
Este şi motivul pentru care tot încercăm să înlocuim zahărul cu altceva: sirop de arţar, miere, fructoză, îndulcitori sintetici. Toate substitutele zahărului au bune şi mai puţin bune. Dar există ac de cojocul zahărului: stevia.
Gust puternic, dar amărui
Stevia este o plantă din familia asteracee, rudă bună cu… floarea-soarelui, ale cărei frunze sunt considerate în prezent cel mai bun înlocuitor al zahărului. Numele, care creează confuzie cu ştevia noastră cea de toate zilele, îi vine de la naturalistul spaniol Pedro Jaime Esteve (1500-1556), cel care a cercetat-o întâia dată, descoperindu-i calităţile. Din cele mai bine de 200 de specii de stevia, doar una, Stevia rebaudiana, este cultivată în mod special ca înlocuitor de zahăr.
Prietena diabeticilor
Îndulcitorul din stevia este de mare ajutor diabeticilor şi obezilor. Pentru că s-a constat că aceste boli sunt datorate în primul rând combinaţiei nefaste de carbohidraţi şi grăsimi, ajutorul stevia este nepreţuit. Mai mult, îndulcitorul este hipoglicemiant, fiind un puternic stimulent şi reglator al activităţii pancreasului. Prin urmare, stevia ar putea servi ca adjuvant diabet de tip II, prin inducerea asupra pancreasului a unei stări de necesitate de a elibera insulină.
Alte boli, aceeaşi frunză
Gripă: 2-3 pahare cu limonadă îndulcită cu 6-10 picături de extract de stevia reduc febra, atenuează stările de ameţeală şi durerile de cap. În plus, au o acţiune antivirală.
Depresie: în ţara de origine, stevia este cunoscută drept atidot al stărilor de anxietate şi depresie. Poate din cauza gustului dulce.
Hipertensiune: este ţinută sub control de un consum regulat de stevia. Consumul zilnic (1 gram) are efect vasodilatator şi scade riscul de infarct.
Adaugă comentariu