Home » Blog » Învață să reduci risipa alimentară pentru a salva planeta și… portofelul
Blog

Învață să reduci risipa alimentară pentru a salva planeta și… portofelul

risipa alimentara

Vrei să auzi o statistică șocantă? Anual, fiecare român (deci și tu) aruncă la gunoi în jur de 192 de kilograme de alimente. Nu-ţi vine să crezi, nu-i așa?

Ca să înţelegi cât de grav este acest fapt, data viitoare când ajungi cu alimentele acasă, imaginează-ţi că una din cinci sacoșe ai pune-o direct în coșul de gunoi – practic, asta facem cu toţii. O risipă imensă și inutilă nu doar de hrană, ci și de apă, energie electrică, muncă, bani, resurse. E momentul să luăm măsuri!

Cum devii un consumator responsabil?

Înainte să pleci de acasă, verifică frigiderul și cămara, ca să te asiguri că nu vei cumpăra ce ai deja.

Nu cumpăra mai mult decât e nevoie. Urmărește câte mere, banane, pâini, lapte consumă familia în mod curent într-o săptămână și nu lua mai mult.

Uită-te întotdeauna pe etichetele alimentelor, ca să verifici data expirării, și nu cumpăra produse pentru care există riscul să nu apuci să le consumi în timp util.

Citește și: Cum să economisești bani când cumperi mâncare

Trucuri utile

Nu găti porţii prea mari și nu prepara un fel nou de mâncare dacă nu aţi consumat încă alimentele perisabile: mâncăruri deja gătite, iaurt, lapte, fructe, legume.

Pâinea mucegăiește repede și ajunge la coș. Evită acest lucru congelând-o. Apoi, ia din pungă doar câte felii ai nevoie la o masă (o decongelezi rapid la microunde). Pâinea uscată o poţi transforma în pesmet sau crutoane, păstrate tot la congelator.

Bananele au început să se înnegrească? Curăţă-le de coajă, taie-le bucăţi și congelează-le. Vor fi excelente în smoothieuri, prăjituri sau alte deserturi. Același lucru e aplicabil pentru alte fructe.

Păstrează alimentele corect. De exemplu, fructele de pădure, citricele, pepenii, strugurii, broccoli, conopida, salata, ciupercile se ţin la frigider.

Străduiește-te să folosești mereu la ceva alimentele pe cale să se strice: din legume poţi face ciorbă sau conserve pentru iarnă, fructele le poţi congela sautransforma în compot ori sirop, iaurtul și laptele pot fi folosite la smoothie-uri sau prăjituri.

Atenție!

Alimentele pe a căror eticheta scrie „A se consuma de preferinţă înainte de…“ nu trebuie aruncate imediat după acea dată. Dacă arată bine și au un gust plăcut, ele (de pildă, biscuiţii, cafeaua, ciocolata, cerealele, produsele congelate) pot fi consumate ulterior fără să prezinte niciun pericol pentru sănătate. Eticheta ne indică până când sunt alimentele „perfecte”, până când au gustul ideal, nu când anume se strică.

Citește și: Cum să ai un stil de viață mai eco fără bătaie de cap

 

Text: Angelica Cîlţan

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Alina Neamtu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.