Home » Mâncăruri » Secretul grătarelor încinse. Rețete și sfaturi de la chef Bogdan Cordureanu
Mâncăruri

Secretul grătarelor încinse. Rețete și sfaturi de la chef Bogdan Cordureanu

chef Bogdan Cordureanu

Sezonul grătarelor încinse este în toi. Dacă aveți invitați la masă, nu le spuneți ce gătiți. Invitația să fie pur și simplu de grătar, voi urmăriți doar reacția lor la vederea grătarului plin. O să fiți mulțumiți de rezultatul obținut și de munca voastră!

Pentru a vă impresiona musafirii, Bogdan Cordureanu, Executive Chef la restaurantul Gloria din Timișoara, ne-a oferit câteva rețete și sfaturi prețioase.

Pulpă de pui dezosată

pulpa de pui dezosata

Pentru marinadă, am amestecat sare, piper, bere brună, curry, câteva crenguțe de rozmarin, ceapă tăiată fin, 50 ml ulei de măsline,100 g de pastă de roșii.

Cu amestecul obținut ungem bine pulpele dezosate și le lăsăm în același vas acoperite la frigider. Eu am lăsat 12 ore.

Am folosit drept garnitură legume proaspete gătite tot la grătar: roșii cherry, felii de dovlecel și vinete

Am făcut un sos delicios și aromat din roșii coapte pe grătar cu usturoi, sare și piper. Am curățat roșiile de coajă și le-am făcut piure cu o furculiță. Am adăugat mujdei de usturoi, sare și piper.

Citește și: Sfaturi și trucuri pentru a prepara cel mai bun grătar

Cotlet de porc tomahawk

cotlet de porc

Pentru marinadă, amestecăm sare, piper, un pahar de vin alb sec, boia afumată, cimbrișor, 150 g pastă de ardei dulce, zahăr brun,
5 căței de usturoi striviți, 50 ml sos de soia, câteva crenguțe de rozmarin.

Cu amestecul obținut ungem bine cotletele și le lăsăm în același vas acoperite, la frigider. Eu am lăsat 12 ore.

Am folosit drept garnitură legume proaspete la grătar.

Pește la grătar

peste la gratar

Mulți evită să gătească peștele la grătar, pentru că fie se prinde, fie se sfărâmă.

Înainte de a-l pune pe grătarul curat și bine încins, tamponăm bine peștele, peste tot, cu prosop de hârtie. Este foarte important ca pielea peștelui să fie bine uscată, ca mai apoi să o putem asezona cu sare și ulei, urmând să punem peștele direct pe grătar. Sarea va scoate apa din carne.

Focul trebuie să fie mediu, iar durata de gătit pe fiecare parte va fi cuprinsă între 6 și 8 minute. Pielea va deveni crocantă și se va desface singură!

Sosul pe care vi-l propun este delicios și foarte simplu de făcut. Roșiile trebuie coapte pe grătar, pisate apoi cu mujdei de usturoi (de preferat este să coacem și usturoiul la grătar), adăugăm sare, piper și leuștean proaspăt, tocat fin.

Încearcă și: Ananas la grătar cu mentă și nucă de cocos

Frigărui din carne de porc cu mere și legume

frigariu porc

Eu am ales să facem o frigăruie din carne de porc cu mere verzi și o frigăruie cu legume din vinete, roșii și dovlecel. Nu ocolim nici usturoiul copt care este un deliciu.

Carnea de porc îmi place să o condimentez simplu. Folosesc doar sare și piper, eventual puțină boia afumată.

Poate avem de multe ori intenția să adăugăm tot felul de condimente, dar astfel pierdem din gustul original al cărnii sau a legumelor.

Le așezăm pe bățul de frigăruie și le punem pe grătar la foc domol, având grijă să le rotim pe fiecare parte.

Frigăruile dau startul imaginației tale!

Poftă bună!

 

 

Material preluat din revista Practic în bucătărie, nr. 8/2020, care poate fi citit integral, în format electronic, via Magzter.

Foto: arhivă personală chef Bogdan Cordureanu

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.