Decojesti ceapa si o dai pe razatoare. Intr-o tigaie, pui la incins 3 linguri cu ulei si rumenesti un pic semintele de pin si stafidele, adaugi orezul si ceapa si le calesti la foc mediu pana devin sticloase.
Torni peste ele 3/8 l apa, sare si piper si mai lasi pe foc tigaia acoperita circa 15 minute. Speli verdeturile si le toci fin, apoi le pui peste orez.
Tai coditele frunzelor de vita si in fiecare foaie pui cate o lingura din amestecul de orez, in partea mai lata. Dinspre partea mai lata a frunzei, incepi „impachetarea” sarmalutei, care va arata ca un rulou.
Capetele le indesi inauntru. Asezi sarmalutele intr-o oala cu fundul mai lat si torni peste ele zeama de lamaie si 2 linguri cu ulei de masline.
Le presezi bine (eventual, cu un fund rotund de lemn) si torni apa fierbinte atat cat sa le acopere. Pui oala la fiert pe foc slab, circa 1 ora, apoi o lasi tot 1 ora sa se raceasca.
Sarmalutele le servesti pe frunze proaspete de vita, decorate cu felii de lamaie.
200 g orez cu bobul lung
200 g ceapa
5 linguri cu ulei de masline
4 linguri cu seminte de pin
4 linguri cu stafide
sare
piper
½ legatura de patrunjel
½ legatura de marar
1 lingurita cu menta uscata
zeama de la o lamaie
foi proaspete de vita pentru decor
Adaugă comentariu