Home » Blog » 5 sfaturi pentru cea mai bună mâncare la slow cooker
Blog

5 sfaturi pentru cea mai bună mâncare la slow cooker

slow cooker

Slow cookingul sau gătitul lent a devenit în ultimii ani din ce în ce mai popular și în România. Principalele sale beneficii sunt prepararea mai sănătoasă a mâncării și reducerea timpului petrecut în bucătărie. Iată în ce constă mai exact această tehnică de gătire și cum să gătești cele mai bune preparate la slow cooker.

Aparatele slow cooker au apărut în S.U.A. prin anii ’50, fiind inspirate dintr-un preparat evreiesc numit cholent: o supă lăsată la gătit în jur de 12 ore, care se servește de Sabat. În anii ’70 a apărut celebrul Crock-Pot; tot mai multe femei au început să lucreze, astfel încât un slow cooker le permitea să gătească fără să fie de fapt acasă.

Cum funcționează un slow cooker?

Mecanismul este simplu: se introduc alimentele crude în vas, se pune capacul, apoi aparatul se pornește. Temperatura de coacere ajunge la 100 grade Celsius, însă într-un timp mai îndelungat: între 2 și 12 ore. Între timp, nu mai e nevoie să verifici mâncarea sau să o amesteci. La finalul programului, unele slow cookere trec automat de la gătit la încălzire (menținerea temperaturii).

Capacul unui slow cooker se închide etanș, menținând vaporii în vas. Mai exact, condensul se întoarce în formă lichidă peste alimente.

Beneficiile unui slow cooker

Vei economisi timp

La fel ca femeile din anii ’70, oricine poate pregăti mâncarea dimineața, iar când se întoarce de la birou aceasta este gata. Mulțumită funcției de menținere a temperaturii, preparatele tale vor rămâne calde chiar dacă procesul de gătire s-a încheiat deja. Bineînțeles, poți face și alte lucruri în timp ce aparatul lucrează: curățenie, cumpărături, o vizită la prieteni sau pur și simplu să te relaxezi cu o carte bună.

Vei mânca mai sănătos

Pentru că temperatura nu depășește 100 grade Celsius, nutrienții din alimente se degradează mai greu.

Te vei bucura de mâncăruri mai gustoase

Datorită capacului etanș, toate aromele vor fi menținute în vas. Acesta este de fapt un dublu beneficiu, pentru că toate mirosurile vor rămâne înauntru, nu se vor răspândi în cameră.

Este ușor de curățat

Vasul din interior este din ceramică, iar capacul din sticlă, ambele fiind foarte ușor de curățat. În plus, datorită temperaturii joase, mâncarea nu se va lipi sau arde.

5 sfaturi pentru cele mai bune mâncăruri la slow cooker

slow cooker

Pregătește alimentele seara

Dacă nu ai suficient timp pentru pregătirea alimentelor dimineața, o poți face seara. Așază-le în vasul de ceramică și păstrează-le la frigider. Când te trezești, scoate vasul și lasă-l să se încălzească puțin (aproximativ 20 de minute) înainte de a porni slow cookerul.

Nu adăuga mult lichid

Așa cum spuneam mai sus, vaporii sunt menținuți în vas datorită capacului etanș. Astfel, nu e nevoie să adaugi mult lichid. Dacă adaptezi pentru slow cooker o rețetă obișnuită, folosește cam o treime din lichidul original. În cazul în care ai prea mult lichid, adaugă o lingură de făină, amestecă bine, apoi mai lasă puțin la gătit.

Nu umple vasul

Alimentele se vor prepara mai bine dacă vasul nu este plin. Producătorii recomandă să îl umpli între 1/2 și 3/4 pentru cele mai bune rezultate.

Nu scoate capacul în timpul procesului de gătire

E ok să ridici capacul pentru a adauga vreun condiment sau a verifica dacă mâncarea este gata, dar ai grijă să nu exagerezi. De fiecare dată când faci acest lucru, căldura va ieși din el, deci procesul de gătire va fi mai lung.

Alege carne mai ieftină sau folosește mai puțină

Gătirea lentă înmoaie țesutul fără a îngreuna mușchiul, deci chiar și cărnurile mai ieftine vor fi foarte gustoase. Mai mult, aroma lor va pătrunde și în legumele pe care le folosești.

Iată și câteva rețete pe care le poți încerca:

Mâncărică de pui, bacon și cartofi

Pui cu lămâie și cimbru

Burrito de vită

 

 

Sursă foto: iStock

Facebook Comments

Alina Neamtu

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE