Vedetă a toamnei, dovleacul este apreciat pentru gustul său dulce și aromat. În plus, are proprietăți nutritive cu beneficii multiple pentru sănătate.
Deși nu se bucură de atâta celebritate precum alte fructe, dovleacul poate fi inclus într-o mulțime de rețete sănătoase și gustoase, aducând cu sine și un aport considerabil de vitamine și antioxidanți. Mai mult, furnizează un număr mic de calorii, dar o mulțime de nutrimente esențiale unei bune funcționări a organismului.
Printre beneficiile sale cele mai importante se numără:
- Îmbunătățește vederea, datorită conținutului mare de vitamina A;
- Întărește sistemul imunitar, mulțumită vitaminei C;
- Protejează pielea, având un număr mare de antioxidanți;
- Stimulează pierderea în greutate, cu ajutorul fibrelor
În continuare, iată 3 rețete cu dovleac pe care să le încerci și tu toamna aceasta.
Supă de dovleac cu portocale
Ingrediente
- 500 gr dovleac
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 600 ml supă de legume
- zeama de la 3 portocale
- 1 lingură de unt
- 1 lingură de ulei de măsline
- 1 lingură de miere
- 1 praf de nucșoară
- smântână (pentru servire)
- pătrunjel (pentru servire)
Mod de preparare
Încălzește într-o tigaie o lingură de unt, adaugă o ceapă tocată mărunt și un morcov ras fin și călește-le până se înmoaie.
Pune peste ele o lingură de ulei de măsline și 500 g de dovleac tăiat cuburi și ține pe foc trei minute, amestecând continuu.
Stinge cu 600 ml supă de legume, adaugă și zeama de la trei portocale și lasă să fiarbă jumătate de oră.
Pune totul în blender, adaugă o lingură de miere și un praf de nucșoară.
Servește cu smântână și pătrunjel.
Încearcă și: Supă de dovleac Tom Kha Gai
Smoothie de dovleac
Ingrediente
- 1 cană de dovleac fiert
- 1 lingură de miere
- 200 gr iaurt cremos
- esență de vanilie, după gust
- 1 vârf de cuțit de scorțișoară
- 1 vârft de cuțit de pudră de ghimbir
Mod de preparare
Pune într-un blender dovleacul fiert, mierea, iaurtul, esența de vanilie și condimentele.
Mixează foarte bine ingredientele și toarnă în pahare.
Încearcă și: Smoothie cu ananas
Dulceață de dovleac
Ingrediente
- 1,6 kg pulpă de dovleac
- 800 gr zahăr tos
- 1 lămâie
Mod de preparare
Taie în cubulețe mici pulpa de dovleac și pune-le într-un vas antiaderent. Adaugă peste ele zahărul tos și așteaptă până se lasă sucul și zahărul se topește un pic.
Taie în patru o lămâie și pune-o peste dovleacul cu zahăr, apoi pune vasul la foc mic. După o jumătate de oră scoate bucățile de lămâie, dar lasă să fiarbă în continuare la foc mic, până ajunge la consistența dorită.
Amestecă pentru a fi sigură că nu se lipește de fundul vasului.
Dulceața se toarnă fierbinte în borcane curate și uscate, la care se pun capace ermetic închise.
Poftă bună!
Încearcă și: Prăjitură cu dulceață de trandafiri
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu