Home » Blog » Sfaturi pentru un cozonac pufos
Blog

Sfaturi pentru un cozonac pufos

cozonac pufos
Pentru a obține un cozonac pufos, nu este suficient să respecți rețeta; ține cont aceste sfaturi și vei stârni aplauzele tuturor celor care-l vor gusta.
  • Toate ingredientele necesare pregătirii cozonacilor se scot din frigider sau cămară și se lasă peste noapte într-o camera încălzită.
  • Pentru a da cozonacului o culoare galbena mult mai intensa, ouăle se sparg de seara și se presară cu sare.
  • Albușurile se bat mult mai repede dacă în castron se adaugă câteva picături de lămâie și un pic de sare. Spuma de albușuri astfel obținută vă fi mult mai fermă.
  • La cozonac, nu se folosesc niciodată ouă de rață, gâscă sau de curcă, pentru că albușul lor, fiind dens și greu, nu se bate bine și nu permite aluatului să crească.
  • Semnul că aluatul de cozonac pufos a fost suficient frământat este când devine ușor lipicios la pipăit, dar nu se mai prinde de mâini sau de vas, este elastic și are o consistență asemănătoare cu… lobul urechii.

  • Nu opări niciodată drojdia, deoarece efectul de creștere îi vă fi diminuat. Nu folosi niciun ingredient lichid (lapte, apă, unt topit) prea fierbinte.
  • Pentru a-i anihila gustul amărui, opărește nuca pentru umplutură cu lapte clocotit.
  • Cozonacul vă fi mult mai pufos dacă acoperi forma în care se coace cu o hârtie de pergament unsă cu unt, ulei sau untura.
  • În primele 20 de minute de coacere, nu deschide ușa cuptorului – cozonacii se pot dezumfla!
  • Imediat ce scoți cozonacul din cuptor, unge-l cu ulei sau cu ou bătut cu lapte. Se vă păstra pufos mai multă vreme.
  • Dacă ți-au rămas cozonaci care s-au întărit, învelește-i în folie de aluminiu și ține-i 20 de minute la cuptor, la foc mic. Vor deveni din nou pufoși.

Încearcă această rețetă de cozonac pufos:

Ingrediente:

1 kg făină

8 ouă + 1 pentru uns

500 ml lapte

50 g drojdie proaspătă

250 g unt 80% grăsime

300 g zahăr

200 g nucă

200 g rahat

3 linguri cu cacao

esență de rom

vanilie

sare

coajă de lămâie

MOD DE PREPARARE:

Pregătește o maia din drojdie, o lingură de zahăr și una de lapte călduț. Lasă la dospit. Între timp, cerne făina, dizolvă zahărul în laptele cald, topește untul într-un vas, separă ouăle. Amestecă făina cu maiaua, laptele îndulcit, gălbenușurile, esența de vanilie, un praf de sare și frământă aluatul, turnând treptat untul călduț. Aluatul să fie neted și fin. Acoperă-l cu un șervet și lasă-l la crescut 90 de minute. Bate albușurile spumă, adaugă cacaua cernută, nuca măcinată și esență de rom. Împarte aluatul în patru părți și întinde tot atâtea foi. Unge-le cu amestecul de spumă și nucă și presară deasupra cubulețe de rahat date prin făină. Rulează-le și împletește două câte două. Așază cei doi cozonaci în tăvi tapetate cu hârtie de copt și lasă-i să crească o oră. Unge-i cu ou bătut și dă-i la cuptor până când capătă o culoare rumenă.

Foto: 123rf

Facebook Comments

Diana Colcer

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.