
Drojdia de bere se păstrează perfect pentru mult mai mult timp dacă se îndeasă bine într-un borcan, se lasă un pic de spaţiu deasupra, se toarnă o peliculă de ulei și se închide fest cu capacul.
Ca să se încorporeze uniform în aluat și să nu se lase pe fundul tăvii, stafidele, nucile, rahatul, fructele confiate trebuie date mai întâi prin făină.
De calitatea făinei depinde cel mai mult reușita oricărei prăjituri, așa că, înainte de a începe pregătire reţetei, e bine s-o verifici: iei în palmă cam o lingură de făină și strange pumnul – dacă se formează mici bulgări e numai bună de folosit.
Cozonacul și prăjiturile cu aluat dospit se păstrează pufoase mult timp dacă se depozitează în săculeţi de pânză în care se pune câte un măr.
La coacere, cozonacul, plăcintele, chiar și budincile capătă o crustă delicioasă, brun aurie, dacă în loc să fie unse cu ou, sunt unse cu lapte și presărate cu zahăr tos sau brun. Un efect similar se obţine folosind cafea cu lapte.
Pentru a reduce cu 50% cantitatea de zahăr din prăjituri (important pentru diabetici!), poţi să înlocuiești jumătate din porţia de făină albă din reţetă cu făină de ovăz, care e mai dulce. Prăjitura va fi totodată mai fină și cu efect de „însiropare“.
Cantităţile prea mari de zahăr în aluturile fără grăsime duc la întărirea acestora.
Untul și mierea care se folosesc la prăjituri trebuie lăsate la temperature camerei, nu se pun imediat ce sunt scoase din frigider.
Făina se păstrează bine în borcane de sticlă sau cutii metalice. Ca să nu fie atacată de insecte, în interiorul recipientului se pun 2-3 foi de dafin sau puţină sare fină.
Formele de tăiat aluatul de biscuiţi și fursecuri vor tăia perfect, fără să se lipească, dacă înainte sunt trecute prin făină.
Adaugă comentariu