eCuisinisti de top

La o vorba cu un specialist despre adevaratul ulei de masline

Am stat de vorba cu Eliza Durac, fondatoarea magazinului specializat in ulei de masline de inalta calitate. Ne-a povestit cum putem recunoaste un ulei de masline contrafacut, care sunt soiurile recomandate pentru consumul in scop medical, dar si multe alte informatii pretioase.

  1. Cum ai inceput să te documentezi despre uleiul de masline? Ce te-a determinat să pornesti pe acest drum?

Eliza: Sunt sigura ca in ultimii ani ai auzit foarte multe povesti de business incepute dupa renuntarea la corporatie. Asa incepe si povestea FeelOlio. Ne place enorm de mult Italia, am facut multe vacante in special in zona meridionala si evident ca ne-am indragostit si de gastronomia acestor locuri binecuvantate.

Cred ca a fost si chemarea stramosilor pentru ca unul din strabunicii mei materni, Giovanni DeCecco, era italian.

In una din vacantele petrecute in Puglia, la un restaurant, ne-a fost recomandat un ulei de masline exceptional, a fost dragoste la prima “degustare” si asa ne-a venit ideea de a aduce si in Romania acest produs. Am inceput sa ne documentam, sa mergem la targurile de profil, sa vizitam producatori de ulei de masline, sa le ascultam povestile, sa le vizitam livezile, sa filmam tot procesul de productie, sa stam la masa cu ei si sa intelegem povestea uleiului de masline, sa degustam foarte multe soiuri de masline, de uleiuri de masline extravirgine.

Foarte repede am realizat ca nu trebuie sa ne limitam doar la un producator sau la o singura regiune. Am dezvoltat inca din faza incipienta a acestui proiect un concept de OLEOTECA prin care sa punem cu adevarat in valoare un patrimoniu olivicol de exceptie ce se intinde de-a lungul intregii peninsule, de la nord la sud, unic in intreaga zona mediteraneana. Practic, vorbim de peste 500 de varietati de masline ca origine a unor uleiuri extravirgine de exceptie dar atat de diverse prin atributele lor senzoriale.

Clientii nostri se regasesc in fata unei oferte impresionante de uleiuri extravirgine ceea ce poate parea un pic descurajant la inceput dar cred ca partea cea mai frumoasa a acestui business este tocmai consilierea, sa le transmit povestea fiecarui ulei si a producatorului.

  1. Cum putem recunoaste uleiul de masline contrafacut?

Eliza: Pentru cei care au gustat macar o data un ulei de masline extravirgin adevarat este foarte usor sa recunoasca, olfactiv sau gustativ, un ulei contrafacut. Din pacate vorbim despre cel mai contrafacut produs agroalimentar din lume !!! In Europa si in Statele Unite, in special, se fac foarte multe teste si sunt extrem de multe studii foarte bine documentate care arata fara dubiu ca aproape toate uleiurile de masline ce se vand in supermarketuri nu corespund specificatiilor de pe etichete.

Este important ca cei care comercializeaza ulei de masline sa nu il trateze ca pe un simplu produs pentru vanzare, ci ca pe un aliment esential al alimentatiei zilnice, component principal al dietei mediteraneene definita in 2010 de UNESCO drept patrimoniu cultural imaterial al umanitatii.

Un magazin de incredere nu vede in tine doar un client – interactioneaza si iti impartaseste propriile experiente culinare, cauta si selecteaza mereu doar produsele care indeplinesc cele mai stricte criterii de calitate. Daca magazinul distribuie ulei de masline produs in ferme mici sau de catre producatori artizanali, cu care au o relatie apropiata, atunci ai de-a face cu furnizori care trateaza corect uleiul de masline si pe cei care il produc.

Pretul conteaza

Chiar daca esti tentat sa faci economii si sa alegi ofertele cu pret avantajos, evita sa faci acest lucru in cazul uleiului de masline. O sticla de 500 ml de ulei de calitate nu costa mai putin de 40-50 lei si cu cat pretul e mai ridicat, cu atat probabilitatea de a fi falsificat e mai redusa. Fii atent si la pret, este un bun reper in alegerea uleiului de masline.

Degusta inainte

Uleiul de masline se degusta si se apreciaza la fel ca vinul, iar testarea lui inainte de cumparare te poate ajuta sa il recunosti pe cel de top. Fii atent la miros, consistenta, culoare si gust. Culoarea poate fi orice nuanta intre galben verzui si verde deschis, dar in nici un caz nu ar trebui sa fie alb sau limpede (acest lucru inseamna ca uleiul este rafinat si nu provine din prima presare). Gustul si mirosul pot sa difere in functie de sortiment, insa indiferent de tipul de ulei de masline, atunci cand il degustati trebuie sa simtiti senzatia ca este pur si natural.

Alege sticla potrivita

Evita din start uleiul de masline depozitat in sticle de plastic, care ii altereaza proprietatile. Il recunosti pe cel de calitate dupa sticlele colorate care il feresc de lumina ce il poate oxida – uleiul extravirgin este sensibil la lumina, care ii distruge antioxidantii fragili si il rancezeste.

Citeste cu atentie eticheta

Ambalajul iti furnizeaza foarte multe informatii care te ajuta sa recunosti uleiul de masline adevarat astfel incat sa stii exact in ce investesti. In primul rand, verifica sa fie marcat in mod clar ca ”ulei de masline extra virgin” – acest lucru inseamna ca uleiul provine din prima presare a maslinelor si are o concentratie ridicata de grasimi sanatoase, arome puternice si e bogat in antioxidati naturali.

