Blog

Semintele de chia: 7 beneficii uimitoare pentru sanatate

Sursa
ecuisine.ro
Foto
Fotolia
Seminţele de chia sunt considerate unul dintre cele mai nutritive alimente de pe planetă. Iată de ce!
semintele_de_chia_7_beneficii_uimitoare_pentru_sanatate.jpg

Preţuite în trecut de azteci şi maiaşi pentru capacitatea lor de a furniza organismului energie, seminţele de chia au fost abia recent recunoscute ca super-aliment în alimentaţia modernă.

 

Popularitatea lor a „explodat” în ultimii ani şi acum sunt consumate în toată lumea de către persoanele preocupate de sănătatea şi alimentaţia lor.

 

Seminţele de chia sunt apreciate în special pentru conţinutul bogat în antioxidanţi, acizi graşi Omega 3, fibre şi proteine, un mare atuu al lor fiind şi faptul că sunt foarte uşor de integrat în diferite mâncăruri (deoarece nu au gust, nu pot modifica în vreun fel aroma mâncării).

 

Le poţi consuma ca atare, presărate peste salate, pâine prăjită sau cereale, integrate în smoothie-uri sau în aluatul de pâine ori de prăjituri, amestecate cu iaurt etc. Poţi să le consumi oricum şi cu orice, important e să le incluzi în alimentaţia zilnică, deoarece te vei bucura de beneficii uimitoare!

 

Seminţele de chia îţi asigură o doză mare de nutrienţi, dar conţin puţine calorii

2 linguri de seminţe de chia înseamnă în jur de 28 de grame şi conţin: 11 grame fibre, 4 grame proteine, 9 grame grăsimi (majoritatea acizi graşi Omega 3), 18% din doza zilnică recomandată de calciu, 30% din cea de mangan, 30% – magneziu şi 27% – fosfor. Alţi nutrienţi care se regăsesc în seminţele de chia sunt zinc, vitamina B3, potasiu, vitaminele B1 şi B2.

Seminţe de chimen: beneficii şi utilizări

Este impresionant când te gândeşti că te bucuri de toţi aceşti nutrienţi consumând doar 137 de calorii! Tocmai de aceea seminţele de chia sunt un super-aliment. În plus, fac parte din categoria cerealelor integrale, sunt de obicei cultivate organic şi nu conţin gluten.  

 

Seminţele de chia pot trata diabetul zaharat de tip 2 

Cel mai important studiu realizat cu seminţe de chia pe diabetici a arătat că 37 de grame de seminţe de chia consumate timp de 12 săptămâni au îmbunătăţit considerabil sănătatea pacienţilor: proteina C reactivă (un marker inflamator) a scăzut cu 40%, factorul de risc numit vWF cu 27%, iar presiunea sângelui şi nivelul de zahăr din sânge de asemenea au scăzut datorită consumului de seminţe de chia.

 

Seminţele de chia sunt un excelent substitut pentru ouă  

Persoanele care nu au voie să consume ouă sau suferă de colesterol ridicat se pot baza pe seminţele de chia. Învelişul lor exterior se umflă la contactul cu lichide şi formează un gel care poate fi utilizat pe post de ouă, crescând totodată nivelul nutriţional al mâncărurilor şi produselor de patiserie. Pentru a prepara substitutul de ou, trebuie doar să amesteci o lingură de seminţe de chia cu 3 linguri de apă şi să laşi amestecul să stea timp de 15 minute.

 

Care este diferenţa dintre ouăle albe şi maro

 

Antioxidanţii din seminţele de chia te protejează de cancer şi întârzie procesul de îmbătrânire

Seminţele de chia conţin numeroşi antioxidanţi care luptă cu radicalii liberi responsabili de deteriorarea moleculelor din celule, declanşarea procesului de îmbătrânire şi apariţia unor boli grave precum cancerul. Conţinutul ridicat de antioxidanţi face de asemenea ca seminţele de chia să îşi păstreze proprietăţile până la doi ani, fără să fie nevoie să le ţii la frigider.  

 

Seminţele de chia sunt importante pentru sănătatea oaselor

În doar 28 de grame de seminţe de chia, se regăseşte 18% din doza zilnică recomandată (DZR) de calciu, mineral care te ţine la adăpost de osteoporoză şi susţine sănătatea oaselor şi a dinţilor. Seminţele de chia conţin mai mult calciu decât majoritatea lactatelor şi sunt o opţiune ideală pentru persoanele care nu consumă lapte, ouă şi brânză.

Manganul este un alt nutrient esenţial pentru sănătatea oaselor care se regăseşte în cantităţi însemnate în seminţele de chia: 30% din DZR la 28 de grame. Nu în ultimul rând, 2 linguri de seminţe de chia îţi furnizeaza 27% din DZR de fosfor, un alt mineral important pentru sănătatea oaselor şi a dinţilor.

 

Secretele seminţelor de cânepă

 

Seminţele de chia conţin cantităţi mari de Omega 3

Acizii graşi Omega 3 sunt importanţi pentru sănătatea creierului, iar seminţele de chia conţin 5 grame de Omega 3 la fiecare 28 de grame – mai mult decât somonul, spre exemplu. Fiind una dintre cele mai bogate surse vegetale de acizi graşi, aceste seminţe contribuie la reducerea inflamaţiei şi a colesterolului şi la îmbunătăţirea performanţei cognitive.

 

Seminţele de chia te ajută să slăbeşti

Deoarece conţin multe fibre şi proteine, seminţele de chia sunt foarte săţioase şi încetinesc absorbţia hranei în organism. Vei mânca mai puţin si te vei simţi sătul pentru mai mult timp. Combinat cu o alimentaţie sănătoasă, exerciţii fizice şi somn suficient, consumul de seminţe chia este cu siguranţă un aliat important în lupta împotriva kilogramelor.

Include aşadar seminţele de chia în meniul zilnic. Deşi sunt mici ca dimensiune, aduc beneficii uriaşe pentru sănătate!

 

Ce este quinoa?

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE