Home » Blog » Salata verde, un aliment benefic siluetei și sănătății
Blog

Salata verde, un aliment benefic siluetei și sănătății

beneficii salata verde
Salata verde este apreciată pentru conținutul caloric redus și pentru aportul important de nutrienți, precum și pentru numeroasele beneficii pe care le prezintă pentru sănătate. Se cultivă de mii de ani în zona Mării Mediterane, de unde s-a extins în toată Europa, și există numeroase soiuri, fiecare cu particularitătile și proprietătile sale.
Sezonul propice pentru consumul salatei verzi este primăvara-vara, când poate fi sădită și culeasă foarte ușor, condițiile de temperatură și umiditate din acest sezon fiind benefice dezvoltării acesteia. Salata poate fi sădită și în jardiniere, în interior, deci puteți profita de beneficiile ei și pe timpul toamnei și iernii, dar are nevoie de lumină multă și de umezeală, într-un pămant bine drenat.

Poate fi păstrată între 5 și 10 zile în frigider, la temperatură scăzută, într-un castron cu puțină apă pe fund, iar cele mai bune frunze sunt cele verde intens, bogate în fitoelemente. Salata verde conține acid folic, betacaroten, vitamina C, potasiu și fier.  Există mai multe substanțe specifice salatei, iar acestea au proprietăti sedative.

Există multe motive solide pentru care salata verde este un aliment atât de sănătos. Descoperă-le și tu!

În 100 grame de salată, găsim 2 g carbohidrați, 1 g fibre, 0,2 g grăsimi și 1,4 g proteine. Din 100 grame, 96 sunt de apă, deci salata este un aliment foarte hidratant. 160 miligrame de vitamina A, 73 miligrame de acid folic, 1,3 mg fier și 4 mg vitamina C, toate se găsesc în aceeași cantitate de aliment.

Salata verde conține un nivel ridicat de celuloză și ajută la îmbunătățirea tranzitului intestinal, iar din acest motiv este folosită în tratarea constipației, precum și a altor tulburări ale sistemului digestiv. Salatele pot fi asezonate cu frunze de mentă, cu suc de lămâie sau cu miere de albine, toate contribuind la calmarea vărsăturilor și stărilor de greață, precum și la combaterea indigestiei.

Salata verde surprinde prin conținutul mare de fier și prin faptul că acesta se absoarbe foarte ușor de către organism, în comparație cu fierul din suplimente. Consumul salatei determină creșterea nivelului hemoglobinei din sânge și este folosită deseori de către cei ce suferă de anemie pentru tratarea acesteia.

Acidul folic din salata verde este o substanță benefică pentru sarcinile în primele săptămâni de dezvoltare, deoarece acidul folic are un rol important în dezvoltarea sistemului nervos central al embrionului, în primul trimestru de sarcină. Sucul de salată verde este folosit și în tratarea unor dereglări sexuale, deoarece ajută la creșterea nivelului fertilității precum și a numărului de spermatozoizi.

Vitamina K este o substanță ce are un rol principal în creșterea masei oaselor, precum și în prevenirea osteoporozei și a cheagurilor de sânge prin fluidificarea sângelui. Clorofila este o substanță vegetală ce dă culoarea verde plantelor și este extrem de utilă în regenerarea țesuturilor, alături de magneziu, care are un rol important în regenerarea celulelor musculare și cerebrale. Salata verde poate amelioara insomnia deoarece conține o substanță ce induce somnul și ajută de asemenea la reglarea tensiunii arteriale.

Potasiul din frunzele de salată verde este un electrolit necesar organismului pentru schimburile celulare, și nu numai, potasiul reglând ritmul cardiac și ajutând la formarea celulelor roșii ale sângelui pe lângă cupru și fier.

Nu în ultimul rând, datorită conținutului caloric redus, salata verde este consumată cu succes în curele de slăbire, deoarece este sățioasă și hidratează organismul.

 

 

 

Sursă foto: Pexels

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.