Home » Promo » Ritualuri și preparate delicioase pe care să le încerci în Istanbul
Promo

Ritualuri și preparate delicioase pe care să le încerci în Istanbul

vacanta istanbul

Dacă îţi rezervi bilete de avion spre Istanbul, cu siguranță ești fascinat de cultura deosebită a orașului de pe malul Bosforului. În puține orașe găsești la fel de multe obiective turistice ca în Istanbul, dar și tradiții vechi de mii de ani, fie că intri în Moscheea albastră, te pierzi pe străduțele înguste din Marele Bazar sau intri în contact cu una dintre cele mai delicioase și speciale bucătării tradiționale care amintește de timpurile otomane.

Dacă îți rezervi bilete de avion spre Istanbul sau orice altă regiune din Turcia, o să îți fie greu să nu recunoști influențele asiatice, europene sau orientale care desăvârșesc bucătăria turcească. Mai mult decât în alte părți ale țării, în orașul transcontinental se simte influența Mării Egee, iar bucătăria se bazează pe pui, legume, pește, salate, dulciuri, meze și salate. La fel ca grecii, turcii țin la tradiția meselor în familie și preferă să nu mănânce singuri, iar în prima luna din calendar se adună pentru masa Muharemului.

Tradiții turcești

Dacă zbori spre Istanbul și participi la o masă tradițională în familie sau la restaurant, o să observi că mâncarea se servește pe tăvi generoase de pe care toți membrii familiei se servesc pe rând, după rostirea rugăciunii. La sfârșitul mesei se rostește o rugăciunea de mulțumire. Vei descoperi tradiții neștiute mai ales dacă explorezi satele și orașele mai puțin turistice sau dacă te aventurezi în zona Cappadocia sau Anatolia.

Când să îți rezervi bilete de avion spre Istanbul

Dacă vrei să îți rezervi bilete de avion spre Istanbul e bine să te uiți după zboruri ieftine cu cel puțin 6 săptămâni înainte de zbor. Ai zboruri ieftine spre Istanbul cu plecare din Cluj-Napoca, București și Constanța. Dacă îţi cauți cazare în orașul de pe malul Bosforului, e bine să rămâi în zona centrală sau turistică a orașului pentru că metropola poate fi destul de imprevizibilă pentru turiști.

Bazarul de condimente sau Bazarul egiptean din Istanbul

Oricând ai ajunge în Istanbul, merită să treci prin bazaruri ca să te bucuri de forfotă, arome și culori, dar și ca să deguști dulciuri sau ceaiuri pregătite după rețete vechi, să te înfrupți din baclava, halviță sau rahat turcesc. Spre deosebire de alte locuri din lume, piețele din oraș par pierdute în timp și își păstrează aura pitorească. Nu sta departe de fructele uscate și de condimente sau de cafeaua turcească cu o aromă greu de uitat.

Mai tot timpul plin ochi de clienți și negustori, bazarul de condimente merită vizitat fie doar și pentru explozia de culori, condimente rare, fructe confiate și plante. Poți să găsești ceaiuri și condimente exotice despre care nu ai auzit până acum, ba chiar și ingrediente secrete sau remedii naturiste și holistice. Dacă pleci la shopping in Turcia, ar fi bine să îți rezervi și bagaj de cală  pentru zbor, cel puțin la întoarcere, ca să poți aduce condimente exotice și fructe confiate sau alte suveniruri.

Piața de condimente se află în apropierea podului Galata și a stației de tramvai Eminonu. E bine să ajungi dimineața la cumpărături sau spre seară când e mai puțin aglomerată. Negustorii din Bazarul cu condimente vând produsele la vrac, dar acestea pot fi vidate pentru a putea fi transportate mai ușor.

Cafeaua, un ritual de mii de ani

Turcia e considerată țara iubitorilor de cafea la ibric, o cafea obținută din boabele măcinate de cafea arabica, căreia în timpul preparării i se adaugă nucșoară. Dacă vrei să servești mai multe feluri de cafea în minivacanța în Istanbul e bine să știi care sunt diferențele de intensitate și gust. Cafeaua simplă fără zahăr se numește sade și e preparată la ibric. Atunci când se apropie de punctul de fierbere, cafeaua e acoperită. Ibricul se lasă pe foc până cafeaua se umflă de câteva ori, evitând ca aceasta să dea în foc. E foarte important să pui caimacul înainte să torni restul cafelei și să nu o fierbi prea mult pentru că spuma cafelei și aroma o să dispară. Cafeaua și tradiția preparării cafelei au fost preluate de la arabi spre sfârșitul secolului 17. Iar dacă ești puțin superstițios, după ce îți bei cafeaua, poți să-i ceri unei persoane cunoscătoare să îți citească în zațul care a rămas pe fundul ceștii.

Baklava și Kunefe. Dulciuri

Baklavaua, desertul turcesc foarte dulce, e un aluat pe bază de nuci și fistic, mult zahăr și scorțișoară, dar și miere care se servește peste tot în Turcia. E bine să încerci mai multe feluri de baklava pe care le poți degusta în Istanbul, alături de halviță sau alte preparate turcești pe bază de aluat. La fel de special e și desertul care seamănă cu o gogoașă din aluat mărunțit cu brânză dulce, acoperită cu fistic și miere. Așa cum probabil realizezi deja, dulciurile sunt foarte consistente nu doar din punctul de vedere al caloriilor în patiseria turcească. Se spune că turcii folosesc foarte mult zahăr. Preferă cafeaua și ceaiul îndulcite.

Mercimek Koftesi

În perioada verii, când temperaturile sunt destul de ridicate, e bine să mănânci și să te uiți pe meniu după preparate mai ușoare cum ar fi Mercimek Koftesi, niște chifteluțe pe bază de legume, linte, pastă de tomate și ceapă verde, un aperitiv foarte gustos care poate completa o cină vegetariană lejeră mai ales în serile toride de vară.

Supe turcești cu influențe mediteraneene

La fel de gustoase și răcoritoare sunt supele pe bază de iaurt, castravete, mentă și condimente ușoare care deschid perfect orice masă mai ales atunci când temperaturile sunt foarte ridicate. Poți să comanzi supa pe bază de castravete și iaurt, cacik, în aproape orice restaurant turcesc. Supa seamănă într-o oarecare măsură cu preparatul grecesc tzatziki. Aperitivele de acest fel se numesc meze în Turcia. Ca să prepari supa sau sosul răcoritor mai ai nevoie de ulei de măsline și două căciulii de usturoi.

La fel de inedită și gustoasă e și supa pe bază de linte, ceapă, morcovi și boia de ardei care poate fi servită atât rece, cât și caldă. Supa nu e greu de preparat nici acasă, tot ce trebuie sa faci e să pui toate ingredientele într-un blender, după ce în prealabil le-ai fiert la foc potrivit pentru 15 minute ca să se lege mai bine. Se asezonează cu pătrunjel deasupra.

Cig Kofte

Un preparat foarte delicios și lejer e și Cig Kofte, carne de vită cu pastă de tomate, usturoi și grâu care se amestecă cu puțină lămâie, în care se adaugă ceapă și usturoi, alături de câteva alte condimente care îi dau un gust intens.

Hamsi Tava

Nicio vară nu ar fi la fel fără hamsii cu lămâie. Doar că în Turcia hamsiile sunt înlocuite cu anșoa, prăjite în ulei, care se servesc cu rucola și lămâie. Peștele se prăjește în ulei, dar mâncarea poate fi un aperitiv lejer, mai ales dacă absorbi excesul de ulei cu un șervețel după ce termini de gătit.

Kasarli Pide și Lahmacun

Pâinea spune multe despre bucătăria oricărei țări în care călătorești, iar dacă zbori spre Turcia în perioada următoare, ai putea să îți pui pe listă să încerci pâinea tradițională cu un strat de cașcaval topit deasupra sau lahmacun, o pâine coaptă care se acoperă cu sos din carne de miel, sos de roșii și legume și care merge perfect drept aperitiv. Acesta e un fel de mâncare care seamănă foarte mult cu pizza, doar că e ceva mai sănătoasă. Așa că nu ai nici un motiv să te oprești în restaurantele care servesc pizza, pe care le găsești oriunde în lume. Mai bine îți comanzi un lahmacun.

Kebap

Nu ai cum să nu știi cuvântul acesta deja. Mâncarea la mână care poate fi servită și la farfurie e unul dintre cele mai ieftine preparate pe care le poți încerca dacă zbori spre Istanbul. Turcii au un fel special de kebap, iskinder kebap, care e o combinație de carne cu lipie și iaurt. Spre deosebire de celelalte, acesta e mai lejer și mai sănătos. La fel de lejer e și kebapul pe bază de legume sau cartofi prăjiți, durum kebap.

Kumpir și sandvici cu macrou

Kumpirul e un cartof copt umplut cu crenvurști, legume, măsline verzi și murături pe care îl găsești nu doar în Turcia, ci și în alte locuri din lume, sub alte denumiri. Kumpirul e o mâncare sănătoasă și gustoasă pe care o poți servi chiar pe stradă. Iar dacă te plimbi pe podurile din oraș și te atrag aromele de pește, poți să îți cumperi un sandvici cu macrou, pentru că sunt foarte mulți localnici care vând acest fel de mâncare chiar și în apropierea celor mai importante obiective turistice. Macroul proaspăt se pregătește chiar în fața ta, pe grătar. Iar după ce ai mâncat, ai putea continua traseul obiectivelor turistice pe care îți dorești să le vizitezi.

Hammam înainte de plecare

Dacă îți rezervi bilete de avion spre Istanbul poți să cutreieri magazinele de lux și să te oprești în unele dintre cele mai elegante restaurante din orașul de pe malul râului Bosfor. Dacă temperaturile sunt prea ridicate în miezul zilei, ai putea să petreci câteva ore la hammam, o oază perfectă de relaxare și deconectare. Tu ai fost până acum în orașul de pe malul Bosforului sau încă te gândești dacă să îți rezervi sau nu bilete de avion spre Istanbul?

 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.