
În ultima vreme, grăsimile şi-au câştigat o proastă reputaţie, fiind adesea asociate cu obezitatea. Cu toate acestea, grăsimile sunt de mai multe feluri: 1. saturate, cu provenienţă animală (unt, smântână, untură), care ar trebui consumate cu moderaţie 2. grăsimile mono-nesaturate, de origine vegetală (uleiul de măsline), bune pentru organism 3. grăsimi poli-nesaturate, care provin atât din surse animale, cât şi vegetale (uleiul de peşte, uleiul de floarea soarelui), benefice sănătăţii.
Omega 3, ideal pentru femei şi nu numai
Face parte din categoria grăsimilor polinesaturate şi este deosebit de important pentru sănătatea noastră, pentru că protejează celulele, favorizând hrănirea lor, eliminarea toxinelor şi protecţia faţă de viruşi şi bacterii. Pentru că organismul uman nu poate produce acest acid gras, trebuie să-l procurăm din mâncare.
Unde îl găsim? Cele mai importante surse de omega 3 sunt somonul şi heringul, dar se găseşte şi în cod, ton, nuci, conopidă, broccoli, varză, spanac şi seminţe de in. Dar se mai poate procura din alimente îmbogăţite cu acest acid sau sub formă de pastile ori capsule. Doza zilnică recomandată este în funcţie de vârstă, sex şi starea de sănătate şi variază între 1,1 g şi 4 g.
Beneficii. |mbunătăţeşte activitatea sistemului imunitar, inhibă producerea substanţelor inflamatorii în exces, contribuie la ameliorarea bolilor reumatice, a psoriazisului şi a inflamaţiilor intestinale. Alină durerile articulare şi rigiditatea, uneori chiar poţi renunţa la medicamente. }ine sub control durerile menstruale. Este benefic în perioada sarcinii, în timpul alăptatului şi în primii ani de viaţă ai copilului, când sistemul nervos şi creierul se dezvoltă. Inhibă tumorile de colon, pancreas, sân şi prostată! Se recomandă în obezitate, osteoporoză şi depresii!
Precauţii. Acizii graşi omega 3, ca orice altă grăsime, se pot deteriora din cauza căldurii şi pot râncezi. Gustul şi mirosul se alterează iar valoarea nutriţională scade. O cantitate mare de omega 3, în exces, nu este recomandată celor care suferă de afecţiuni hepatice grave.
Acizii Omega 6 sunt cam parşivi
Ei sunt tot acizi graşi polinesaturaţi, însă sunt cam parşivi, nivelul acestora trebuie să fie egal cu acizii omega 3. O cantitate mai mare de omega 6 poate împiedica absorbţia acizilor omega 3.
Unde îl găsim? Mai ales în uleiul de porumb, floarea soarelui şi soia iar în cantităţi mai mici în cereale, carne de pasăre şi ouă.
Beneficii. Împreună cu omega 3, aceşti acizi graşi contribuie la buna funcţionare a sistemului imunitar şi a celui nervos.
Precauţii. În perioada sarcinii, când, într-un procent mai mare decât omega 3, creşte nivelul de estrogen, ce poate duce la alterări importante ale structurii glandelor mamare şi la dublarea riscului de apariţie a cancerului mamar pentru făt! Recomandarea medicilor este reducerea consumului de grăsimi de tipul omega 6 pe perioada sarcinii!
Acizii Omega 9 te scapă de colesterol
Este un acid gras esenţial, nesaturat, extrem de preţios pentru sănătate
Unde îl găsim? Este în cantitate apreciabilă în uleiul de măsline extra virgin.
Beneficii. Consumat frecvent, uleiul de măsline scade semnificativ nivelul grăsimilor din sânge şi reduce colesterolul, micşorând astfel riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Dar beneficiile acestui omega 9 nu se opresc aici: previne apariţia cancerului de colon şi sân, ajută în tratamentul ulcerului, gastritei şi împiedică deteriorarea antioxidanţilor.
Precauţii. Uleiul de măsline trebuie consumat crud, în salate. Cånd este fiert sau încins, adică supus la temperaturi mari, multe dintre substanţele nutritive, inclusiv omega 9, se distrug, iar ceea ce asimilează organismul sunt o serie de oxidanţi, substanţe dăunătoare pentru organism. Acest tip de acizi nu are contraindicaţii.
Cuminţeşte copiii cu ulei de peşte!
Omega 3, administrată în primii ani de viaţă, ajută la dezvoltarea creierului, a ţesutului nervos, a retinei şi a funcţiei cognitive, crescând coeficientul de inteligenţă. Foarte importantă este şi în prevenirea rahitismului! Cercetătorii britanici au venit şi cu alte veşti bune, uleiul de peşte reduce agresivitatea atât a adulţilor cât şi a copiilor.
Elimină tensiunile familiale cu ulei de peşte! Însă doza trebuie neapărat stabilită de medic şi, fii liniştită, nu îngraşă!
Adaugă comentariu