Home » Aperitive, salate, sosuri » Cum prepari cel mai bun sos pesto (3 rețete simple)
Aperitive, salate, sosuri

Cum prepari cel mai bun sos pesto (3 rețete simple)

Pesto este un sos italian pe bază de busuioc, usturoi, brânză, semințe de pin și ulei, care se potrivește în special pastelor. Poate fi folosit și pentru salate, senvișuri sau diferite alte mâncăruri.

Astăzi îți vom prezenta atât rețeta clasică, cât și două variante mai interesante.

Sos pesto clasic

sos pesto

Ingrediente

  • 2 legături de busuioc proaspăt
  • 1/4 cană de brânză de oaie rasă
  • 1/3 cană de parmezan ras
  • 2/3 cană de ulei de măsline
  • 1/2 cană semințe de pin
  • 1 căpățână de usturoi
  • sare

Mod de preparare

  1. Tăiați busuiocul, usturoiul și semințele de pin și adăugați-le într-un blender, alături de sare, până când se formează un piure cremos.
  2. Adăugați treptat uleiul de măsline și amestecați în continuare.
  3. Adăugați brânza rasă și parmezanul și amestecați.
  4. Puneți la frigider câteva ore și sosul pesto este gata de servit!

Citește și: Câte tipuri de busuioc există și care sunt diferențele dintre ele?

Sos pesto cu superalimente

sos pesto

Ingrediente

  • 1 broccoli
  • 1 legătură mare de busuioc
  • 1 legătură pătrunjel
  • 1 mână generoasă cu frunze de spanac
  • 1 lămâie
  • 1 mână semințe de dovleac sau floarea soarelui
  • 60 g parmezan (opțional)
  • 1 cățel de usturoi (presat)
  • sare de mare
  • piper măcinat
  • 4 linguri ulei de măsline

Mod de preparare

  1. Se toacă broccoli și se tranferă într-un procesor de alimente timp de câteva secunde, până când este tăiat mărunt.
  2. Se adaugă busuiocul, pătrunjelul și spanacul și pulsați din nou, până când în cele din urmă tocat și amestecat cu broccoli.
  3. Se adaugă sucul de la 1/2 lămâie, parmezan (dacă utilizați), usturoiul și semințe de dovleac.
  4. Asezonați cu sare de mare și piper, pulsați din nou până când amestecul este combinat și fin tocat.
  5. Se adaugă uleiul de măsline și procesați în ultima rundă la viteză mare.
  6. Gustați și ajustați aromele adăugând mai multă lămâie, sare sau piper, dacă este necesar.

Încearcă și: Spaghete cu pesto și usturoi

Sos pesto de fasole verde

sos pesto

  • 300g fasole păstăi
  • 2 căței de usturoi, tăiat pe jumătate
  • 3 fileuri anșoa
  • 25 g parmezan, ras
  • sucul și coaja de la 1/2 lămâie
  • 3 linguri de ulei de măsline

Mod de preparare

  1. Gătiți fasolea într-o oală cu apă și sare.
  2. Mențineți pe foc timp de 3 minute.
  3. Se scurge și se transferă rapid sub jet de apă rece ca gheața pentru a le opri timpul de gătire.
  4. Îndepărtați învelișul și păstrați boabele.
  5. Se prăjește usturoiul împreună cu fileurile de anșoa, într-o tigaie mică, timp de câteva minute.
  6. Amestecați cu boabele de fasole și transferați într-un castron.
  7. Pasați cu parmezanul, sucul de lămâie și coaja.
  8. Adăugați uleiul și omogenizați.

Poftă bună!

Atenție! Sosul pesto se păstrează într-un borcan de sticlă în frigider 3-4 zile.

 

 

 

Surse foto: 123rf, iStock

Facebook Comments

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE