eCuisinisti de top

Dana Burlacu ne povesteste despre ce presupune a fi Ambasador Jamie Oliver in Romania

Am stat de vorbă cu Dana Burlacu Visternicu, care este Food blogger din 2011 și Food ambassador Romania la Food Revolution Community din 2013. Coordonator al Atelierelor de experimente culinare- destinate copiilor, Dana are grijă să fie mereu la curent cu noutățile în materie de healthy cookig, participând la  la sesiuni de cooking in Ungaria și Italia.

Am mai aflat despre Dana că a câștigat 5 premii la Campionatul International de Gatit in Aer Liber Iasi, 2012- 2013-categoria amatori.

  1. Care sunt principalele responsabilitati ca Ambasador Jamie Oliver îin Romania?

Dana Burlacu Visternicu: A fi ambasador in Romania sau in orice alt loc din lume inseamna sa ai disponibilitatea de a face voluntariat pentru o cauza in care crezi.

Responsabilitatea principala ar fi aceea de a nu lasa sa treaca neobservata ziua in care, in intreaga lume se sarbatoreste Food Revolution Day. Apoi sunt pasii marunti pe care poti sa-l faci in familie, comunitate, scoli, gradinite etc.

  1. Ce presupune Food Revolution Day îin Romania?

Dana Burlacu Visternicu: Food Revolution Day in Romania inseamna la fel ca in orice tara. Este ziua in care se sarbatoreste un proiect global unic de educatie și implicare condus de Jamie Oliver, adresat copiilor, adultilor, companiilor, scolilor, restaurantelor, scolilor de gatit, chefilor, nutritionistilor, doctorilor, platformelor educationale sau simplilor foodies de zi cu zi.

In Romania exista deja cca. 60 de ambasadori. Eu fac parte din comunitatea din Iasi, comunitate foarte activa de altfel.

  1. Cat de dificil este sa schimbi alimentatia copiilor obisnuiti cu junk food si sucuri carbogazoase?

Dana Burlacu Visternicu: Pana la schimbare exista o alta varianta, adica cea a educatiei alimentare si a obiceiurilor corecte si sanatoase.

Daca ea ar exista in familie si in scoala atunci totul ar fi mai facil si rezultatul ar fi de lunga durata.
Schimbarea in sine poate veni doar printr-un contraexemplu bine argumentat, prin participarea activa a copiilor in bucatarie, la facut piata, in gradina etc. Nu as spune ca e foarte simplu dar e posibil.

  1. Esti unul din cei mai implicati food bloggeri in evenimentele de educatie alimentara, de aceea te întreb unde crezi ca lipseste informatia, in gradinite/scoli sau direct din familie?

Dana Burlacu Visternicu: Deoarece educatia alimentara nu exista nici macar la nivel de optional in sistemul educational romanesc, atunci e clar ca lipseste din scoli si gradinite. Punctual poate ca exista nici mici zbateri in acest sens, dar cred cu tarie ca este nevoie de continuitate si de mult exercitiu practic.
S-a demonstrat ca acei copii implicati in bucatarie si aflati intr-o legatura directa cu alimentele vor face alegeri corecte la maturitate.
Cred si in rolul important al familiei . Din pacate, in multe cazuri se dovedeste ca familia are carente in acest sens.

Dupa mai bine de 3 ani de ateliere de gatit alaturi de copii pot spune ca ei sunt fascinati, isi doresc sa experimenteze, le place sa gateasca si sa se bucure de ceea ce a iesit din mainile lor.

  1. Cum ar trebui sa arate pachetelul de scoala pentru un pranz echilibrat si nutritiv?

Dana Burlacu Visternicu: Mi-ar placea sa dau un raspuns corect la intrebarea asta. Probabil un nutritionist ar sti mai bine sa argumenteze.
Copiilor mei le pregatesc zilnic un sendvis , un fruct si bineinteles sticla cu apa.
Pentru sendvis folosesc de regula paine intermediara sau de secara si multe combinatii intre de branzeturi, legume , carne si uneori diferite tipuri de pesto.

  1. Ce anume te-a motivat sa devii Ambasador Jamie Oliver?

Dana Burlacu Visternicu: Am devenit ambasador pentru ca una dintre primele ambasadoare din Romania, doamna Daniela Miscov a vazut ca am potential si m-a propus.

De asemenea faptul ca sunt mama, ca am un blog culinar si imi place sa lucrez cu copiii au contribuit in acest sens. Mi-am dat seama ca aceasta miscare mi se potriveste si asta s-a dovedit in timp.

  1. Ce invata un copil la un atelier de gatit si care ar trebui sa fie frecventa pentru ca ei sa inteleaga mai bine despre ce este vorba?

Dana Burlacu Visternicu: Exista mai multe tipuri de ateliere de gatit si bineinteles pentru o reusita este important sa existe continuite si un plan pe termen lung.
Un copil invata multe lucruri: deprinderi si tehnici in bucatarie, fac cunostinta cu multe ingrediente la care nu au acces sau nu se regasesc in bucataria familiei, invata sa faca alegeri si asocieri, invata retete simple pe care le pot reproduce acasa . La toate astea se adauga partea de socializare, de lucru in echipa si de disciplina.

Cred ca o intalnire saptamanala sau macar la doua saptamani ar avea rezultate in ceea ce priveste frecventa participarii la atelierele de gatit.

  1. 3 principii ale alimentatiei sănătoase pe care sa le transmitem cititorilor.

Nu sunt in masura sa emit principii de alimentatie sanatoasa dar niste principii personale ar fi:

  • Echilibrul si diversitatea in alimentatie
  • Consumul de produse locale si de sezon
  • Mai putine produse procesate si consum zilnic de fructe si legume proaspete

Autor: Daniela Niculi

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE