Home » Blog » 4 rețete cu fructe exotice cultivate în București
Blog Deserturi & băuturi

4 rețete cu fructe exotice cultivate în București

fructe exotice

Mai multe soiuri de fructe exotice au fost aclimatizate la noi, în centrul HORTINVEST, cel mai modern Centru de Cercetare pentru Studiul Calității Produselor Agroalimentare din cadrul UASMB. Specialiștii au reușit să cultive la noi specii de curmale, kiwi, rodii, smochine și pawpaw care prezintă avantajul enorm că ar putea fi accesibile consumatorului român în stare foarte proaspătă, practic doldora de vitamine și substanțe nutritive care altminteri încep să se piardă odată cu transportul și depozitarea.

La mijloc de octombrie, media a avut parte de o întâlnire cu totul aparte: o vizită ghidată și exemplar documentată în cel mai mare campus universitar din țară, anume cel de la Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Poate colțul care a stârnit cele mai multe pofte și aplauze a fost livada experimentată îngrijită de studenți, care tocmai culeseseră câteva fructe incredibile.

Iată câteva detalii despre fiecare dintre aceste fructe, oferite de prof.univ. dr. Florin Stănică, prorectorul Universității.

Citește și: 9 idei de gustări sănătoase

Pawpaw sau banana indienilor sau banana nordului (Asimina Caminul)

pawpaw

Formează o tufă sau poate fi condusă ca pom cu o talie de 3-7 m.

Fructele sunt bace de formă şi mărime diferită, având între 50 şi 500 de grame.

Pulpa este gălbuie uneori galbenă-portocalie fină, cremoasă, dulce cu un gust şi o aromă care ar reuni pe cele ale bananei, ananasului şi fructului de mango.

În masa pulpei se găseşte un număr mare de seminţe brune, de forma fasolei.

Fructele sunt extrem de apreciate pentru conţinutul ridicat în vitamina A şi C, în elemente minerale, în special Ca, Fe, Mg, Mn şi aminoacizi, depăşind cu mult valorile găsite în mere şi piersici.

După recoltare se pot păstra în frigider la 1-5°C doar timp de 10-15 zile. Mulţi preferă să consume fructele în momentul în care pieliţa începe să se înnegrească.

Rețetă crème Brûlée cu pawpaw

reteta crame Brulee cu pawpaw

Ingrediente

 • 4-5 fructe bine coapte de pawpaw
 • 4 ouă întregi
 • 2 gălbenușuri
 • 720 ml lapte
 • 80gr zahăr brun
 • 1 praf de sare

Mod de preparare

Fructele de pawpaw se taie în jumătate, se scoate cu lingurița miezul foarte moale, înlăturând pielea și semințele. Se pasează pulpa la blender.

Se adaugă 4 ouă întregi, 2 gălbenușuri, 720 ml lapte, 80 g zahăr brun, 1 praf de sare și se pasează din nou.

Se încinge cuptorul la 180 ºC. Într-o tavă înaltă de cel puțin 7,5 cm se așază 7-8 forme mici în care se toarnă compoziția. Se pune totul la mijlocul cuptorului și vasul se umple cu apă până la jumătatea înălțimii formelor mici.

Se coace cca 40 minute până ce în fiecare formă mică marginile sunt tari dar mijocul încă mai tremură. Se scoate vasul din cuptor, având grijă ca apa să nu intre în formele mici. Când mâna suportă formele mici, se scot din forma mare.

Se presară zahăr, peste care se trece cu un arzător.

Citește și: 10 fructe și legume cu un conținut mare de vitamina C

Jujube sau curmale chinezești

jujube

Curmalul chinezesc (Ziziphus jujuba Mill.) valorifică foarte bine solurile sărace, terenurile sărăturate şi zonele cu secetă pronunţată şi temperaturi excesive în timpul verii. Pomul este originar din Asia Centrală unde se cultivă din cele mai vechi timpuri şi de unde s-a extins în Asia Mică, Nordul Africii, Europa şi America.

