
Datorita continutului de vitamine (B1, B2, C) si iod, are proprietati exceptionale, care o recomanda pentru stimularea poftei de mancare, in prevenirea scorbutului si a rahitismului.
Artroza se amelioreaza cu ajutorul curei cu ridiche-neagra. Iata reteta: rade marunt o ridiche mare, spalata, dar necuratata. Lasa la macerat acest piure intr-un litru de vin alb sec timp de doua saptamani. Ai grija sa agiti sticla in fiecare zi, iar la final, strecoara. Bea un pahar din acest macerat in fiecare dimineata, pe stomacul gol. Cura trebuie sa dureze trei saptamani, putand fi reluata in fiecare anotimp.
B1 si B2 – vitamine cu care ridichea-neagra se poate lauda ca le are din belsug – sunt bune pentru stimularea poftei de mancare, ceea ce o recomanda tuturor celor cu apetit scazut.
Cruda, consumata ca atare sau in salate, ridichea-neagra este un adjuvant pretios pentru persoanele expuse la alergii si eczeme.
Depurativa, energizanta, este de neintrecut in a elibera ficatul si rinichii de deseurile si toxinele care ii inunda, in a activa intestinul, stomacul si vezica biliara.
Efectul afrodiziac al ridichii-negre este cunoscut inca din vremea grecilor. Pentru acest efect, amesteca ridichea rasa cu miere (macerat).
Fluidizant al secretiilor bronsice, ridichea-neagra trebuie sa intre in ratia alimentara a suferinzilor de bronsita cronica si de astm. Asta, datorita continutului bogat in substante active sulfurate.
Ridichea-neagra este prietenul ficatului si al vezicii biliare, favorizand functionarea rinichilor, usurand organismul de toxinele stranse in urma unei alimentatii gresite, a acumularii de stres si oboseala.
Sucul de ridiche-neagra calmeaza colicile biliare.
Tusea persistenta isi gaseste leacul in ridichea-neagra. Cand este nevoie de sucul ei pentru a alina tusea, se procedeaza astfel: taie un capacel din ridiche, asa cum faci cu pepenele, si pune o lingurita de zahar. Lasa peste noapte, iar dimineata, aduna sucul strans. Ia cate o lingurita dupa fiecare masa. De fiecare data cand iei din suc, pune o lingurita de zahar. Sucul ridichii e extras de catre zahar, iar ridichea se va stafidi.
Vitamina C si iodul din compozitia ridichii-negre tin departe scorbutul (boala provocata de o deficienta mare de vitamina C) si rahitismul.
Adaugă comentariu