Home » Promo » Sfaturi pentru un festin moderat de Craciun
Promo

Sfaturi pentru un festin moderat de Craciun

Sursa
Revista FEMEIA.
Foto
Shutterstock
De sarbatori, masa fiecaruia este imbelsugata cu bunatati care de care mai gustoase, dar care trebuie consumate cu masura pentru a evita problemele de sanatate si kilogramele in plus!
mamaliga.jpg

Stim ce gustoase sunt mancarurile noastre traditionale, dar sunt si bogate in calorii si grasimi. Nu e cazul sa le eviti, consuma-le in cantitati rezonabile si nu uita de miscarea in aer liber si de hidratarea organismului!

TRUCURI DE AUR

  • Glucidele si fibrele continute faciliteaza absorbtia grasimilor si tranzitul intestinal.
  • Consuma produse care cresc aciditatea gastrica (suc de fructe, otet), pentru ca proteinele se digera mai usor in mediu acid!
  • Asociaza preparatele din carne cu legume de orice fel (varza cruda, sfecla, broccoli)

Friptura

Inainte de a prepara friptura de porc, indeparteaza toate urmele albe de grasime. Cel mai bine e s-o inlocuiesti cu carne de curcan. Poate nu e la fel de gustoasa precum o fleica de porc la gratar, insa e mult mai sanatoasa. Are o valoare calorica mai scazuta, nu contine grasimi si asigura necesarul de vitamine B3 si B6.

Caltabos

Prin continutul de viscere, creste colesterolul, ceea ce duce la agravarea afectiunilor cardiovasculare. Consuma-l cu moderatie, de preferat dimineata.

Sosuri, maioneze

Acestea transforma o pasnica salata de legume intr-un depozit de calorii. Consuma-le in cantitati mici! Pentru salata de boeuf, foloseste maioneza light sau inlocuieste-o cu iaurt.

Bere si alcool

Berea mareste capacitatea de asimilare; astfel, poti lua binisor in greutate (cu depuneri mai ales in zona abdomenului si a taliei) chiar fara sa faci excese alimentare.

Alcoolul, consumat in cantitati mai mari in perioade scurte, cum se intampla de sarbatori, este un factor de ingrasare deoarece perturba activitatea ficatului si favorizeaza acumularea de apa in tesuturi. In plus, naste o senzatie de foame foarte puternica prin influentarea activitatii sistemului nervos central.

Sarmale, perisoare

Consumate in cantitati mari, acestea cresc colesterolul si glicemia. Savureaza-le in cantitati reduse daca ai afectiuni cardiovasculare ori diabet. Pentru prepararea sarmalelor sau a perisoarelor, nu cumpara carne deja tocata, ci pregateste-o singura, din pulpa de porc sau de vita foarte slaba. De asemenea, ai grija la cantitatea de sare si grasimi folosite la preparare!

Cozonac, prajituri cu crema, foitaje, tort

Consuma-le in cantitati reduse mai ales daca ai diabet, boli de inima sau digestive. Aceste bunatati contin mult zahar, faina, unt, margarina, cacao, lapte, ceea ce le transforma in alimente cu aport caloric foarte mare. Inlocuieste-le cu: fructe, salata de fructe, prajituri uscate, gem sau dulceata.

Toba, lebar, piftie, carnati

Contin multe lipide de origine animala si cresc colesterolul si trigliceridele. Consuma-le in cantitati reduse daca ai diabet sau obezitate!

Condimente

Foloseste-le in cantitati moderate! Cele mai sanatoase sunt: leusteanul, patrunjelul, cimbrul, mararul, busuiocul si oregano. Evita abuzul de condimente iuti (piper, boia, ardei iute, hrean, mustar, usturoi, ceapa) daca ai gastrita, ulcer, hemoroizi, reflux gastroesofagian si esofagita de reflux.

Portii delicioase si sanatoase

Pentru a evita problemele de sanatate si kilogramele in plus pe care le luam de obicei in timpul sarbatorilor, iata cateva unitati de masura a portiilor:

  • SARMALE, PERISOARE – este de preferat sa le consumi la pranz, iar o portie trebuie sa contina maximum trei sarmale sau trei perisoare.
  • FRIPTURA – poti manca si la pranz, si seara, dar portia nu trebuie sa depaseasca 100 g. Nu uita sa o combini cu o salata de legume de orice fel!
  • O portie din ALTE PREPARATE DIN CARNE DE PORC inseamna: doua felii de caltabos, una de toba, trei de lebar, una de piftie, doi carnati. Evita sa le consumi seara!
  • DULCIURI – doua felii de cozonac, 5-6 prajituri uscate, o felie de tort sau 1-2 prajituri cremoase. Nu manca dulciuri dupa masa, ia desertul ca o gustare separata, la cel putin doua ore dupa ce ai mancat!
  • SALATA DE BOEUF – 2-3 linguri reprezinta portia ideala. Cu atat mai bine daca folosesti maioneza light.
  • ALCOOL – un pahar cu vin la masa, la pranz si seara, e suficient.
Facebook Comments

Echipa eCuisine

Comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.