Alex Petricean a câștigat popularitate în urma concursului Masterchef, iar în 2019 și-a deschis propriul restaurant, „NOUA bucătărie românească’’. Am stat de vorbă cu el despre conceptul acestuia și gastronomia locală, iar astăzi ne prezintă o rețetă delicioasă de scovergi cu telemea de Ibănești și sos de roșii.
Ingrediente
Pentru aluat
- 300 g făină
- 200 g iaurt
- 130 g piure de cartofi
- 15 g drojdie
- 7 g sare
Pentru umplutură
- 300 g telemea de Ibănești
- 50 g făină
- 100 g unt
- 50 ml lapte integral
- 4 ouă fierte moi (4 min. în apă fierbinte)
- 200 g cartofi fierți
- 100 g cașcavea de pe Valea Doftanei
- 5 g sare
- 2 g piper
- 0,5 g nucșoară (pulbere)
Pentru sos
- 1 kg roșii
- 200 g unt
- 1 cățel de usturoi
- 1 ceapă mare
- sare
- 500 ml ulei de semințe de floarea-soarelui (pentru prăjire)
Mod de preparare
Începeți prin a face aluatul. Mai întâi amestecați ingredientele uscate. Topiți drojdia în 20 ml de apă caldă amestecând doar cu o furculiță. Adăugați iaurtul și frământați aluatul cel puțin 10 minute, până devine neted și pufos.
Păstrați la frigider timp de 20 de minute, în folie de plastic și scoateți 10 minute înainte de a-l folosi.
Pentru umplere folosiți principiile de la sosul Béchamel. Topiți untul la foc mic și adăugați făina. Gătiți făina timp de 3 minute și adăugați apoi laptele și cașcaveaua.
Zdrobiți cartofii fierți (fără coajă) împreună cu telemeaua de Ibănești. Puteți folosi mâinile pentru a face bucăți mai mari sau furculița pentru cele mai mici, după preferință.
La final se amestecă cu sosul Béchamel și se odihnește la frigider până se răcește și se întărește.
Când faceți sosul, adăugați roșiile decojite și coapte, untul și un cățel de usturoi împreună cu o ceapă mare tăiată mărunt. Țineți pe foc mic și amestecați cu ajutorul unei linguri de lemn până la omogenizare. La final se adaugă sare după gust.
Pentru a construi scovearga, folosiți un sucitor și întindeți aluatul într-o foaie de grosime uniformă, de 5 mm. Se taie în inele de 20 cm. Faceți un cuib folosind umplutura și puneți oul în interior. Acoperiți oul cu mai multe umpluturi și sigilați totul cu aluat. Se prăjesc 7 minute la 160 de grade C.
Puneți scovergile pe un prosop de hârtie pentru a scoate excesul de ulei și așezați-le pe o farfurie. Se toarnă sosul de roșii dedesubt și se servește cald.
Poftă bună!
Rețeta a fost preluată din revista Practic în bucătărie, numărul 1/2020, care poate fi citit integral prin intermediul platformei Magzter.
Sursă foto: NOUA bucătărie românească
Adaugă comentariu