Urmatorul indicator cheie in identificarea unui ulei de masline de calitate este nivelul de aciditate, care marcheaza prezenta acizilor grasi liberi in ulei si ii afecteaza gustul. Uleiul de masline este cu atat mai bun, cu cat nivelul de aciditate are un procent mai mic. Conform standardelor IOOC – International Olive Oil Council, uleiul de masline extravirgin nu trebuie sa depaseasca un nivel de aciditate de 0,8 %.

  1. Se spune despre uleiul de masline ca are multe beneficii pentru sanatate, exista un sortiment anume dedicat consumului in scop medical?

Eliza: Orice ulei de masline extravirgin este benefic pentru sanatate.

Uleiul de măsline cel mai proaspăt – şi de obicei şi cel mai scump – are cantităţi semnificative de oleocanthal, un compus fenolic natural cu proprietăți antiinflamatoare, antioxidante şi antitumorale.

Intensitatea iritantă (la nivelul gâtului) a uleiului proaspăt de măsline este legată direct de cât de mult oleocanthal conţine. Deci, daca aveti probleme de sanatate alegeti un ulei de masline cu cea mai mare cantitate de polifenoli. Avem in shop uleiul de masline “Mille” cu cea mai mare cantitate de polifenoli 1000 mg/kg, de aici si numele uleiului „Mille”, este medicament insa nu trebuie neglijate uleiurile cu o cantitate relativ mai mica de polifenoli.

  1. După deschiderea unei sticle, in cat timp este indicat sa il consumam?

Eliza: Dacă este ținut într-un loc răcoros și întunecat, uleiul de măsline poate fi consumat până la 24 de luni de la termenul de expirare. De fapt in aceasta perioada nu isi pierde proprietatile insa noile reglementari din Italia nu mai obliga producatorii sa treaca pe eticheta data expirarii pentru ca uleiul de masline nu expira, poate fi consumat oricand.

  1. Ce ne indica culoarea uleiului de masline?

Eliza: Uleiul de masline are culori diferite, de la verde inchis si pana la galben deschis. Culoarea nu indica, insa, calitatea, ci, mai degraba soiul de maslina. Un ulei obţinut din măsline încă verzi are o culoare mai intensă, în timp ce culoarea galbenă predomină în uleiurile obţinute din măsline mai coapte. Dincolo de aceasta, culoarea uleiului este influențată și de tipul de presă de extracţie şi de modul în care aceasta este utilizată.

Culoarea verde a uleiului semnifica ca acesta contine clorofila, uleiul galbui contine caroteni si este dovada ca uleiul a fost extras prin procedee mecanice care au pastrat continutul de caroteni ai maslinei.

  1. Ce inseamna un ulei de masline premiat?

Eliza: Un ulei de masline extravirgin premiat este un ulei de masline recunoscut de ghiduri, entitati care pot juriza, pot atesta calitatea uleiului respectiv. Produsul respectiv trece prin toate rigorile si testele impuse de procedurile acestor entitati de atestare a calitatii.

Spre exemplu: Flos Olei, Slow Food, Bioagricert, USDA, New York International Olive Oil Competition, ICEA Biologico, Gambero Rosso, Der Feinshmecker, Biol International Prize, etc.

  1. Alegerea furnizorilor probabil ca nu a fost una usoara, ne poti povesti cum si unde ati gasit cea mai buna calitate?

Eliza: In 2013 ne-am intalnit la un targ din Italia cu fondatorul ghidului international   de uleiuri de masline “Flos Olei”, Marco Oreggia si ne-am imprietenit. Am ales cele mai bune uleiuri de masline din Ghidul international “Flos Olei” dupa care am inceput sa ii vizitam.

Am selectat cu atentie cele mai premiate branduri de pe piata astazi, ne-am selectat producatorii mici dar “pretiosi”, cei care respecta toate standardele impuse si cel mai important este faptul ca am vizitat fermele partenerilor nostri in perioada de recoltare si producere a uleiului de masline !

Uleiurile de masline recomandate pe site-ul nostru sunt uleiurile noastre preferate, degustate de noi si de copiii nostri. Furnizorii nostri produc uleiul de masline in conformitate cu cele mai inalte standarde ecologice si de calitate. Metodele de recoltare, traditionale si moderne in acelasi timp, prelucrarea si celelalte faze ale procesului de productie scrupulos au ca rezultat produsele noastre pure si naturale, exclusiv organice.

  1. Ce parere ai despre uleiurile de masline aromatizate?

Eliza: Pentru uleiurile aromatizate am ales cel mai bun producator de ulei de masline din Italia. De Carlo este cel mai vechi producător de ulei de măsline extravirgin din Puglia și unul dintre cei mai vechi din Italia.

Pentru uleiurile aromatizate folosesc mandarine din copacii crescuti in livezile cu maslini si secretul este ca amesteca uleiul proaspat produs cu mandarinele proaspat culese.

La fel si cu busuiocul, il amesteca cu uleiul proaspat, la fel si cu trufele, ardeiul iute, etc. Este un spectacol de arome! Nu se folosesc arome artificiale, conservanti sau uleiuri inferioare.

  1. Care este cea mai simpla reteta pe care o pregatesti in care vedeta este uleiul de masline?

Eliza: Paste cu parmesan si ulei de masline de pe www.feelolio.ro J Mai punem ton sau rosii cherry trase in ulei de masline, legume, ragu, salsa cu trufe, etc. Copiii le prefera si merg la sigur, stiu ca le “livrez” SANATATE.

Facebook Comments


PUBLICITATE

EVENIMENTE



PUBLICITATE