluat.

4. Deasupra se asează cealalta foaie de aluat, se presează bine deasupra porțiunilor unse cu albuș, ca să se lipească. Marginile, eventual, se presară cu puțină făină Arpis (daca e nevoie). Urmând liniile unde cele doua foi de aluat s-au lipit între ele, se taie cu rola de patiserie (sau cu un cuțit bine ascuțit) în pătrățele.

5. Se pune o oală incăpătoare (4 litri) plină cu apă pe foc. Cand apa dă în clocot, se pun în oală tașchele, toate deodată. In scurt timp, ele se vor ridica deasupra. 

6. Între timp, pesmetul se rumenește în unt sau ulei Arpis, până ce primește o culoare aurie. Se amestecă pesmetul rumenit cu zahărul și zahărul vanilat.

7. După ce s-au fiert, tașchele se scurg de apă, se tăvălesc prin pesmet apoi se servesc calde, stropite cu smântână dulce și (sau) gem (fluid).

 

 

Secretul bucatarului:

Dupa ce s-au ridicat la suprafata tașchele, lasă-le să fiarbă în clocot pentru încă 2 minute; cine dorește pastele mai moi, poate să le fiarbă mai mult.

 

 

Rețetele tradiționale din Crișana au fost puse la dispoziția proiectului de Laura Laurențiu și Pensiunea La Bade Ioane.

Mai multe detalii despre proiect pot fi găsite pe site-ul www.traditiiculinareromanesti.ro, pe blogul www.traditiiculinareromanesti.wordpress.com, precum și pe pagina de Facebook.

Poza principala

10_mica.jpg

pentru aluat:

2 oua

200 g faina Arpis (+/- 1 lingura)

un praf de sare

 

pentru umplutura:

pegmez (un gem consistent de prune, caise sau măceșe)

 

pentru finisaj:

100 g pesmet

30 g unt sau ulei Arpis

100 g zahar

1 plic de zahar vanilat

făină Arpis pentru presărat

1 albuș pentru lipit foile

Reţeta, răspândită în Banat și Crișana (zona Arad), face parte din proiectul “Descoperă tradiţiile culinare româneşti”.
Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE