Home » Deserturi & băuturi » Salam de biscuiți, rețeta clasică și alternative
Deserturi & băuturi Vegetarian & vegan

Salam de biscuiți, rețeta clasică și alternative

Salam de biscuiti

Salamul de biscuiți este un preparat simplu, care ne duce întotdeuna cu gândul la copilărie. Puține persoane au răbdare să îl lase peste noapte la frigider înainte să guste măcar puțin din el!

Există numeroase rețete de salam de biscuiți. De fapt, acest desert este destul de versatil și îți permite să schimbi sau adaugi ingrediente extra, după preferință. Astfel, poți folosi migdale sau fistic în locul nuciilor, îl poți îndulci cu o mână de curmale în loc de zahăr sau îl poți tăvăli prin nucă de cocos.

În continuare, iată 3 rețete de salam de biscuiți pe care le poți încerca.

Salam de biscuiți clasic

salam de biscuiti

Ingrediente

  • 500 g biscuiți simpli (populari)
  • 250 ml lapte
  • 400 g zahăr
  • 1 pachet cu unt (200 gr)
  • 100 gr cacao
  • 100 g nucă
  • esență de rom
  • 2 plicuri cu zahăr vanilat
  • rahat (opțional)

Mod de preparare

Pune într-o oală laptele, zahărul, untul, cacaua. Pune la foc mic, până dă în câteva clocote. Amestecă ușor cu o lingură de lemn din când în când.

Între timp, rumenește în tava de cuptor biscuiții și nuca, dar fără să arzi ingredientele. Zdrobește-le apoi ușor și pune-le într-un castron încăpător.

Toarnă deasupra sosul de cacao, apoi adaugă zahărul vanilat, esență de rom după gust și, opțional, rahatul tăiat cubulețe.

Amestecă ușor și pune compoziția de salam de biscuiți pe o hârtie de copt pe care ai presărat nucă zdrobită sau pesmet de biscuiți.

Dă-i salamului forma dorită, împachetează-l strâns și dă-l la rece pentru cel puțin 8 ore.

Salam de biscuiți vegan (de post)

salam de biscuiti

Ingrediente

  • 250 gr biscuiți simpli (populari)
  • 250 gr zahăr
  • 100 gr ciocolată neagră
  • 100 gr margarină
  • 50 gr cacao
  • 100 gr nucă
  • 120 ml lapte de cocos/apă
  • esență de rom
  • pesmet
  • zahăr prudră vanilat

Mod de preparare

Pune biscuiții într-o tavă și dă-o la cuptorul încins pentru câteva minute (dar fără a-i rumeni prea tare). Zdrobește nuca și trage-o în tigaie 2-3 minute. Las-o deoparte.

Toarnă lichidul într-o crăticioară împreună cu zahărul. Lasă pe foc, amestecând ușor, până când se leagă siropul. Apoi, cerne cacaua și amestecă bine, pentru a nu se forma cocoloașe.

Pune apoi ciocolata ruptă bucăți și margarina. Lasă pe foc până ai obținut un lichid cremos. Toarnă-l fierbinte peste biscuiții rupți bucăți.

Aromatizează cu esență de rom după gust și pune compoziția de salam de biscuiți de post pe o folie alimentară presarătă cu pesmet și zahăr pudră vanilat.

Strânge capetele foliei și dă formă salamului de biscuiți de post și lasă-l la rece câteva ore (sau peste noapte) înainte de a-l tăia felii.

Încearcă și alte rețete de dulciuri vegane:

Salam de biscuiți cu Prosecco și ciocolată

salam de biscuiti cu Prosecco

Ingrediente

  • 140 gr biscuiți simpli (populari)
  • 100 gr migdale
  • 75 gr nuci de macadamia
  • 75 gr nuci fărâmițate
  • 50 ml Prosecco
  • 250 gr ciocolată neagră
  • 140 gr mix de fructe confiate (merișoare, stafide, prune)
  • 200 g unt
  • 140 g zahăr pudră
  • 4 ouă
  • 2 linguri pudră de cacao
  • un praf de sare

Mod de preparare

Mixați untul și zahărul împreună până obțineți o cremă fină și pufoasă. Se adaugă câte un ou și se mixează bine după fiecare.

Adăugați Prosecco, pudra de cacao și sarea.

Topiți ciocolata pe baie de aburi. Se lasă să se topească încet, amestecând până devine catifelată. Se lasă vasul să se răcească ușor, aproximativ 5 minute.

Încorporați ciocolata în amestecul de ou și amestecați până la omogenizare. Adăugați biscuiții, nucile și fructele uscate.

Pe blatul de lucru puneți o folie dublă de folie alimentară și adăugați compoziția în centrul acesteia. Rulați pentru a obține forma unui salam de aproximativ 30 cm. Înveliți cu folie și rulați pentru a fi bine strâns.

Strângeți capetele bine și lăsați la frigider pentru aproximativ 8 ore, de preferat pe timpul nopții. Când este gata, feliați, îndepărtați folia și pudrați cu zahăr pudră.

Poftă bună!

Truc eCuisine

Dacă te grăbești și ca salamul de biscuiți să fie gata mai repede, în loc să îl lași la frigider câteva ore, ține-l puțin la congelator pentru a se întări.

 

 

 

Surse foto: 123rf, iStock

Facebook Comments

Alina Neamtu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE