eCuisinisti de top

Precizie elvețiană într-un restaurant din centrul Bucureștiului, sub îndrumarea lui Chef Jakob Hausmann

Precizie elvețiană într-un restaurant din centrul Bucureștiului. Cum s-a născut această poveste ne povestește Chef Jakob Hausmann, patronul restaurantului și maestru în arta culinară.

1. Cum a început pasiunea pentru bucătărie?

Chef Jakob Hausmann: A început în casă pentru că tata era un „great hobby cook ” ,iar mama o bucătăreasă desăvârșită.

Îmi amintesc că întotdeauna când aveau musafiri tata stătea în bucătărie, gătea și am văzut ce frumos era și ce succes avea.

2. Suntem foarte curioși să ne detaliați de ce România? 

Chef Jakob Hausmann: Am venit prima oară acum 26 de ani cu afaceri, apoi după doi ani am plecat și am revenit după alți doi ani începând alte afaceri. Am întâlnit-o pe actuala mea soție – Crenguța și mi-am  împlinit visul – am deschis primul restaurant în strada Icoanei – care iată astăzi are 18 ani.

3. Cum s-a născut Mica Elveție? Are legătură cu țara de proveniență sau este o poveste anume?

Chef Jakob Hausmann: Am deschis restaurantul în fosta locație de renume Restaurant Moldova, a venit un jurnalist de la Formula AS- Pavel Corina  care a scris un articol despre deschidere, în care se specifica: “în Icoanei s-a deschis o mică Elveție” – de aici s-a născut și numele restaurantului  – cu numele țării mele și  cu specialități elvețiene la inceput cu ingrediente în mare parte importate.

 4. Care ar fi ingredientele necesare pentru a deține un restaurant de success?

Chef Jakob Hausmann: Sezonal, regional, marfă proaspătă, preparate gătite cu tehnologii noi de gătire.

5. Ce preparat tradițional românesc v-a cucerit?

Chef Jakob Hausmann: Sunt mai multe bucate dar îmi plac foarte mult sarmalele, micii buni proaspeți, ciorba de burtă, cașcaval pane și ciorbă de fasole în pâine servită la un restaurant la Bran – “La Cristi”

6. Povestiți-ne despre un preparat pe care îl gătiți cel mai des. 

Chef Jakob Hausmann: Fondue de brânză îl preparăm și în fața clienților restaurantului. La noi în Elveția este o specialitate de iarnă, dar în România este nemaipomenit pentru că oamenilor le place tot anul și e făcut cu brânză elvețiană iar de aici și unicitatea lui. Iar ca specialitate a restaurantului avem de 18 ani, carne pe piatră încinsă și mulțumită celor de la Angst ne bucurăm de o calitate bună a produselor constant.

7. Cum vedeți conceptul de fine dining în restaurantele din România? 

Chef Jakob Hausmann: Fine dining  este un concept din ce in ce mai folosit si in Romania  , el in esenta fiind  o experienta culinara desavarsita , o imbinare perfecta a meniului cu servirea si atmosfera creata in restaurant, dar in primul si in primul rand se bazeaza pe  know-how ul bucătarilor  , pe respectarea sezonalitatii si a regionalului in alcatuirea meniului ,  pe creativitatea acestora , este practic f greu sa vorbim de fine dining in momentul de fata pe piata romaneasca.

8. Ce zonă din România vă atrage cel mai mult ca și cultură gastronomică? 

Chef Jakob Hausmann: Zona Transilvaniei pentru că aici oamenii sunt mult mai deschiși la produse regionale și au o mentalitate mai aproapiată de a mea.

9. Este încă sezonul dovleacului și am auzit că la Mica Elveție clienții se pot delecta cu un risotto genial de dovleac, ne împărășiți secretul acestuia? 

Chef Jakob Hausmann: Folosim dovleacul care este un produs special și ca si „fine dining food”  facem orez cu dovleac. Secretul este în a multiplica cu alte ingrediente aroma dovleacului și pentru aceasta folosim tehnologii moderne,  de ultima ora în gastronomie.

10.În calitate de maestru în arta culinară ce sfaturi aveți pentru cei aflați la început de drum printre aromele din bucătărie?

Chef Jakob Hausmann: Fiecare produs are o bază de arome și pasiunea mea este să fac cu aceste arome naturale combinații cu alte ingrediente și condimente care să se completeze și să echilibreze gustul și de aceasta îi sfătuiesc pe începători să găsească și să facă creații culinare proprii, după propriul gust , atât din produse locale, cât și din produse de sezon.

Autor: Daniela Niculi

 

Facebook Comments

PUBLICITATE

PUBLICITATE

PUBLICITATE