Home » Blog » Rubarba: istorie și beneficii pentru sănătate
Blog

Rubarba: istorie și beneficii pentru sănătate

rubarba

Rubarba este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cu frunze mari și cu flori purpurii-închise, folosită în alimentație și în medicină. Se folosește în general pentru salate, supe, plăcinte, însă din ea se poate face și dulceață.

Puțină istorie

Dioscoride (40-90) a scris despre rubarbă în De materia medica, arătând că planta a ajuns în Grecia după ce a fost adusă de pe malurile Bosforului. O vreme n-a mai apărut în tratatele medicale, dar în Evul Mediu o regăsim în farmaciile europene grație influențelor maure. Din 1608 există primele consemnări despre plantațiile de rubarbă, în Italia. La sfârșitul secolului al XVIII-lea, era deja familiară în cămările europene, iar în secolul al XIX-lea a ajuns în America. În România a ajuns în secolul al XVIII-lea, în Ardeal, răspândindu-se rapid și în alte regiuni.

Rubarba sau reventul, cum i se spune în Muntenia, este și o plantă medicinală, cunoscută și cultivată de aproape 3.000 de ani. Planta are origine tibetană, iar chinezii, care au cultivat-o pentru prima oară, o foloseau pentru a plăti tribut împăraților, dar și pentru a scăpa de febră.

Ce beneficii are rubarba?

rubarba

Rubarba este o plantă-aliment (intră în categoria legumelor) cu un conținut crescut de magneziu, calciu, fosfor și potasiu. Mai are fier și seleniu, acizi omega 6 și, desigur, vitamine (A, C, E). Conține betacaroten, precursorul vitaminei A, și foarte puține calorii.

Întărește sistemul osos

După cum știi, vitamina A este un antioxidant puternic; de aceea, consumul de rubarbă asigură sănătatea pielii și a celulelor și funcțiile imunitare intracelulare, sprijină metabolismul oaselor și, în cazul femeilor însărcinate, ajută la dezvoltarea fătului în primul trimestru (în sarcină, sub formă de preparate medicinale, trebuie consumată doar cu acordul medicului și în cantități mici). Pe de altă parte, vitamina C și calciul fac din rubarbă un aliment preferat pentru întărirea sistemului osos și a dinților.

Ajută sistemul imunitar să fie mai puternic

Pentru că am pomenit-o, vitamina C conținută de rubarbă (rădăcinile și tulpinile roșii) este și ea un antioxidant puternic, dar și un agent antiinflamator, întărește sistemul imunitar, îl protejează de efectul toxic al radicalilor liberi, participând și la dezvoltarea unor celule sănătoase și puternice în organism.

Scade colesterolul și reglează glicemia

Datorită conținutului mic de grăsimi saturate, preparatele din rubarbă ajută organismul să înlăture efectele colesterolului rău și măresc nivelul de ardere a grăsimilor din corp, ceea ce recomandă rubarba și în dieta supraponderalilor și a cardiacilor. În plus, ceaiul de rădăcină de rubarbă ajută la reglarea zahărului din sânge. Se obține dintr-o linguriță cu rădăcină uscată la 200 ml de apă (lași zece minute la infuzat, strecori și bei o cană seara, după cină).

Previne boala Alzheimer

O altă vitamină cu care se poate lăuda, să spunem astfel, rubarba este K. Aceasta are un rol important în asigurarea sănătății celulelor cerebrale și a sistemului nervos; de aceea, consumul regulat de rubarbă are efect de încetinire sau chiar de prevenire a apariției bolii Alzheimer.

Este un bun laxativ și vermifug

Infuzia de rubarbă are un efect laxativ mediu și înlătură balonarea și crampele. Sucul preparat din tulpini fierte de rubarbă îmbunătățește digestia și acționează ca un tonic, combate oboseala, mai ales când are drept cauză anemia. Nutrienții și vitaminele din rubarbă au efect și împotriva disfuncțiilor biliare. Pulberea din rădăcină de rubarbă uscată și mărunțită, amestecată cu miere, are efect purgativ și vermifug.

Protejează ficatul

Au fost efectuate studii care au arătat că persoanele care au consumat constant rubarbă au funcţii hepatice mai eficiente. Substanțele conținute de rădăcina și tulpina rubarbei reprezintă un regenerator al celulelor hepatice, ceea ce face din planta noastră un aliment ideal pentru persoanele care suferă de hepatită.

Ajută la prevenirea cancerului

Licopenul și antocianinele, antioxidanți foarte puternici care se găsesc în rubarbă, reduc riscul de dezvoltare a celulelor canceroase. De asemenea, luteina neutralizează radicalii liberi, care sunt periculoși și pot duce la apariția cancerului.

Cum se face dulceața de rubarbă?

dulceata de rubarba

Ingrediente

  • 1,5 kg codițe de revent
  • 1 kg zahăr
  • 0,5 l apă
  • zeama de la o lămâie mare
  • vanilie

Mod de preparare

Alegi codițe sănătoase de revent, neapărat sănătoase, pentru că orice stricăciune alterează toată codița. Le tai în bucăți de 2 cm lungime, apoi le pui la fiert în apă cu oțet (300 ml la doi litri de apă).

Lași la fiert aproximativ o oră, după care pui codițele în strecurătoare, le dai prin jet de apă rece, apoi le pui să se scurgă.

Le cântărești și, la 1 kg de codițe fasonate, faci un sirop dintr-un kilogram de zahăr și 0,5 litri de apă.

Când siropul începe să clocotească, adaugi codițele, zeama de lămâie și vanilia. Lași pe foc până se întărește siropul (să fie ca mierea).

 

 

Articol preluat din Sănătatea de azi, ediția de mai 2020, care poate fi citită în format electronic AICI

Autor: Irina Tudor Dumitescu

Sursă foto: iStock

 

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.