eCuisinisti de top

Despre PR cu Denis Radu si Monica Munteanu

Romanii au devenit din ce in ce mai interesati de cultura gastronomica si diferitele bucatarii ale lumii, astfel incat ne putem bucura de o adevarata crestere in acest domeniu. Din ce in ce mai des auzim de deschiderea unui nou bistro, cafenea, cofetarie sau restaurante cu un anume specific.

Partea de PR ocupa un loc extrem de important in acest business, insa pentru mai multe informatii, am stat de vorba cu Denis Radu si Monica Munteanu.

Ce presupune a fi PR în zona de food?

Denis: Principala regula daca o pot numi regula pentru a fi PR in zona de food, este aceea de a avea ‘instrumentele’ necesare ca sa aduci clienti potriviti in functie de specificul locatiei. Pentru ca nu toata lumea mananca zilnic sushi sau turcesc, iar pe cei care nu au incercat va trebui sa reusesti sa-i convingi sa incerce.

Monica: Inainte de toate, the love of food itself.  Si intelegerea diferitelor culturi culinare. 

Care este reteta de succes a unui restaurant de lux? Este PR-ul un element cheie?

Denis: Orice restaurant, nu numai cele de lux ca sa functioneze bine trebuie sa aiba cateva elemente definitorii: pozitia, mancarea si servirea. Dupa aceea se diferentiaza unele fata de celelalte prin puterea de a investi in petreceri carlig, in banii mai multi de exemplu pentru o carne de vita de calitate superioara, un soi de vinuri mai scumpe, si astfel clientela se alege singura de obicei, dupa ce PR ul face cunoscute cele mentionate mai sus.

Monica: PR-ul este un element cheie intr-o piata atat de aglomerata. Comunicarea si informarea publicului targetat sunt esentiale.

Stim ca aveti un portofoliu destul de bogat, ne puteti spune care sunt preferintele romanilor, ce merge cel mai bine?

Denis: Nu exista ceva ce merge cel mai bine. Din fericire cei pe care ii cunoastem noi sau carora ne adresam, au o vasta cultura culinara si totodata diversificata, incat sa stie ceea ce le place si care dintre locatiile pe care noi le propunem sa le aleaga.

Monica: Romanii nu s-au indepartat foarte mult de cultura lor, cel mai des merg la restaurante cu specific italian, dar spre surprinderea noastra si asiaticul este foarte popular. 

Care sunt diferentele intre restaurantele din Romania si cele din strainatate?

Denis: Inainte erau diferente mari intre restaurantele din Romania si cele de afara. Acum in afara de cele cu stele Michelin, chiar stam foarte bine, mai ales in orasele mari gen Bucuresti si Cluj. Este un domeniu in continua dezvoltare. La capitolul servire stam inca prost deoarece suntem o tara in care mai toti avem facultate, iar scolile de meserii au cam disparut din pacate.

Monica: Eu nu cred foarte mult in diferentierea asta. Am calatorit mult, in Romania chiar sunt restaurante foarte reusite, atat ca design, cat si din punct de vedere al experientei culinare. Diferentele raman in zona de aprovizionare, fructe exotice, fructe de mare, carne de vita. Sunt cateva francize internationale pe care mi-ar fi placut sa le regasesc si in Romania, dar poate in timp vor veni.

De asemenea, am organizat cateva cine cu chef cu stea Michelin, dar, din pacate, noi nu suntem pe harta Ghidului Michelin. Si asta ar fi un pas frumos in evolutia noastra.

Care este secretul pentru atragerea si mentinerea clientilor fericiti?

Denis: Nu exista un secret anume ca sa atragi clientii. Mancarea buna raportata la un pret corect, si o servire decenta mentin clientii si ii indeamna sa revina.

Iar pana sa ii aduci in restaurant, un PR constant este un element definitoriu.

Monica: Atragerea clientilor este un proces care trebuie sa vina in mod natural. Noi nu credem in abordarea agresiva si repetata, ci pur si simplu intr-o informare corecta si customizata.

Mentinerea clientilor  tine mult de structura, de la bucatarie pana la servire, welcoming, ambienta. Aici rolul nostru ramane doar in idei de fidelizare. 

Ne puteti povesti cea mai dificila situatie intalnita pana acum?

Denis: De curand in urma unui concurs, au castigat o cina un cuplu de tineri,  la restaurantul Zen Sushi, si s-au dovedit a fi niste carcotasi, genul care nu isi permit sa iasa, dar cand ajung undeva tipic unor romani, le iese paduchele-n frunte. Na, oameni si oameni.

Monica: Sunt atat de multe. Am avut situatii in care in ziua unui eveniment outdoor ( pe terasa) a plouat torential. 

Altele in care agentia de print ne-a gresit roll up/spider. 
Am trecut cu bine peste toate, mereu am promis ca nu ne mai stresam, si de fiecare data ne stresam la fel de tare. Mie imi place sa cred ca punem suflet, nu ca ne stresam. 

Monica, ne poți dezvălui 3 preparate preferate?

  • Black code de la Zen Fusion
  • Salata de langustine de la La Brasserie
  • Si, on cheat days, burgers de la Noa

Denis, un top 3 al celor mai indragite preparate?

Greu cu doar 3 preparate, dar am sa incerc.

  • De la Zen sushi supa miso udon cu fructe de mare;
  • De la Turquoise Restaurant Lahmacun;
  • De la Brasserie Nordului carnea de vita.

Au restaurantele cu specific romanesc nevoie de PR pentru atragerea turistilor? Putem discuta de turism gastronomic in Romania?

Denis: Pana acum nu ne am intersectat cu restaurantele cu specific romanesc, nici nu le frecventez, iar din cate stiu nu sunt foarte multe, dar cred ca unele merg de la sine. Greu cu turismul gastronomic, noi o bucatarie romaneasca autentica 100% nu prea avem.

Dar, cele cateva preparate stiu ca sunt cautate si apreciate de catre straini. Sa vina careva special in Romania pentru turism gastronomic si atat, nu cred.

Monica: In general, restaurantele cu specific romanesc sunt cele care au cea mai mica nevoie de PR pentru atragerea turistilor. In mod natural, ei sunt atrasi de mancarea traditionala specifica tarii pe care o viziteaza. 

Momentan nu putem discuta de turism gastronomic in Romania, desi Italia si multe alte tari importa hribi,
galbiori si trufa neagra de la noi. Lucru foarte putin cunoscut si speculat, in plin sezon probabil plecam in Italia dupa risotto cu porcini. 

Monica, Denis, cu siguranta este dificil dar va provocam la un top 3 restaurante din Bucuresti.

Denis: Din nou o intrebare foarte grea, dar o sa ma raportez la gusturile mele: Zen Fusion, La Brasserie Nordului si Turquoise Restaurant.

Monica: Este foarte dificil. Daca vorbim de un top personal, eu mananc foarte des la Zen Fusion, Isoletta si La Brasserie. 

Credit Foto: The Storyalist

Autor: Daniela Niculi

Facebook Comments



PUBLICITATE

PUBLICITATE