A început sezonul grătarelor, bun prilej de socializare și relaxare. Pentru a te asigura că toți musafirii îți apreciază talentul culinar, ți-am pregătit câteva sfaturi și trucuri care îți vor fi de folos indiferent de ce prepari.
Pregătirea grătarului
Pentru a-ți găti bine alimentele, plasează grătarul la cel putin 10 cm distanță de jăratic.
E bine ca grătarul să fie uns cu ulei, pentru ca alimentele să nu se lipească. Uleiul e bun și dacă vrei să obții o culoare mai frumoasa a alimentelor: unge-le cu un pic de ulei de măsline, folosind o pensulă curată. Pentru un plus de savoare, folosește un mănunchi de ierburi aromatice.
Când plasezi grătarul deasupra cuvei cu jăratic, grăsimea cărnii se scurge direct peste cărbunii încinși, iar asta alimentează flăcările. Pentru a elimina inconvenientul, e bine să ai la îndemână un mic vaporizator cu apă. Stropește ușor pentru a „calma” flăcările.
Citește și: Cum să consumi mai puține calorii când mergi la grătar
Cum se prepară la grătar diferite tipuri de carne
Pui și curcan
Aceste cărnuri dau bătăi de cap multor persoane pentru că, de multe ori, exteriorul se arde, însă centrul rămâne crud. De aceea, e bine să strângi cărbunii aprinși într-un colț al grătarului și să plasezi carnea spre centru. Apoi, acoperă grătarul. Nu te grăbi! Lasă carnea de pui sau curcan mai mult timp pe grătar, pentru a permite căldurii să pătrundă în profunzime.
Pește
Învelește peștele într-o bucată de staniol înainte de a-l pune pe grătar sau investește într-un grătar special pentru acest tip de carne. Dacă pregătești jumătăți de pește, așază mai întâi partea cu piele, pentru a permite interiorului să prindă crustă.
Vită
Bucata ideală de vita pentru grătar ar trebui să cântărească în jur de 200 de grame și să fie groasă cât 2 degete. Se ține pe grătar 4 minute pe fiecare parte – dacă nu ești sigur că e gata, fă-i o tăietură mică cu cuțitul, arcuiește-o și vezi cât de pătrunsă este.
Porc
Alege o carne roz-roșu, străbătută de fire de grăsime. La fel ca vita, ar trebui să aibă o grosime de 2 cm. Îți dai seama când e gata apăsând ușor cu o ustensilă de lemn – carnea va ceda ușor.
Toate tipurile de carne se pun pe grătar când sunt la temperatura camerei și niciodată direct pe flacără. După ce sunt gata, se lasă pe un tocător câteva minute pentru a se „odihni”.
Cum se prepară la grătar legumele
Indiferent ce legume alegi, acestea trebuie să fie preparate la o temperatură ridicată. Ardeii, vinetele, dovleceii, ciupercile și roșiile se coc mai repede, iar cartofii și porumbul mai greu. Dacă vrei să faci frigărui de legume și de carne, e mai eficient să folosești frigărui separate – dacă le combini, taie legumele în felii subțiri.
Încearcă: Ananas la grătar cu mentă și nucă de cocos
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu