Sorbetul este desertul perfect pentru vară: e extrem de aromat, răcoritor și are zero grăsimi! Este o alternativă ideală pentru înghețată, mai ales pentru cei care își doresc o alimentație mai sănătoasă, dar și pentru vegani.
Diferența dintre înghețată și sorbet
Ambele sunt deserturi reci, extrem de răcoritoare, care se aseamănă foarte mult ca textură şi gust. Totuși, îngheţata e mai cremoasă, iar sorbetul puţin mai aerat şi mai aromat, savoarea fructelor fiind mai intensă şi mai naturală.
Practic, sorbetul este un desert îngheţat preparat din fructe, zahăr şi apă. Fructele se zdrobesc cu mixerul sau în blender până se obţine un piure, se amestecă cu siropul preparat din zahăr şi apă şi se pune la îngheţat.
Din punctul de vedere al ingredientelor, diferenţa dintre sorbet şi îngheţată constă în conţinutul de grăsime. Îngheţata se face cu lapte, ouă, frişcă sau smântână, prin urmare conţine un anumit procent de grăsime, pe când sorbetul nu are grăsimi deloc. În plus, pentru că nu se folosesc ouă sau lactate, poate fi consumat fără grijă și de către vegani.
Sorbetul perfect este cremos şi fin, nu apos, şi fără ace de gheaţă prin el. Culoarea lui este intensă, vie, iar gustul natural, de fructe adevărate, nu „înecate” în zahăr sau alcool.
Deşi este la fel de uşor de preparat ca îngheţata, trebuie să îi acorzi totuşi mai multă atenţie – neavând ingrediente grase, e mai greu să obţii o textură cremoasă.
Încearcă și: Înghețată de ciocolată raw vegană
Dacă vrei să prepari un sorbet delicios vara aceasta, ține cont de sfaturile eCuisine pentru a te bucura de un rezultat excepțional.
Prima şi cea mai importantă regulă este să foloseşti fructe proaspete. Cele mai bune pe care le găseşti: cele mai zemoase piersici, cel mai parfumat pepene, cele mai dulci căpşuni etc. Pentru că sunt ingredientul de bază, fructele trebuie să fie de calitate, astfel încât nimic să nu le altereze gustul natural.
Tipul de fruct contează, de asemenea. Practic, poţi face sorbet din orice, dar cele mai bune sunt fructele care conţin pectină (fructe de pădure, prune, cireşe, piersici, struguri) sau fibre (banane, pere, mango), deoarece aceste substanţe acţionează ca agenţi de îngroşare şi pot da sorbetului o textură cremoasă, similară îngheţatei.
Cantitatea de zahăr din reţetă trebuie respectată întocmai! Zahărul este foarte important în prepararea sorbetului: dacă e prea puţin, desertul va fi atât de îngheţat încât nu va putea fi porţionat; dacă e prea mult, sorbetul nu va îngheţa deloc. În general, regula de aur este: 4 căni de piure de fructe la 1 cană de zahăr.
Poţi încerca şi testul cu oul pentru a verifica dacă ai pus destul zahăr: scufundă un ou de mărime medie în sorbet – dacă oul se lasă la fund, mai trebuie să adaugi zahăr; dacă oul se ridică de tot la suprafaţă, mai e nevoie de apă; dacă oul pluteşte si se menţine în echilibru, atunci amestecul este perfect pentru a obţine un sorbet cremos.
Unele reţete de sorbet includ şi alcool (rom, lichior, şampanie), caz în care ai grijă să nu ţii sorbetul afară din congelator mai mult decât e necesar. Alcoolul face că sorbetul să fie mai moale şi mai uşor de porţionat, deoarece scade punctul de îngheţare. Dacă pui prea mult alcool, sorbetul va fi prea moale pentru a mai putea îngheţa, oricât l-ai ţine la rece.
Sorbetul se păstrează în condiţii optime la congelator, acoperit, pentru a-l proteja de eventuale mirosuri. Recomandat este să îl consumi în maxim o săptămână, pentru a nu-şi pierde aromele şi prospeţimea.
Încearcă și: Cheesecake cu cireșe
Acum că ştii secretele preparării sorbetului, încearcă aceste reţete delicioase:
Sorbet de cireșe și hibiscus
Ingrediente (3 porții)
- 4 plicuri de ceai de hibiscus
- 375 ml apă fiartă
- 200 g cireșe fără sâmburi
- 2 linguri cu miere
- 1 lingură cu suc de lămâie
Mod de preparare
Într-un vas încăpător, toarnă apa fierbinte peste plicurile de ceai, acoperă și lasă să se infuzeze 5 minute.
Scoate pliculețele și lasă să se răcească. Adaugă mierea și sucul de lămâie, potrivește gustul și amestecă.
Pune cireșele în formele de sorbet și toarnă infuzia de hibiscus.
Acoperă cu folie fiecare formă și înfige câte un bețișor-suport în mijloc. Dă la congelator câteva ore.
Sorbet de pepene galben şi şampanie
Ingrediente (6 porții)
- 500 ml șampanie
- 4 linguri cu suc de lămâie
- 1 pepene galben
- 500 g zahăr
Mod de preparare
Pune pe foc 250 ml apă. Când începe să fiarbă, presară 250 g zahăr și lasă pe foc 2 minute, până se topește zahărul.
Taie pepenele galben cubuleţe și zdrobește-l cu ajutorul unui blender. Toarnă treptat siropul de zahăr și 2 linguri cu suc de lămâie.
Topește restul de zahăr pe foc în 250 ml apă și, după ce s-a răcit, adaugă restul de suc de lămâie și șampania.
Compoziţiile astfel obţinute pune-le în congelator, în vase separate, cel puţin 5 ore.
Pentru a evita formarea acelor de gheaţă, amestecă din oră în oră. Servește sorbetul de pepene galben în cupe.
Sorbet de zmeură
Ingrediente (6 porții)
- 1 kg zmeură
- 250-300 g zahăr tos
- 200 ml apă
- 2 linguri cu apă de trandafiri
- zeama de la o limetă
Mod de preparare
Zdrobește în mixer zmeura și trece apoi torul printr-o sită, pentru a îndepărta sâmburii.
Pune pe foc apa și zahărul și ține până ce acesta din urmă s-a dizolvat. Dă deoparte.
Amestecă sosul strecurat de zmeură cu siropul răcit, zeamă de limetă după gust și apa de trandafiri.
Toarnă compoziția într-o tavă și dă la congelator câteva ore.
Înainte de a servi sorbetul de zmeură, scoate-l din congelator și lasă-l 10-15 minute la temperatura camerei.
Citește și:Alternative gustoase pentru pofte nesănătoase
Sursă foto: iStock
Adaugă comentariu