Home » Stevia, prietena diabeticilor

Stevia, prietena diabeticilor

Sursa
Femeia de azi
Foto
shutterstock
Gustul dulce este cel mai plăcut omului. Iar zahărul a devenit din generator de energie un adevărat drog, provocând dependenţă şi boli.
stevia.jpg

Este şi motivul pentru care tot încercăm să înlocuim zahărul cu altceva: sirop de arţar, miere, fructoză, îndulcitori sintetici. Toate substitutele zahărului au bune şi mai puţin bune. Dar există ac de cojocul zahărului: stevia. 

 

Gust puternic, dar amărui

Stevia este o plantă din familia asteracee, rudă bună cu… floarea-soarelui, ale cărei frunze sunt considerate în prezent cel mai bun înlocuitor al zahărului. Numele, care creează confuzie cu ştevia noastră cea de toate zilele, îi vine de la naturalistul spaniol  Pedro Jaime Esteve (1500-1556), cel care a cercetat-o întâia dată, descoperindu-i calităţile. Din cele mai bine de 200 de specii de stevia, doar una, Stevia rebaudiana, este cultivată în mod special ca înlocuitor de zahăr. 

 

Înlocuitori sănătoși

 

Prietena diabeticilor

Îndulcitorul din stevia este de mare ajutor diabeticilor şi obezilor. Pentru că s-a constat că aceste boli sunt datorate în primul rând combinaţiei nefaste de carbohidraţi şi grăsimi, ajutorul stevia este nepreţuit. Mai mult, îndulcitorul este hipoglicemiant, fiind un puternic stimulent şi reglator al activităţii pancreasului. Prin urmare, stevia ar putea servi ca adjuvant diabet de tip II, prin inducerea asupra pancreasului a unei stări de necesitate de a elibera insulină.

 

Alte boli, aceeaşi frunză

Gripă: 2-3 pahare cu limonadă îndulcită cu 6-10 picături de extract de stevia reduc febra, atenuează stările de ameţeală şi durerile de cap. În plus, au o acţiune antivirală.

Depresie: în ţara de origine, stevia este cunoscută drept atidot al stărilor de anxietate şi depresie. Poate din cauza gustului dulce.

Hipertensiune: este ţinută sub control de un consum regulat de stevia. Consumul zilnic (1 gram) are efect vasodilatator şi scade riscul de infarct.

 

Inlocuitorii zaharului in prajituri

Facebook Comments

Echipa eCuisine

Adaugă comentariu

Click aici pentru a comenta

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Urmărește-ne și pe Pinterest!

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE