Utilizat de aproape 5000 de ani, turmericul are numeroase beneficii pentru sănătate și fiecare dintre noi ar trebui să îl introducă în alimentația sa.
Turmericul se adaugă în mâncăruri sub formă de pulbere sau crud și ras. Poate fi folosit în mâncăruri de tot felul: tocănițe, supe, mâncăruri cu carne sau vegetariene, dar și dulciuri sau smoothie-uri. Astăzi îți vom prezenta 3 rețete în care este utilizat acest condiment.
Citește și: Totul despre turmeric – istoric, beneficii, mod de utilizare
Supă-cremă cu turmeric
Timp de preparare: 40 minute
Ingrediente (5 porții)
- 500 g cartofi
- 2 morcovi
- 1 țelină mică
- 2 cepe
- 1 rădăcină de pătrunjel
- sare, piper alb măcinat
- 1 linguriță turmeric
- 2 linguri de ulei de măsline
- semințe crude de dovleac
Mod de preparare
Cureți și speli cartofii, morcovii, țelina, cepele și rădăcină de pătrunjel. Le pui la fiert în apă cât să le acopere, cu puțină sare.
Când se înmoaie, le pasezi în blender împreună cu o parte din supă, apoi adaugi turmericul, uleiul de măsline, sare și piper după gust. Subțiezi piureul după gust, cu apa în care au fiert legumele și servești porțiile decorate cu semințe de dovleac.
Conopidă la cuptor
Timp de preparare: 50 minute
Ingrediente (3 porții)
- 1 conopidă mică
- sare
- 1 linguriță turmeric
- 1/4 linguriță boia dulce
- 2 linguri unt
- smântână
- 1 legătură pătrunjel
Mod de preparare
Desfaci în buchețele conopida și o fierbi 10 minute, în apă cu 1 praf de sare și 1/2 linguriță turmeric.
Într-o tigaie cu 2 linguri ulei de măsline, prăjești puțin 2 linguri de pesmet și câte 1/4 linguriță turmeric și boia. Scurgi conopida fiartă și o rostogolești prin pesmetul prăjit.
Apoi o coci 10-15 minute, la 180ºC, într-un vas termorezistent uns. Consumi conopida caldă alături de un sos de smântână asezonat cu pătrunjel.
Orez indian
Timp de preparare: 20 minute
Ingrediente (6 porții)
- 300 g orez basmati (cu bob lung)
- 1/2 linguriță pudră de turmeric
- 2 linguri ulei de măsline
- 1 ardei iute sau fulgi de ardei iute
- 1 ceapă mică
- sare
- 3 căței de usturoi
- 1/2 linguriță boabe de muștar măcinate
- 2 cuișoare
Mod de preparare
Speli orezul și îl lași să se hidrateze 1/2 oră, în apă rece. Îl fierbi pe jumătate, în 600 ml apă fierbinte în care ai pus sare și cuișoare.
Înăbuși în ulei ceapa și usturoiul fin tocate, boabele de muștar măcinate și ardeiul iute. Când ceapa se înmoaie, adaugi orezul, turmericul și, treptat, 500 ml apă fierbinte. La sfârșit sărezi orezul, după gust.
Poftă bună!
Rețete preluate din ediția specială Sănătatea de azi – Condimente, care poate fi achiziționată prin intermediul platformei Magzter.
Text: Sonia Stanciu
Surse foto: 123rf, iStock
Adaugă comentariu