La noi în ţară se vorbeşte de existenţa cu ani în urmă a unui pâlc de pomi pe malul drept al Dunării în localitatea Ostrov, judeţul Constanţa, fără să se cunoască provenienţa lor. Proaspete, jujubele sunt răcoritoare, ușor astringente, te trezesc și te înveselesc (asta datorită conținutul înalt de vitamine). Însă de acum se întrevede gustul bogat, cremos și așezat al curmalelor uscate, care sunt gustoase, țin de foame și sunt ușor de transportat oriunde. Jujubele se pot prelucra sub formă de siropuri, marmelade, dulciuri, făină, cidru, etc. Pentru multe populaţii aceste fructe au constituit de-a lungul istoriei un aliment de bază.

Rețetă budincă de orez cu jujube

Reteta budinca de orez cu jujube

Ingrediente

 • 12 jujube (curmale chinezești)
 • 190 g orez Arborio (de risotto)
 • 1 l lapte
 • 1/4 linguriță nucșoară proaspăt rasă
 • 2 lingurițe miere
 • 1/2 linguriță scorțișoară
 • 30 g fistic tocat

Mod de preparare

Se taie jujubele jumătăți, se scot sâmburii și pulpa se toacă. Se clătește și se scurge orezul. Orezul, fructele și 500 ml lapte se dau în clocot. Se rade deasupra nucșoară, se reduce focul și se lasă să fiarbă la foc moale 20 min.

Se încălzesc 250 ml de lapte, se adaugă și se amestecă; se fierb 10 min. Se adaugă și restul de lapte și se amestecă. Se adaugă miere și scorțișoară. Se ia de pe foc, se lasă să se răcorească și se presară fistic tocat.

Citește și: Fotografia: artă culinară și aventură. Interviu cu Diana Popescu

Kiwi

kiwi

Actinidia este o plantă sensibilă la temperaturile scăzute de dinaintea pornirii în vegetaţie (-15°C). În timpul iernii plantele adulte, cu lemn matur, rezistă foarte bine şi la temperaturi care coboară sub această valoare. Nu suportă uscăciunea, nici vântul,  dar nici excesul de umiditate în sol. Cerinţele actinidiei faţă de factorii de mediu sunt asemănătoare cu cele ale piersicului, practic putând fi cultivată în toate zonele favorabile acestuia.

Rețetă Chikiwi

reteta Chikiwi

Ingrediente

 • 22 gr semințe de chia
 • 350 ml lapte de cocos
 • 1 lingură făină de in
 • 1 linguriță rasă de spirulină
 • 2 kiwi

Mod de preparare

Se amestecă semințele de chia cu 250 ml lapte de cocos și se lasă la frigider timp de 12 ore.

Se pasează la blender 100 ml lapte de cocos cu făina de in, spirulina și kiwiul tăiat bucățele.

La final, cele 2 compoziții se suprapun într-un pahar.

Citește și: Ce consumam la micul dejun? 5 fructe pline de energie

Smochin

smochine

În România, țară de climă temperată, smochinul a fost mereu foarte iubit și cultivat. Încă din Evul Mediu grădinile mănăstirești nu se puteau lipsi de smochini, apoi s-au extins în multe grădini.

Se crede că varietățile cultivate azi în România provin toate de pe insula Ada Kaleh, acum dispărută, scufundată la construirea barajului de la Porțile de Fier.

Cert este că la noi, mai ales pe terenurile viticole, se pot vedea smochini care cresc solitar. În apropiere de Porțile de Fier, la Svinița, se află și o mică livadă de smochini. În București, în trecut, aproape orice grădină avea smochinul ei.

Rețetă smochine în vin

reteta smochine in vin

Ingrediente

 • 12 smochine violete
 • 250 ml vin de Porto sau vin roșu dulce
 • 1 baton de scorțișoară
 • 2 linguri miere fluidă

Mod de preparare

Se fierbe vinul, se ia de pe foc și se adaugă miere și baton de scorțișoară; se lasă să se răcorească.

Se taie smochinele în două, se așază într-un bol și se stropesc cu vin – se lasă minimum 2 ore la temperatura camerei. Apoi se acoperă și se mai dau la frigider 2 ore. Se servesc cu înghețată de vanilie și cu scorțișoară.

 

 

Autor: Roxana Melnicu

Foto: UASMV, iStock, Roxana Melnicu

Facebook Comments

Alina Neamtu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE