De Craciun Retete

Trucuri de gatit cele mai delicioase sarmale

Sarmalele sunt nelipsite de la masa de Crăciun, aşa că nu strică să afli câteva trucuri pentru a le găti cât mai delicios cu putinţă!
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
trucuri_de_gatit_cele_mai_delicioase_sarmale.jpg

Când pregăteşti varza…

În mod tradiţional, sarmalele se prepară în frunze de varză sau viţă-de-vie, dar există zone din ţară unde se folosesc frunze de ştevie, spanac sau hrean.

Orice ai alege, asigură-te că frunzele nu sunt prea „bătrâne”, ci fragede, pentru a putea fi uşor de manevrat.

De asemenea, dacă foloseşti varză murată sau frunze de viţă puse la sărat, e recomandat să le pui la desărat în apă călduţă.

Cel mai simplu mod pentru a frăgezi frunzele de varză verde este să apelezi la congelator.

Spală bine căpăţâna de varză, îndepărtează primele două straturi, şterge varza cu un prosop uscat şi înveleşte-o strâns în folie de plastic înainte de o băga la congelator. Las-o acolo 12-18 ore, apoi alte 24 de ore în frigider, pentru a se dezgheţa.

După decongelare, frunzele de varză devin uimitor de fragede!

Istoria sarmalelor

Când pregăteşti umplutura…

Cea mai apreciată umplutură pentru sarmale este combinaţia de carne tocată de porc şi de vită. Dar variantele sunt nenumărate: unele gospodine folosesc doar carne de porc, altele de vită, oaie, pasăre sau peşte (umplutură specifică zonei Deltei), ca să nu mai amintim că există sarmale de post, preparate cu ciuperci, soia, cartofi, legume tocate sau bucăţele de pâine.

Pe lângă carne, umplutura pentru sarmale conţine musai orez şi verdeaţă (cimbru, mărar etc). În rest, fiecare include ce vrea: mărar, piper şi scorţişoară – dacă îţi doreşti sarmale în stil turcesc, cuişoare, ciuperci uscate (obicei din zona Maramureşului), cartofi raşi şi storşi de zeamă (se spune că astfel sarmalele sunt mai uşor de digerat), şorici, costiţă, jambon, ciolan de porc afumat, bucăţi de şuncă afumată sau de roşii etc.

Toate acestea, individual sau combinate, pot fi încorporate atât în interiorul sarmalelor, cât şi lăsate printre bucăţile de varză de pe lângă sarmale.

3 condimente de Crăciun cu beneficii majore pentru sănătate

Când fierbi sarmalele…

Dacă pui sarmalele la cuptor, foloseşte vase de ceramică; dacă le pui pe aragaz, vase metalice. În acest caz, pentru a preveni lipirea sarmalelor pe fundul vasului, acoperă-l cu bucăţi de varză sau coajă de vie.

E foarte important să nu „îneci” sarmalele în apa în care le fierbi, deoarece vor ieşi prea moi şi se vor împrăştia în farfurie. Doar acoperă-le cu apă şi verifică constant dacă e cazul să mai adaugi. De asemenea, ţine cont şi de tipul de carne folosit: carnea de porc absoarbe mai puţină apă decât cea de vită, deci pune mai puţină apă la fiert şi ai grijă că sarmalele să nu rămână nicio clipă „pe uscat”.

Un alt truc pentru a le fierbe cât mai bine: adaugă două linguri de smântână în apa de fiert şi sarmalele vor ieşi mai pufoase.

Când serveşti sarmalele…

Pentru a menţine tradiţia, serveşte sarmalele cu garnitură de mămăligă proaspătă şi smântână sau iaurt. Se spune că sarmalele devin mai bune după ce stau o zi sau două, aşadar pregăteşte-le din timp pentru ca atunci când le deguşti toate aromele să se fi bine întrepătruns!

5 boli şi-un leac: mămăliga

Facebook Comments


Anita Stroescu

Adauga comentariu

Click aici pentru a comenta

PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE